Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο ρύθμισης του bitcoin, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Ewald Nowotny, επικαλούμενος τον κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος).
Το κρυπτονόμισμα έχει αυξηθεί περισσότερο από 1.000 δολάρια στην αρχή του έτους, και διαμορφώνεται υψηλότερα των 16.000 δολαρίων και τα παράγωγά του αυξήθηκαν περισσότερο από 20% στο υψηλό των 18.700 δολαρίων στο ντεμπούτο τους την Κυριακή το βράδυ.
Το μεγάλα κέρδη έχουν οδηγήσει πολλούς να αμφισβητήσουν την πραγματική αξία του και διερωτώνται εάν πρόκειται για φούσκα, ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν ότι θα κατηγορηθούν εάν η μη ρυθμισμένη ακόμη αγορά, καταρρεύσει.
«Και μόνο εξαιτίας της κλίμακας, είναι ασφαλώς όλο και περισσότερο απαραίτητο να συζητήσουμε εάν και σε ποια μορφή, χρειάζεται ρύθμιση εδώ», τόνισε ο Nowotny, κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε πως «μια ιδιαίτερη πτυχή που πρέπει να συζητηθεί είναι το ερώτημα του όσο σχετικοί είναι εδώ οι κανονισμοί για το ξέπλυμα χρήματος».
Όπως πρόσθεσε, ενώ ακόμη και μικρές τράπεζες υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για το ξέπλυμα χρήματος, δεν έχει λογική το να διεξάγονται μεγάλες συναλλαγές σε bitcoin χωρίς παρόμοιους ελέγχους, αν και αυτό είναι θέμα της ΕΕ περισσότερο παρά της ΕΚΤ.
Από την πλευρά του το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure, δήλωσε πως όσοι επενδύσουν σε bitcoins θέτουν τα λεφτά τους σε κίνδυνο, αλλά δεν υπάρχουν ευρύτερα μακροοικονομικά ρίσκα.
Οι τιμές του Bitcoin έχουν αυξηθεί αυτό το μήνα εν αναμονή της έκδοσης των futures, κάτι που οι οπαδοί του ελπίζουν πως θα του προσδώσει κάποια νομιμότητα.
Καθώς οι τιμές αυξάνονται, κεντρικοί τραπεζίτες και ρυθμιστικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι οι επενδυτές κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους από μια πιθανή κερδοσκοπική φούσκα.
Ο Coeure δήλωσε πως οι τράπεζες είχαν μικρή έκθεση σε bitcoins και ότι στο παρελθόν υπήρξαν «τα μέσα για τη μετάδοση συστημικών ρίσκων» προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ως εκ τούτου, οι κίνδυνοι περιορίζονταν στα κερδοσκοπικά κεφάλαια και σε όσους τα αγόρασαν, «αλλά δεν είναι εγγενώς μακροοικονομικός κίνδυνος», δήλωσε ο Coeure σε παρουσίαση ενός οικονομικού εγχειριδίου στο οποίο συνέβαλε.
Πηγη:zougla.gr
Δημοσιεύτηκε στις Δεκέμβριος 11th, 2017