Pellanet

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση

Η καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις υπάρχει γιατί δεν γίνονται όσα έχουν συμφωνηθεί από τον Αύγουστο του 2015 - Αν εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί δεν θα υπάρξει ανάγκη για 4ο Μνημόνιο - Το 2014 είχε σημειωθεί αρκετή πρόοδος και θα μπορούσε η χώρα να βγει στις αγορές, επισήμανε ο επικεφαλής του ESM

Η Ελλάδα είναι «ειδική περίπτωση» και βρίσκεται στη μέση του τρίτου της προγράμματος, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες που συνεργάστηκαν με τον ESM έχουν ήδη ολοκληρώσει τα προγράμματά τους με επιτυχία, σημείωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος έδειξαν ότι η προσέγγισή μας λειτουργεί», σημείωσε ο Κάους Ρέγκλινγκ που επίσης επισήμανε πως «Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία είναι στις κορυφαίες πέντε θέσεις της λίστας των χωρών με τις περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα».

«Τα θετικά αποτελέσματα αυτών των οδυνηρών προσαρμογών είναι ορατά. Αυτές οι χώρες έχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η ανεργία πέφτει».

Ο κύριος Ρέγκλινγκ παρατήρησε πως η Ελλάδα είχε σημειώσει μεγάλη πρόοδο το 2014, όταν «η οικονομία της είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη και ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Από τον Αύγουστο του 2015, συνέχισε ο κύριος Ρέγκλινγκ, σημειώνεται «καλή πρόοδος» στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος και ήδη έχουμε εκταμιεύσει 32 δισ. ευρώ. «Τα μέτρα περεταίρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αρχίσαμε πρόσφατα να εφαρμόζουμε είναι επίσης ένα σημάδι της οικονομικής αλληλεγγύης μέσα στην ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο επικεφαλής του ESM είπε ότι εργαζόμαστε άκοπα για να πετύχουμε μια συμφωνία με την Ελλάδα και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση με το ΔΝΤ.

Όπως είπε σε περίπτωση που τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί δεν θα υπάρξει ανάγκη για ένα τέταρτο πρόγραμμα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο επικεφαλής του ΕSM τόνισε ότι έχει σημειωθεί καλή πρόοδος στο πρόγραμμα, το οποίο έχει διανύσει το ήμισυ της πορείας του, και έχουν εκταμιευθεί 32 δια. ευρώ. Επισήμανε, ωστόσο, ότι στην παρούσα φάση δεν έχουν εφαρμοστεί όλες οι συμφωνίες με τις ελληνικές αρχές από τον Αύγουστο του 2015, και γι΄ αυτό υπάρχει καθυστέρηση των εκταμιεύσεων. Σημείωσε, πάντως, ότι πάντα υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά πάντα καταλήγαμε σε συμφωνίες.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι είναι πολύ θετικά τα αποτελέσματα στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την απόδοση των δημόσιων οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί Grexit, είπε ότι οι Συνθήκες της ΕΕ δεν προβλέπουν έξοδο κάποιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ και τόνισε ότι κανείς δεν προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

thema.gr

Δημοσιεύτηκε στις 1 Φεβρουαρίου, 2017


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

12:58 - 28 Φεβρουαρίου 2026 – «Δεν έχω οξυγόνο» …ακόμη

16:29 - Συνελήφθησαν 3 άτομα στην Πέλλα που προσπάθησαν να εξαπατήσουν ημεδαπό άνδρα

12:47 - Ένταξη του Έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δήμου Σκύδρας»

15:08 - Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πέλλας κατασχέθηκαν ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης

15:04 - Η Έδεσσα επενδύει στην αγροβιοποικιλότητα και τον βιώσιμο τουρισμό

14:57 - Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Στυλιανού στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου Μενεμένης – Θεσσαλονίκης

14:37 - 4η συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης του έργου “DeepTechValleys” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:32 - Με θετικό πρόσημο έκλεισε το διήμερο για την ομάδα βόλει ΠΑΣ  Ίκαρος Έδεσσας, σημειώνοντας δύο σημαντικές νίκες στις τρεις αναμετρήσεις.

14:29 - ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 2026

13:35 - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ