Pellanet

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η τιμή του φυσικού αερίου

Περί τις πέντε φορές φθηνότερο από τον Αύγουστο: η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπεσε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, συνεχίζοντας την καθοδική της πορεία χάρις και στον σχετικά θερμό χειμώνα που επιτρέπει την εξοικονόμηση των αποθεμάτων.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα συμβόλαια αναφοράς για την Ευρώπη, το TTF στην ολλανδική αγορά, μειώθηκε κατά 4,67% στα 72,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για τις παραδόσεις Φεβρουαρίου στις 09.35 ώρα Ελλάδος, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Φεβρουαρίου.

Η τιμή του φυσικού αερίου για τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 50% σε διάστημα ενός μηνός… και απέχει σημαντικά από την κορύφωση του καλοκαιριού, όταν τον Αύγουστο είχε φθάσει στα 343 ανά MWh.

Οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να αυξάνονται το φθινόπωρο 2021, με την έναρξη της περικοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και στην συνέχεια μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Εκτοτε, οι αγωγοί φυσικού αερίου που συνδέουν την Ρωσία με την Ευρώπη έχει σχεδόν κλείσει.

Ο όγκος των σημερινών συναλλαγών ήταν περιορισμένος, καθώς η βασική αγορά πρώτων υλών, η αγορά του Λονδίνου, είναι κλειστή.

Η πτωτική τάση των τιμών οφείλεται «στα σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν συγκροτηθεί και στην σχετικά χαμηλή ζήτηση, λόγων των ευνοϊκών μετεωρολογικών συνθηκών», εξηγεί ο Σεμπάστιαν Πάρις Χόρβιτς της La Banque Postale Asset Management.

«Είναι καλή είδηση για τις ευρωπαϊκές χώρες και για τις οικονομίες της περιοχής», λέει.

Δημοσιεύτηκε στις 2 Ιανουαρίου, 2023


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:06 - Ομολόγησε ο 23χρονος για το διπλό φονικό στο Αίγιο -Στις φυλακές Κορυδαλλού με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα

09:35 - Η πιο εύκολη γλώσσα για να μάθει κανείς, σύμφωνα με μεταφραστική εταιρεία

09:27 - Θεσσαλονίκη: Κανονικά σήμερα τα ταξί στους δρόμους -Ανεστάλη η απεργία

13:48 - Ηράκλειο: Συνελήφθη 37χρονος που έκρυβε όπλα στο σπίτι του

13:44 - Η ΕΕ παγώνει και εκείνη τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα για 90 ημέρες, μετά την κίνηση Τραμπ

13:41 - Αλήθεια ή μύθος: Λειτουργεί η αφαίρεση μαγνητών από το ψυγείο για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας;

21:00 - Άγριο φονικό στην Εύβοια: Του πήρε το σπίτι σε πλειστηριασμό, τον σκότωσε και μετά αυτοκτόνησε

20:26 - Χανιά: Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός

19:05 - Ο Μασκ διαφώνησε με τον Τραμπ για τους δασμούς -Είδε την Tesla να καταρρέει και του ζήτησε να δεχθεί την πρόταση Λάιεν

15:40 - Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Σε αναστολή τέθηκε ο γιατρός που πιάστηκε να παίρνει «φακελάκι»