Pellanet

Αναξιοποίητες οι ιαματικές πηγές στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε ιαματικές πηγές, μια ακόμα έκφραση του πλούτου και της ποικιλίας του περιβάλλοντος στον τόπο μας. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια η επισκεψιμότητα στις υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις έχει μειωθεί πολύ (λόγω και της οικονομικής κρίσης), ενώ δεν έχει αξιοποιηθεί όσο είναι δυνατό ο ιαματικός τουρισμός και από το εξωτερικό. Το 2ο πανελλήνιο συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17-19 Δεκεμβρίου 2016 στην Αιδηψό, έρχεται να αναζητήσει τρόπους αναβάθμισης της λειτουργίας και της χρήσης των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με ποιότητα και μοναδικότητα των ιαματικών φυσικών πόρων. Με 750 ιαματικές πηγές, εκ των οποίων οι 82 είναι ενεργές και από αυτές οι 34 είναι αναγνωρισμένες με ΦΕΚ», λέει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής Δερματολογίας – νομικός και πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.

Από τις 82 υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις, οι 38 ανήκουν στους οικείους δήμους, οι 37 σε ιδιώτες και οι 7 στο κράτος. Στο σύνολο αυτών των λουτρικών μονάδων το 2015 εκδόθηκαν 882.570 εισιτήρια, έναντι 2.500.000 το 2010! Ακόμα και το 2011, που είχε αρχίσει ήδη να παρουσιάζεται η έντονη πτωτική τάση, τα εισιτήρια ήταν πάνω από 1,5 εκατ. Η απότομη μείωση στην επισκεψιμότητα οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους, καθώς περιορίστηκαν οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών, πόσο μάλλον που έπαψε να υπάρχει η υποστήριξη με τα εισιτήρια της Εργατικής Εστίας.

Σε ένα βαθμό στη μείωση συνέβαλε και η υποτίμηση της αξίας της ιαματικής ιατρικής. «Οι θεραπευτικές εφαρμογές της ιαματικής ιατρικής με ιαματικούς φυσικούς πόρους είναι η λουτροθεραπεία, η ποσιθεραπεία, η εισπνοθεραπεία, η πηλοθεραπεία, η θαλασσοθεραπεία και η κλιματοθεραπεία. Η ιαματική ιατρική εφαρμόζεται συμπληρωματικά με τις μεθόδους της κλασικής ιατρικής από διακεκριμένους ιατρούς σε νοσήματα του μυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, αιμοποιητικού, γαστρεντερικού, ουρολογικού και ενδοκρινολογικού συστήματος, καθώς και σε δερματολογικές, ωτορινολαρυγγολογικές, γυναικολογικές, αλλεργικές και περιοδοντικές παθήσεις», αναφέρει ο κ. Κουσκούκης.

Health Resorts

Βασική ιδέα που θα εξεταστεί στο 2ο συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής είναι η αξιοποίηση των πολλών σημαντικών ιαματικών πηγών, με σκοπό «να εξελιχθούν από θερμαλιστικά κέντρα που είναι σήμερα σε κέντρα ιαματικής ιατρικής (Ηealth Resorts), σε συνδυασμό με όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που συνάδουν με το πνεύμα της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να υπάρχουν τουριστικά πακέτα, τα οποία μάλιστα να επαναλαμβάνονται ανά εξάμηνο, για ιαματική θεραπεία, που θα συνδυάζονται και με άλλες τουριστικές υπηρεσίες αναψυχής, αναζωογόνησης, σπορ και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αποτοξίνωσης, αντιγήρανσης, αντικαπνιστικής θεραπείας, θεραπείας άγχους, ψυχοθεραπείας, κινησιοθεραπείας, διατροφολογίας κ.λπ.

Υπάρχει η δυνατότητα αυτά τα πακέτα να ενταχθούν στα συστήματα υγείας και στα ασφαλιστικά ταμεία ευρωπαϊκών χωρών, έτσι ώστε να μπορούν να επισκεφθούν τα ιαματικά κέντρα θεραπείας στην Ελλάδα ασφαλισμένοι από την Ευρώπη και όχι μόνο, με επιδότηση από τα Ταμεία τους. «Οι γνώστες της τουριστικής αγοράς αναφέρουν ότι τουλάχιστον 150.000 ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές της χώρας μας εντός του 2017, με τζίρο ανερχόμενο σε 300 εκατομμύρια ευρώ», τονίζει ο κ. Κουσκούκης.

Τους προηγούμενους μήνες ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας είχε ανταλλάξει επιστολές ενημέρωσης για το θέμα αυτό, με τις πρεσβείες της Γερμανίας και της Αυστρίας, καθώς και το ασφαλιστικό ταμείο της Σουηδίας. Επίσης, επιδιώκονται διακρατικές συμφωνίες και για ασφαλισμένους κρατών εκτός Ε.Ε., όπως η Ρωσία.

Ζητούνται... χρήματα

Η ανάπτυξη της επισκεψιμότητας στις ιαματικές πηγές απαιτεί κατ’ αρχάς την προστασία του περιβάλλοντος και της ίδιας της πηγής, αλλά και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών. «Το επόμενο βήμα και ενώ οι αναγνωρίσεις και οι αδειοδοτήσεις τρέχουν, είναι η αναζήτηση χρηματοδότησης προκειμένου να ξαναφτιάξουμε τις υποδομές μας. Οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούμε σήμερα και μέσα στις οποίες παρέχεται το προϊόν του ιαματικού τουρισμού είναι κατά βάση παλιές και ξεπερασμένες και χρειάζονται ανακατασκευή», τόνισε στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας. «Στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία αρκετών δεκάδων υψηλού επιπέδου θερμαλιστικών κέντρων προκειμένου το προϊόν του ελληνικού τουρισμού υγείας να μορφοποιηθεί, να αποκτήσει χαρακτήρα και να διεκδικήσει επισκέπτες από το εξωτερικό», συμπλήρωσε. Οπως είπε ο κ. Γκουντάρας, το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης θα είναι το ΕΣΠΑ, αλλά στις περισσότερες περιφέρειες θα χρειαστεί τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν δράσεις χρηματοδότησης της ανακατασκευής ή και ολοκληρωμένης εκ του μηδενός επέμβασης στις υποδομές των εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών.

«Επιβάλλεται η δημιουργία κατάλληλων υποδομών παροχής πιστοποιημένων υπηρεσιών υγείας, ευεξίας και αντιγήρανσης», τονίζει από την πλευρά του ο κ. Κουσκούκης, που προσβλέπει και σε επενδύσεις. «Χρειάζεται προβολή στο μέλλον, που κρύβει μεγάλες δυνατότητες. Για να έρθουν νέοι επισκέπτες απαιτείται εκσυγχρονισμός των υποδομών», τονίζει.

Το σημερινό χαμηλό επίπεδο επισκεψιμότητας αποθαρρύνει τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για την αναβάθμιση των υδροθερμικών και ξενοδοχειακών υποδομών. Από την άλλη, μόνον έτσι θα πληθύνουν οι επισκέπτες.

 

Έντυπη έκδοση

Δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου, 2016


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

18:12 - Παράδοση δωροεπιταγών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο «Παναγία η Ελεούσα» από τον Δήμο Πέλλας

18:10 - Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή, τυποποίηση και διακίνηση νοθευμένων ελαίων σε περιοχή της Ημαθίας

18:07 - Νέα πολύωρη διακοπή ηλεκτροδότησης στους Νέους Πόρους αύριο Πέμπτη 21 Νοεμβρίου

18:05 - Φωταγώγηση της Βουλής των Ελλήνων για την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση

18:04 - Εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024

18:01 - Δεύτερη δωρεά στην Πυροσβεστική από την Αντικρίση

13:39 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

13:38 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

13:35 - Λάκης Βασιλειάδης: Επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Θεοδωρακείου Αλμωπίας

13:29 - Διήμερο Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Α΄ Βοηθειών – ΚΑΡΠΑ» & «Γνωριμία με τη Ναυαγοσωστική» στο Δήμο Έδεσσας