Pellanet

Επικεφαλής ΟΗΕ για το Κλίμα: Η απορρύθμιση του κλίματος δεν ήταν ποτέ πιο σοβαρή

Οι επιπτώσεις της απορρύθμισης του κλίματος «δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρές» και πρέπει η διεθνής κοινότητα «να κάνει πολύ περισσότερα» για την καταπολέμησή της, δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα, Πατρίτσια Εσπινόζα, σήμερα, πρώτη ημέρα της 24ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP24), στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Η φετινή χρονιά θα πρέπει να είναι μία από τις τέσσερις πιο ζεστές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα φθάνουν σε επίπεδο ρεκόρ και οι ρυπογόνες εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται, τόνισε η Εσπινόζα. «Αυτή η πραγματικότητα μάς λέει ότι πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα. Η COP24 πρέπει να το καταστήσει δυνατό» σημείωσε. Καιρικές καταστροφές, επιπτώσεις στην υγεία και στις γεωργικές παραγωγές, επίπεδα ρεκόρ του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα… Η διαταραχή του κλίματος «πλήττει ήδη κοινότητες σε όλον τον πλανήτη» και «τα θύματα, οι καταστροφές, τα δεινά» που προκύπτουν, καθιστούν το έργο μας πιο επιτακτικό» ανέφερε.

Ενώπιον και του κόκκινου συναγερμού που σήμαναν πρόσφατα οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC/Giec), οι αντιπροσωπείες σχεδόν 200 χωρών που συνεδριάζουν προσπαθώντας να θέσουν σε τροχιά τη συμφωνία του Παρισιού, καλούνται να περιορίσουν τις πρωτοφανείς επιπτώσεις της απορρύθμισης του κλίματος, παρά τις αντιξοότητες που δεν ευνοούν μια φιλόδοξη αντιμετώπιση.

Με τη συμφωνία του Παρισιού το 2015, ο κόσμος δεσμεύτηκε να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, και στην ιδανική περίπτωση στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Και η πρόσφατη έκθεση της IPCC υπογράμμισε τη «σαφή» διαφορά των επιπτώσεων μεταξύ των δύο αυτών στόχων, τόσο όσον αφορά τους καύσωνες, όσο και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Ωστόσο, με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σήμερα απ’ όσους υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού, ίσως ο κόσμος οδεύει προς μια αύξηση κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Ενώ ο πλανήτης έχει ήδη κερδίσει έναν βαθμό Κελσίου, θα έπρεπε για να μείνει κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, οι εκπομπές CO2 να μειωθούν σχεδόν κατά 50% έως το 2030, σε σύγκριση με το 2010, σύμφωνα με την IPCC.

Σε μια ασυνήθιστη δήλωση, οι πρόεδροι των τεσσάρων προηγούμενων COP, ανάμεσά τους ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς, πρόεδρος της COP21 το 2015 που είχε πετύχει τη συμφωνία του Παρισιού, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να στείλει ένα «ρητό μήνυμα» για τις φιλοδοξίες της. Κάθε καθυστέρηση στη δράση «απλά θα καταστήσει πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» υποστήριξαν.

Πηγή: tanea.gr

Δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου, 2018


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

16:15 - Κατεπείγουσα ανακοίνωση πολιτικής προστασίας Δήμου Αλμωπίας

16:12 - Ευχές Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιου για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

16:08 - Συνάντηση Σταμενίτη – Ταχιάου για τα έργα υποδομής του Νομού Πέλλας

16:07 - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

16:05 - Λάκης Βασιλειάδης: Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

14:23 - Ο Δήμος Σκύδρας τιμήθηκε με το Βραβείο Ολυμπισμού 2024

14:21 - Συνάντηση επιμόρφωσης για τα στελέχη των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:19 - Το ταμείο του Δήμου στο Δημαρχείο Κονταριώτισσας θα λειτουργήσει Δευτέρα και Τρίτη 23-24 και 30-31 Δεκεμβρίου

14:17 - Συνάντηση εργασίας Δημάρχου Έδεσσας με Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ζητήματα ανταποδοτικότητας για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς

14:16 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου προς την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, για τον ορισμό της ως Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας