Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή προϊόντων, ενώ την ίδια στιγμή να μειώνει τις εκπομπές αερίων συνδράμοντας στην παγκόσμια προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος.
Ο παγκόσμιος τομέας βιομηχανιών τροφίμων από ζωοειδή, περιλαμβάνει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια παραγωγούς και εμπόρους σε όλο τον κόσμο και συμβάλλει τα μέγιστα στην παγκόσμια οικονομία.
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Nature Climate Change», σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή και διάφορα πανεπιστήμια, αναφέρει πως ο τομέας αυτός, θα μπορούσε να συμβάλλει κατά το ήμισυ στην παγκόσμια προσπάθεια μείωσης εκπομπών αερίων, με το άλλο μισό να αναλογεί στη γεωργία, τη δασοκομία και τους τομείς χρήσεις γης.
Ο συγγραφέας αυτής της μελέτης, δρ. Μάριο Χερρέρο, ανέφερε πως πρόκειται για την πιο περιεκτική και ενημερωμένη εργασία που έχει γίνει πάνω στο θέμα αυτό καθώς υπολογίζει και την αγορά αλλά και τη ζήτηση στον χώρο της βιομηχανίας.
Ένα εύρημα-κλειδί που επισήμανε η έρευνα, αναφέρει πως θα μπορούσαμε να πάρουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη μείωση εκπομπών αερίου από τον τομέα αυτό αν είχαμε μια ολοκληρωμένη άποψη για τη χρήση της γης και εφαρμόζαμε αλλαγές και στη γεωργία και στη δασοκομία αλλά και εξετάζαμε προσεκτικά τις διατροφικές συνήθειες καθώς και το πώς ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της παγκόσμιας διατροφής.
«Η κρεατοφαγία παίζει σημαντικό ρόλο σε μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή και ο τομέας αυτός παίζει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό ρόλο, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες», ανέφερε ο δρ. Χερρέρο.
«Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε αυτά τα οφέλη για την υγεία και τα οικονομικά και κοινωνικά προνόμια, την ίδια στιγμή που θα προσπαθούμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων που μπορεί να επιτύχει αυτός ο τομέας».
Ο δρ. Χερρέρο ανέφερε, πως η βιώσιμη εντατικοποίηση της παραγωγής τροφίμων από ζώα είναι ο ένας τρόπος που μπορούμε να το πετύχουμε.
«Ανακαλύψαμε πως υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων από τις βιομηχανίες τροφίμων που προέρχονται από ζώα. Οι νέες πρακτικές μάνατζμεντ, όπως η περιστροφική βοσκή και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τροφίμων και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων», συμπλήρωσε.
«Πρέπει να αυξήσουμε την υιοθέτηση αυτών των τριών στρατηγικών εξασφαλίζοντας ότι έχουμε τα σωστά κίνητρα. Αν το προσεγγίσουμε σωστά με το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο, αυτές οι πρακτικές θα επιτύχουν εκτός των άλλων βελτιωμένη περιβαλλοντική υγεία πέρα από τα οφέλη που θα επιτευχθούν όσον αφορά στις εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου", ανέφερε ο Χερρέρο.
Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου, 2016