Pellanet

Σενάρια για περικοπές από 5% έως 20% σε συντάξεις άνω των 700 ευρώ

Το σενάριο των κλιμακωτών περικοπών στις συντάξεις άνω των 700 ευρώ έχει βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο περιορισμός της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Στο μέτωπο των συντάξεων μεταξύ των εναλλακτικών σεναρίων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο είναι οι κλιμακωτές περικοπές από  5% έως 20% (δηλαδή 10% κατά μέσο όρο) στις «προσωπικές διαφορές» που θα προκύψουν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων με προστασία όσων λαμβάνουν έως 700 ευρώ. Οπως αναφέρει η Ημερησία με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται  ο περιορισμός της  συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,6 δισ. ευρώ μετά το 2019  και αποφεύγονται οι οριζόντιες μειώσεις.

Παρόλο που μέχρι σήμερα η ηγεσία του  υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τηρεί δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, δηλώνοντας ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί κεντρικά και σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι για να «ρίξει» τον τελικό λογαριασμό (και τις περικοπές) κοντά στο 1,4 δισ. ευρώ, η ελληνική πλευρά «υπόσχεται» αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ τόσο από την αξιοποίηση της περιουσίας των πρώην Ταμείων όσο και από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το 2020. Σημειώνεται ότι για το 2017 το ΚΕΑΟ έχει προϋπολογίσει έσοδα σχεδόν 800 εκατ. ευρώ.

Πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτει υπό αμφισβήτηση τις προβλέψεις για την πορεία των συνολικών εσόδων και την εισπραξιμότητα των εισφορών, η οποία εμφανίζεται ήδη σημαντικά μειωμένη και ζητά «σίγουρα» έσοδα και εμπροσθοβαρή μέτρα εξοικονόμησης δαπανών ακόμη και μέσω της μείωσης της Εθνικής Σύνταξης.

Για τον λόγο αυτό ετέθη, άλλωστε, το θέμα της εφάπαξ περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» αντί της σταδιακής σε βάθος τριετίας ή ακόμη και πενταετίας και κλιμακωτής (ανάλογα με το ύψος της σύνταξης) μείωσης που αντιπροτείνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αξιώνοντας, ταυτόχρονα, «στοχευμένα αντισταθμιστικά μέτρα» στα οποία περιλαμβάνεται και η μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στο κόστος αγοράς φαρμάκων (μέτρο άμεσης απόδοσης).

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 3 Μαρτίου, 2017


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

11:30 - Τιμητική βράβευση του Νίκου Γεωργιάδη από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας

13:10 - Στηρίζουμε την 24ωρη απεργία της ΔΟΕ και την 3ωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026

12:58 - «Check in για 2» ΕΔΕΣΣΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00

12:55 - «Check in για 2» ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00

11:10 - Εορτασμός «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

10:56 - ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ – «Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ»

12:02 - Από τα Γιαννιτσά στην Κρακοβία: Το 1ο Γυμνάσιο σε μια ευρωπαϊκή εμπειρία μάθησης και συνεργασίας.

12:00 - ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ) ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

11:56 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων της 114ης Επετείου της Απελευθέρωσης των Γιαννιτσών

11:53 - 11ος Νυχτερινός Δρόμος Νερού Έδεσσας – Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025