Pellanet

«Βαφτίζουν» ελληνικά εισαγόμενα αυγά αμφιβόλου ποιότητας

Αποφασισμένοι να βάλουν οι ίδιοι... φρένο στις ελληνοποιήσεις παράνομα εισαγόμενων αυγών, φαινόμενο που πέραν των οικονομικών επιπτώσεων για τον κλάδο επιτρέπει και την κυκλοφορία στην ελληνική αγορά αμφιβόλου προέλευσης προϊόντων, είναι οι Έλληνες αυγοπαραγωγοί, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Ένωσής τους, Γιάννης Λιάρος.

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και με στόχο να προστατεύσουν το ελληνικό αυγό, που είναι υψηλής ποιότητας, «οι αυγοπαραγωγοί ετοιμάζονται να αυτοελεγχθούν», είπε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας ότι εντός του πρώτου εξαμήνου φέτος, θα είναι έτοιμος ένας μηχανισμός ελέγχου των μονάδων αυγοπαραγωγής στη χώρα μας, που θα οδηγεί στην απόδοση από την Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδας (ΕΑΕ) στους παραγωγούς σήματος πιστοποίησης της ελληνικότητας των προϊόντων τους. Ο ίδιος μάλιστα διευκρίνισε ότι την πιστοποίηση θα κάνει ανεξάρτητος φορέας, ώστε να μην «μπορέσει κανείς να αμφισβητήσει τη διαδικασία».

Με την εφαρμογή αυτού του μηχανισμού ελέγχου ο κ. Λιάρος εκτιμά ότι «τουλάχιστον από το απόλυτο μηδέν που είμαστε σήμερα, θα καταφέρουμε να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα ώστε να περιοριστεί, έστω και σε ένα βαθμό, η απαράδεκτη πρακτική των ελληνοποιήσεων παράνομα εισαγόμενων αυγών, που αυτή τη στιγμή γίνεται ανεξέλεγκτα, αφού δεν υπάρχει κανένας φόβος ελέγχου από τους αρμόδιους μηχανισμούς της πολιτείας».

Εκφράζοντας την αγανάκτησή του αλλά και την ανησυχία του για την αδράνεια των κρατικών μηχανισμών, ο κ. Λιάρος είπε: «Λέμε ελάτε να μας κάνετε έλεγχο και δεν έρχεται κανείς» , για προσθέσει ότι «η παντελής έλλειψη ελέγχων στην αγορά επιτρέπει την εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού στην Ελλάδα, που θεωρεί ότι καταναλώνει ελληνικό αβγό χωρίς όμως να μπορεί να το επιβεβαιώσει».

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι «όλα τα αυγά πρέπει να έχουν επάνω την ειδική σήμανση που αναφέρει τη χώρα παραγωγής, τον κωδικό παραγωγού, τον τρόπο εκτροφής κ.λπ. Όταν αυτή η σήμανση δεν υπάρχει, τότε υπάρχει πρόβλημα!».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε ότι προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος, μπορεί να βοηθήσει η επέκταση και στην αυγοπαραγωγή του συστήματος «'Αρτεμις», που σήμερα ισχύει για το κρέας και το γάλα, την οποία η Ένωση έχει ζητήσει από το 2014 και «ακόμη περιμένουμε την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί».


Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι «κατά τους… αισιόδοξους, τα παράνομα κυκλοφορούντα αυγά στη χώρα μας φτάνουν το 10%, ενώ οι απαισιόδοξοι μιλούν για ποσοστό άνω του 30%». Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υιοθετήσει καμία από τις δύο εκτιμήσεις, αλλά υπογράμμισε ότι «ακόμα και ένα αυγό να μπαίνει στη χώρα μας παράνομα και να βαφτίζεται ελληνικό, παραπλανώντας τον Έλληνα καταναλωτή, οφείλουμε να αντιδράσουμε δυναμικά». Πρόσθεσε δε, ότι «την τελευταία 5ετία το ζωικό κεφάλαιο του κλάδου εκτιμάται ότι μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 35% και σε απόλυτο αριθμό υπολογίζεται λίγο πάνω από 3 εκατ. πτηνά αυγοπαραγωγής».

Την τελευταία πενταετία, όπως επισήμανε, «κατέβασαν ρολά αρκετές μονάδες στη χώρα μας», πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος παραγωγός «έκλεισε τη μια μονάδα του και διατήρησε την άλλη ή στράφηκε μόνο στην εμπορία εγκαταλείποντας το αντικείμενο του παραγωγού, λόγω κόστους».

Όπως εξήγησε το υψηλό κόστος παραγωγής, με τις ζωοτροφές να είναι εισαγόμενες άρα πολύ ακριβές σε σύγκριση με τα ισχύοντα στις ανταγωνίστριες χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.), αλλά και οι γενικότερες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις, από την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθιστούν πλέον ασύμφορη την επένδυση στην παραγωγή και έχουν οδηγήσει πολλούς στην πόρτα της εξόδου από τον κλάδο.

Δημοσιεύτηκε στις 3 Φεβρουαρίου, 2017


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook