Καλοκαιρινός... ήταν και ο φετινός Φεβρουάριος, καθώς, όπως αναφέρει η NASA, η μέση θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα ήταν κατά 1,35 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1950-1980, που χρησιμοποιείται ως επίπεδο αναφοράς. Εξαιρετικά θερμότερος από το συνηθισμένο ήταν και ο περασμένος Ιανουάριος, o οποίος ήταν κατά 1,13 βαθμό Κελσίου πιο ζεστός από τον μέσο όρο των Ιανουαρίων του 20ού αιώνα.
Ομως, τα πράγματα εμφανίζονται να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά τον Φεβρουάριο, μήνα κατά τον οποίο σε πολλές περιοχές του βορείου ημισφαιρίου, η θερμοκρασία ξεπέρασε ακόμα και κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου τη μέση θερμοκρασία του μηνός. Χαρακτηριστικά, η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι το τρέχον έτος θα είναι το τρίτο κατά σειρά θερμότερο από τότε που άρχισαν να κρατούνται τέτοιου είδους αρχεία, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να ανέρχεται σε 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η φετινή, θεαματική ομολογουμένως, άνοδος της θερμοκρασίας αποδίδεται στον συνδυασμό της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που οφείλεται στα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και στο παρατεταμένο φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο σύμφωνα με τους ερευνητές είναι το εντονότερο μετά το 1998.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA καθιστούν σαφές ότι η Γη προσεγγίζει με μεγάλη ταχύτητα το όριο κινδύνου της ανόδου θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου από τα ισχύοντα πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.
Δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου, 2016