Pellanet

Πιέσεις ΔΝΤ για αποχώρηση των ελληνικών τραπεζών από το Δυτικά Βαλκάνια

Οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια έχουν βρεθεί υπό πίεση από τις μητρικές τους που «διψάνε» για ρευστότητα τα τελευταία χρόνια, αναφέρει το Regional Economic Outlook του ΔΝΤ για την Ευρώπη.

Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση με τίτλο "Τραπεζικές Προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια: Προοπτικές και Προκλήσεις", η οικονομική αναταραχή του 2015 στην Ελλάδα προκάλεσε φυγή καταθέσεων στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Σκόπια, ενώ και στις θυγατρικές στη Σερβία σημειώθηκαν κάποιες απώλειες των καταθέσεων λιανικής στη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Οι αρχές στην περιοχή αντιμετώπισαν με επιτυχία τις πιέσεις μέσω ενός ευρέως φάσματος εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των placements των ελληνικών μητρικών ή άλλων θυγατρικών στο εξωτερικό, της ενθάρρυνσης των ελληνικών θυγατρικών να περιορίσουν σταδιακά την έκθεσή τους στην Ελλάδα, να καθιερώσουν προεγκρίσεις για μεγάλες συναλλαγές, να εισάγουν μέτρα που να αποτρέπουν τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε ελληνικές εταιρείες να δανείζονται από τις τοπικές τράπεζες και να μεταφέρουν τα κεφάλαια στην Ελλάδα, και μέσω της επιβολής υποχρεωτικής μεταβίβασης των καταθέσεων που κρατούνται στις μητρικές τράπεζες και στις επιχειρήσεις του ομίλου, σε λογαριασμούς στην κεντρική τράπεζα.

Το Outlook του ΔΝΤ επισημαίνει πως ενώ η αναταραχή έχει υποχωρήσει, το επόμενο βήμα θα είναι η διαχείριση της αποχώρησης των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υπεβλήθησαν από τις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της διάσωσης, περιλαμβάνουν μια σημαντική μείωση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.

Πηγη:zougla.gr

Δημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου, 2017


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

13:16 - Άμεσα συνελήφθησαν 2 άτομα που προσπάθησαν να εξαπατήσουν άνδρα στην πόλη των Σερρών

18:10 - ΚΕΠ Υγείας Δήμου Πέλλας: Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος για Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

18:07 - 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) – ΕΔΕΣΣΑ

18:02 - Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία για τη χρήση προστατευτικού κράνους

17:58 - Επιβολή διοικητικού προστίμου σε Πέλλα

12:45 - 20ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

18:16 -  Δρόμος Θυσίας Γιαννιτσών 2026: Συνεχίζονται οι εγγραφές- Hλεκτρονική χρονομέτρηση στo Δρόμο των 5,5 χλμ

12:56 - Στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του Ράδιο Pella 103,3 φιλοξενήθηκε η Χριστίνα Χρυσοχοΐδου, διευθύντρια της ΩΡΛ Κλινικής του Νοσοκομείου Κιλκίς και στέλεχος της «ΝΙΚΗΣ».

12:46 - pellafm 103,3-Δεύτερος Κάφες- Εκπομπή στη Μνήμη των θυμάτων της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά

12:36 - Εκδήλωση στη Μνήμη των θυμάτων της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά