Pellanet

Πλάνο για 23.300 φορολογικούς ελέγχους το 2017 χωρίς μηχανισμό

Στις περιόδους 2012-2016 στρέφει το ελεγκτικό της ενδιαφέρον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (πρώην ΓΓΔΕ), διενεργώντας 23.300 ελέγχους σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις το 2017. Οι τελευταίες αποφάσεις των δικαστηρίων που βγάζουν επί της ουσίας άκυρες τις εντολές ελέγχου και τα αποτελέσματα αυτών, καθώς αφορούν παλαιές χρήσεις οι οποίες έχουν παραγραφεί, η φορολογική διοίκηση αποφάσισε όπως και το 2016 το 60% των ελέγχων θα αφορά το διάστημα της τελευταίας πενταετίας. Οπως τονίζεται στην απόφαση που υπογράφει ο επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης, από τις 23.300 ελέγχων οι 3.500 θα είναι πλήρεις, κάτι που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι φορολογούμενοι θα ελεγχθούν για το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, και οι υπόλοιπες 19.800 θα είναι μερικοί έλεγχοι. Τους ελέγχους αυτούς αναλαμβάνουν να διενεργήσουν τα Κέντρα Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και Μεγάλων Επιχειρήσεων, αλλά και οι εφορίες όλης της χώρας. Ωστόσο, τόσο τα κέντρα ελέγχου όσο και οι εφορίες είναι υποστελεχωμένες. Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι αυτό που προέχει είναι να ανασυνταχθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός καθώς ακόμα και σε καίρια πόστα παρατηρούνται προβλήματα, αφού αρκετοί δεν γνωρίζουν να διενεργούν ελέγχους σε επιχειρήσεις, αλλά αντίθετα είναι γνώστες των προσωρινών ελέγχων, δηλαδή του καταλογισμού παραβάσεων (έκδοσης αποδείξεων και απόδοσης παρακρατούμενων φόρων) σε εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου του 2016 οι ελεγκτικές υπηρεσίες ολοκλήρωσαν 3.201 πλήρεις φορολογικούς ελέγχους και πραγματοποίησαν 17.742 μερικούς ελέγχους. Οι περισσότεροι έλεγχοι έγιναν από τις εφορίες (2.733 πλήρεις έλεγχοι, 15.587 μερικοί έλεγχοι) και ακολουθούν οι ΦΑΕ (240 πλήρεις έλεγχοι, 1.849 μερικοί έλεγχοι). Το ΚΕΦΟΜΕΠ που ερευνά τις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, εμβάσματα εξωτερικού, offshore εταιρείες κ.ά.) ολοκλήρωσε 45 πλήρεις ελέγχους και 189 μερικούς ελέγχους.

Από τα αναλυτικά στοιχεία των εσόδων για τον Οκτώβριο, φαίνεται ότι η αλλαγή της νομοθεσίας για τα πρόστιμα αλλά και η παρουσία των ελεγκτών στους τουριστικούς προορισμούς συνέβαλε στο να αυξηθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ ενισχύθηκαν κατά 130,69 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2015 (ποσοστιαία μεταβολή 8,98%). Οπως σημειώνει στο ειδικό της σημείωμα η ΓΓΔΕ, η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στους στοχευμένους προληπτικούς ελέγχους της θερινής περιόδου αλλά και στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%.

Στις προθέσεις της νέας ανεξάρτητης αρχής είναι επίσης:

• Ο καθορισμός κλαδικών δεικτών και θέσπιση νέων, εξειδικευμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του συστήματος ανάλυσης κινδύνου για στόχευση υποθέσεων ελέγχου.

• Εντοπισμός των μη δηλωμένων καταθέσεων, μέσω ελέγχων τραπεζικών συναλλαγών σε τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

• Διενέργεια στοχευμένων προληπτικών και λοιπών ελέγχων μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων για την αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγής.

• Δημιουργία μητρώου επαγγελματικών σκαφών και σκαφών αναψυχής, για την υποβοήθηση και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας σχετικών ερευνών, στο πλαίσιο εντοπισμού κρουσμάτων φοροδιαφυγής.

 

kathimerinh.gr

Δημοσιεύτηκε στις 5 Ιανουαρίου, 2017


Σχόλια


pellanet facebook