Pellanet

«Ψαλίδι» και από την Κομισιόν: Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% για φέτος

Υποχωρεί κατά 0,5% από το 2,1% που ανέμενε η Επιτροπή στις εαρινές προβλέψεις και κάτω και από το 1,8% που προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Στην περαιτέρω υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα προχώρησε στις φθινοπωρινές της προβλέψεις η Κομισιόν την Πέμπτη κατεβάζοντας τον πήχη κατά 0,5%: από το 2,1% που προέβλεπε τον Απρίλιο σε 1,6% στις σημερινές της προβλέψεις.

Η εκτίμηση είναι κάτω και από 1,8% που ανέμενε η κυβέρνηση στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού και δεν επιβεβαιώνει την πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «το 2017 θα κλείσει με μπροστά τον αριθμό 2 στο ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης».

 Η αναθεώρηση αντανακλά την πιο αδύναμη επίδοση της ιδιωτικής κατανάλωσης το πρώτο μισό του έτους, σημειώνει η Κομισιόν, αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο τις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Μάλιστα διαπιστώνει επιτάχυνση του πληθωρισμού όχι όμως λόγω ζήτησης ή αύξησης μισθών αλλά κυρίως λόγω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας και της ανάκαμψης των ενεργειακών τιμών.

Στα θετικά η διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2018 ωστόσο παραμένει 0,6% χαμηλότερα σε σύγκριση με την πρόβλεψη του περυσινού φθινοπώρου για ανάπτυξη 3,1% του ΑΕΠ.

Η επιτροπή σημειώνει τα εξής, «η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% για το 2018 και στη συνέχεια να συνεχίσει το 2019”, συμπληρώνοντας πως “η πρόβλεψη αυτή έχει ως προϋπόθεση την ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την ολοκλήρωση και του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης το 2018».

Πάντως δεν λείπει και η προειδοποίηση καθώς η σημειώνει πως «όποια καθυστέρηση στη πορεία της αξιολόγησης θα αποδειχθεί επιβλαβής για την ανάκαμψη» και επίσης πως «υπάρχει κίνδυνος ενδεχόμενης υποαπορρόφησης του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις το 2018, κάτι που θα παρεμπόδιζε τη συνολική αύξηση των επενδύσεων».

Άλλη εικόνα πάντως για τη Κύπρο

Για τη Κύπρο, η οικονομική ανάπτυξη ξεπέρασε τις προσδοκίες τα τελευταία τρίμηνα και προβλέπεται να φθάσει το 3,5% το 2017 και να ομαλοποιηθεί, αλλά να παραμείνει σε καλά επίπεδα για το 2018 και το 2019. Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης αυτής, η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται και ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει συγκρατημένος. Όσον αφορά τη δημοσιονομική πλευρά, αναμένεται να υπάρχουν πλεονάσματα μεταξύ του 2017 και του 2019, τα οποία υποστηρίζονται από ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, η οικονομία της Κύπρου επιταχύνθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2017 και η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει το 3,5% στο τέλος του έτους. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η οικονομία αυξήθηκε κατά 3,6%, πολύ πάνω από τις προσδοκίες, μετά από μια ισχυρή αναθεώρηση των στοιχείων του πρώτου τριμήνου. Προωθούμενη από την εγχώρια ζήτηση, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, αλλά να μειωθεί το 2018 και το 2019 σε 2,9% και 2,7% αντίστοιχα.

Η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση το 2017 αναμένεται να οδηγήσει στην υψηλή είσπραξη των εσόδων, η οποία στηρίζεται στην ευνοϊκή μακροοικονομική κατάσταση και στις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Οι μειονεκτικοί κίνδυνοι αφορούν κυρίως το ακόμη υψηλό μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις μακροοικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου, έναν από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Κύπρου, καθώς και πιθανές καθυστερήσεις στην κατασκευή σχεδίων που σχετίζονται με τον τουρισμό. Μεταξύ των ανοδικών κινδύνων, η αυξημένη εμπιστοσύνη που οδηγεί σε ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση και μια πιο έντονη οικονομική ανάκαμψη στην υπόλοιπη ΕΕ θα μπορούσε να ωθήσει την ανάπτυξη περισσότερο από το αναμενόμενο.

Πηγη:protothema.gr

Δημοσιεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου, 2017


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:47 - Η κωμωδία ΄Στους 2 τρίτος…χωρεί’ στο Δημοτικό Θέατρο Μαυροβουνίου Σκύδρας

12:43 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πιερία για μη νόμιμη μεταφορά αλλοδαπών

12:39 - Σήμερα και αύριο στην Έδεσσα: Η ταινία των θερινών σινεμά που σπάει ταμεία και ξεγυμνώνει την πατριαρχία. ->Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024: Πάντα υπάρχει το αύριο.

12:36 - Ο Λάκης Βασιλειάδης στη δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: «50 Χρόνια Δημοκρατίας, 50 Χρόνια Πολιτικής Ομαλότητας»

12:33 - Φεστιβάλ Ολύμπου: Την Πέμπτη25 Ιουλίου στο Γυμνάσιο Λεπτοκαρυάς η Παιδική Θεατρική Παράσταση «Ο κροκόδειλοςCrocky και οι φίλοι του», της τιμώμενης χώρας Σερβίας με υπέρτιτλουςστα Ελληνικά

15:28 - Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

15:26 - Κλειστό το ΚΕΠ Κονταριώτισσας έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

15:22 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «Έχει κλονιστεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Δεν θα χαρίσουμε την ατζέντα για την ασφάλεια του πολίτη στη συντηρητική παράταξη»

15:20 - Θερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων του Δήμου Δίου-Ολύμπου

11:37 - Θεσσαλονίκη: Βρήκαν τους κλέφτες που άρπαξαν κοσμήματα 100.000 ευρώ προσποιούμενοι τους… τεχνικούς!