Pellanet

Τσίπρας: Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί η ΕΕ δεν εμπνέει τους λαούς της.

Για «ένα ιστορικό γεγονός» που «συγκλονίζει» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της συνόδου κορυφής των 27 για τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΕΕ μικραίνει, ο χάρτης αλλάζει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή». Ο Αλεξης Τσίπρας επισήμανε πως πρέπει να «συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι ο λόγος» που οι Βρετανοί ψήφισαν με αυτόν τον τρόπο και ταυτόχρονα να «αναρωτηθούμε» αν γινόντουσαν δημοψηφίσματα με το ίδιο ερώτημα σε όλες τις χώρες, πόσες πιθανότητες θα είχαμε να βλέπαμε το ίδιο αποτέλεσμα και αλλού. «Πρέπει, λοιπόν, να αναρωτηθούμε γιατί η ΕΕ δεν εμπνέει τους λαούς της», είπε και τόνισε την ανάγκη «να δημιουργήσουμε μια πιο "ελκυστική" ΕΕ».

«Η Ελλάδα με τον πιο οδυνηρό τρόπο επισήμανε, πέρυσι τέτοιο καιρό, τις δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα της ΕΕ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως σήμερα επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει «κοινωνικό και δημοκρατικό έλλειμμα» στην ΕΕ και καλώντας σε αλλαγή πορείας. Επιπρόσθετα έκανε για λόγο για «φορτισμένο κλίμα» στη χθεσινή συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας πως «αργά η γρήγορα» η Ευρώπη θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε «δυο δρόμους». «Είτε θα συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, είτε θα αποφασίσουμε τη δημιουργία μια καλύτερης Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ συμπλήρωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται «σε κατάσταση νευρικής και πολιτικής κρίσης».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «είναι υπαρξιακής σημασίας ανάγκης» να υπάρξει μια «νέα συμφωνία» στην Ευρώπη με κοινωνική διάσταση που θα «ξαναεμπνεύσει» τους πολίτες. «Εκτός από το δημοσιονομικό έλλειμμα υπάρχει και το κοινωνικό και η Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πριν την κρίση, η ανεργία στην Ελλάδα ήταν όσο είναι στη Γερμανία, στο 7%, αλλά τώρα έχει φτάσει στο 26% και στη Γερμανία είναι στο 4%», προσέθεσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως μια Ευρώπη «με τόσο μεγάλες ανισότητες δεν μπορεί να έχει μέλλον».

Τέλος, προανήγγειλε την ανάληψη «πρωτοβουλιών από την Ελλάδα» σε περιφερειακό επίπεδο και εντός των κρατών-μελών για τη «συγκρότηση συμμαχιών σε γεωγραφικό και πολιτικό επίπεδο».

 

Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουνίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

12:58 - 28 Φεβρουαρίου 2026 – «Δεν έχω οξυγόνο» …ακόμη

16:29 - Συνελήφθησαν 3 άτομα στην Πέλλα που προσπάθησαν να εξαπατήσουν ημεδαπό άνδρα

12:47 - Ένταξη του Έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δήμου Σκύδρας»

15:08 - Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πέλλας κατασχέθηκαν ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης

15:04 - Η Έδεσσα επενδύει στην αγροβιοποικιλότητα και τον βιώσιμο τουρισμό

14:57 - Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Στυλιανού στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου Μενεμένης – Θεσσαλονίκης

14:37 - 4η συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης του έργου “DeepTechValleys” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:32 - Με θετικό πρόσημο έκλεισε το διήμερο για την ομάδα βόλει ΠΑΣ  Ίκαρος Έδεσσας, σημειώνοντας δύο σημαντικές νίκες στις τρεις αναμετρήσεις.

14:29 - ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 2026

13:35 - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ