Pellanet

Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή «θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, παγκοσμίως»

«Αν η Ευρώπη πιστεύει ότι έχει πρόβλημα με τη μετανάστευση σήμερα... τότε ας περιμένει 20 χρόνια»

Τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φαίνεται να αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η ανθρωπότητα, σύμφωνα με ειδικούς.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τις δεινές συνέπειες που μας περιμένουν στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα μ' αυτή, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος την επόμενη δεκαετία, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει συμβεί ποτέ.
Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματικοί, αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δήλωσαν σε μελέτη που πραγματοποίησε η Environmental Justice Foundation (EJF) ότι ο αριθμός των προσφύγων που πλήττονται από κλιματικές αλλαγές θα ξεπεράσει κατά πολύ εκείνο των ανθρώπων που διέφυγαν από τον πόλεμο της Συρίας, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην Ευρώπη.

Ο εν αποστρατεία πεζοναύτης, Stephen Cheney αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αν η Ευρώπη πιστεύει ότι έχει πρόβλημα με τη μετανάστευση σήμερα... τότε ας περιμένει 20 χρόνια» και προσθέτει:

«Δείτε που οδηγούνται οι άνθρωποι από την Αφρική εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος - και μιλάμε τώρα όχι μόνο για ένα ή δύο εκατομμύρια, αλλά για 10 ή 20 (εκατομμύρια). Δεν μεταναστεύουν στη Νότια Αφρική αλλά  πηγαίνουν προς τη Μεσόγειο».

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη καλεί τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σ' ένα νέο νομικό πλαίσιο για την προστασία των μεταναστών και πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Γερμανία, προτρέπει τους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για την υλοποίηση των στόχων που ορίζονται στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir. David King δήλωσε:

«Μιλάμε για μία υπαρξιακή απειλή, για τον πολιτισμό μας, μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα, φέρνει και κάθε είδους κινδύνους και γι' αυτό απαιτείται μία ανθρώπινη απάντηση που να κυμαίνεται σε επίπεδο μεγαλύτερο από ποτέ».

Ο διευθύνων σύμβουλος του EJF, Steve Trent καταλήγει:.

«Στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο μας, η αλλαγή του κλίματος - και η δυναμική της να προκαλέσει τόσο βίαιες συγκρούσεις όσο η μαζική μετανάστευση - πρέπει να θεωρηθεί επείγουσα προτεραιότητα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ηγέτες των επιχειρήσεων».

Αν και η έκθεση υπογραμμίζει τον αυξανόμενο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στους ανθρώπους της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, η ίδια αναφέρει, επίσης, ότι τα μεταβαλλόμενα πρότυπα των καιρικών συνθηκών - όπως οι τυφώνες που κατέστρεψαν περιοχές των ΗΠΑ φέτος - αποδεικνύουν ότι τα πλουσιότερα έθνη δεν προστατεύονται από την αλλαγή του κλίματος.

Πηγη:protothema.gr

Δημοσιεύτηκε στις 6 Νοεμβρίου, 2017


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:19 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πιερία για κλοπή από λουόμενο

11:38 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ «Εγώ δεν είμαι υποψήφιος για να φέρω στο ΠΑΣΟΚ μία από τα ίδια»

11:35 - Είδη ατομικής προστασίας από το Δήμο Πέλλας στους εθελοντές πυροσβέστες της Π.Υ. Γιαννιτσών

11:33 - «Κάθε βράδυ θα σε περιμένω» Υπέροχη μουσική βραδιά από την χορωδία του ΦΣΕ για τον Σύλλογο Καρκινοπαθών

11:30 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Υπό έλεγχο τέθηκε η εστία φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή του Καταφυγίου Κορομηλιάς από εναέρια πτητικά μέσα και δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

11:26 - Σε κλίμα συγκίνησης στα Γιαννιτσά οι εκδηλώσεις της «μαύρης» επετείου της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

11:23 - Να συνθέσουμε. Να εμπνεύσουμε. Να νικήσουμε! Γράφει ο Μιχάλης Κατρίνης, υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

17:33 - Θ. Τζάκρη – Ερώτηση στη Βουλή για τις σοβαρές ελλείψεις στα Παιδιατρικά Τμήματα των δυο νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών

17:31 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πιερία για κατοχή ναρκωτικών

17:30 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.’’