Pellanet

Το ΔΝΤ ανοίγει την συζήτηση για το μέλλον του Διεθνούς Νομισματικού Συστήματος

Συζήτηση για το μέλλον του Διεθνούς Νομισματικού Συστήματος ξεκινά το ΔΝΤ, σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του.

«Το ΔΝΤ ξεκινά έρευνα για την κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το διεθνές νομισματικό σύστημα, την αναγνώριση των αδυναμιών του και τη δημιουργία της βάσης για μεταρρύθμιση», σημειώνει το Ταμείο.

Η μελέτη θα εξετάσει την επάρκεια του παγκόσμιου διχτυού ασφαλείας (του πλαισίου δανεισμού) και πώς θα γίνουν πιο ασφαλείς οι κεφαλαιακές ροές. Το Ταμείο θα συνεργασθεί με άλλους για να αναγνωρίσει και να διορθώσει τις αδυναμίες του συστήματος, σημειώνεται.

Σε συνέντευξή του, ο διευθυντής του ΔΝΤ στο Τμήμα Πολιτικής, Στρατηγικής και Αξιολόγησης, Siddharth Tiwari, αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το διεθνές νομισματικό σύστημα. «Μία σειρά διαρθρωτικών μεταβολών πραγματοποιείται στην παγκόσμια οικονομία και η σύμπτωση των μεταβολών αυτών αυξάνει τις εντάσεις και τον κίνδυνο», δήλωσε ο αξιωματούχος του Ταμείου, εξηγώντας πιο αναλυτικά:

«Πρώτον, αν και οι ανισορροπίες στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών έχουν μειωθεί μετά την κρίση, αυτό αντανακλά κυρίως τη συμπίεση της ζήτησης στις αναπτυγμένες οικονομίες. Έτσι, το πρόβλημα των ανισορροπιών στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών παραμένει.

Δεύτερον, ο κεντρικός ρόλος τους ενός ή των δύο μεγαλύτερων αποθεματικών νομισμάτων σημαίνει ότι οι εξελίξεις σε μία οικονομία μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε άλλες, περιορίζοντας τις επιλογές για την εγχώρια πολιτική.

Τρίτον, καθώς οι οικονομίες γίνονται πιο αλληλοεξαρτούμενες, τα επεισόδια αστάθειας των ροών κεφαλαίου γίνονται μόνιμο μέρος του σκηνικού.

Τέταρτον, αν και έχει γίνει πολλή δουλειά στον χρηματοπιστωτικό τομέα - ιδιαίτερα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τη μετάδοση του κινδύνου - τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν γίνει σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Τέλος, τρεις περιοχές με αποθεματικό νόμισμα - οι ΗΠΑ, η Ευρωζώνη και η Ιαπωνία - θα πρέπει, στην πορεία του χρόνου, να ξεφύγουν από μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές, κάτι που θα δημιουργήσει μία περίοδο αστάθειας για τις αναδυόμενες αγορές. Το παγκόσμια χρηματοδοτικό δίχτυ ασφαλείας θα πρέπει συνεπώς να ενισχυθεί».

Αναφορικά με το δίχτυ ασφαλείας ή πλαίσιο δανεισμού, ο Tiwari δήλωσε ότι πρέπει να ανταποκρίνεται σε τρεις ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας: Να ενθαρρύνει καλύτερες πολιτικές, να χρηματοδοτεί την προσαρμογή με έναν λογικό ρυθμό και να παρέχει ασφάλεια σε «αθώους τρίτους» που μπορεί να επηρεαστούν.

Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:28 - Δήμος Πέλλας- Νοσοκομείο Γιαννιτσών: Εκδήλωση για την προστασία των παιδιών και τον θεσμό της αναδοχής

13:27 - Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιαννιτσά

13:21 - Γ. Βρούτσης: Μαγικές διαδρομές και υψηλού επιπέδου αθλητικό θέαμα αναβάθμισαν τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2024

13:20 - Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Θεσσαλονίκη

13:17 - Αυγενάκης: Στο αίτημα των αγροτών για διαφάνεια και δικαιοσύνη στις ενισχύσεις, απαντάμε με πράξεις- Δεν κάνουμε πίσω σε θέματα παρανομιών- Θα έχει δουλειά η Δικαιοσύνη Καινοτομίες που καθιστούν τον ΕΛΓΑ πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό

13:11 - Ο Δήμος Πέλλας ανάβει τη “Φλόγα της Μνήμης” για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

13:09 - Δήμος Πέλλας- Κοινότητα Δυτικού: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας Ποντίων

13:04 - Στον Ν.Πέλλας ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Στέλιος Κούλογλου

12:56 - ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

12:51 - Ο Δήμος Σκύδρας πραγματοποίησε την επετειακή εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού