Οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια έχουν βρεθεί υπό πίεση από τις μητρικές τους που «διψάνε» για ρευστότητα τα τελευταία χρόνια, αναφέρει το Regional Economic Outlook του ΔΝΤ για την Ευρώπη.
Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση με τίτλο "Τραπεζικές Προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια: Προοπτικές και Προκλήσεις", η οικονομική αναταραχή του 2015 στην Ελλάδα προκάλεσε φυγή καταθέσεων στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Σκόπια, ενώ και στις θυγατρικές στη Σερβία σημειώθηκαν κάποιες απώλειες των καταθέσεων λιανικής στη διάρκεια της ίδιας περιόδου.
Οι αρχές στην περιοχή αντιμετώπισαν με επιτυχία τις πιέσεις μέσω ενός ευρέως φάσματος εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των placements των ελληνικών μητρικών ή άλλων θυγατρικών στο εξωτερικό, της ενθάρρυνσης των ελληνικών θυγατρικών να περιορίσουν σταδιακά την έκθεσή τους στην Ελλάδα, να καθιερώσουν προεγκρίσεις για μεγάλες συναλλαγές, να εισάγουν μέτρα που να αποτρέπουν τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε ελληνικές εταιρείες να δανείζονται από τις τοπικές τράπεζες και να μεταφέρουν τα κεφάλαια στην Ελλάδα, και μέσω της επιβολής υποχρεωτικής μεταβίβασης των καταθέσεων που κρατούνται στις μητρικές τράπεζες και στις επιχειρήσεις του ομίλου, σε λογαριασμούς στην κεντρική τράπεζα.
Το Outlook του ΔΝΤ επισημαίνει πως ενώ η αναταραχή έχει υποχωρήσει, το επόμενο βήμα θα είναι η διαχείριση της αποχώρησης των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υπεβλήθησαν από τις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της διάσωσης, περιλαμβάνουν μια σημαντική μείωση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.
Πηγη:zougla.gr
Δημοσιεύτηκε στις Νοέμβριος 13th, 2017