Αξιότιμη Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της UNESCO για τις Φυσικές Επιστήμες κυρία Φλάβια Σλέγκελ,
Αξιότιμε Υφυπουργέ Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κύριε Θεοδόση Πελεγρίνη,
Κυρίες και κύριοι,
Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με την διαχείριση των υδάτων δεν μπορούν να λυθούν, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τη σύνθετη αλληλεπίδραση κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Ειδικότερα, η αντιμετώπισή τους δεν επαφίεται απλά στο γνωστικό αντικείμενο ενός μόνο επιστημονικού πεδίου, αλλά εφάπτεται και αλληλεπιδρά με άλλα γνωστικά αντικείμενα και αξιώνει συνέργειες και συνεργασία ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς, ειδικούς που ασχολούνται με τη διαχείριση υδάτων και στελεχών που λαμβάνουν αποφάσεις. Αυτοί ήταν και οι βασικοί λόγοι που το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δημιούργησε ένα Κέντρο για τα Ύδατα το 2011.
Το Κέντρο για τη Διαχείριση Υδάτων του ΑΠΘ έχει ως αποστολή την πρόοδο της επιστήμης και της πρακτικής για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, έτσι ώστε να διευθετηθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το νερό μέσα από περιφερειακή και διεθνή δράση, μέσα από την καινοτομία, την διεπιστημονική έρευνα και την δικτύωση.
Ιδιαίτερα εμάς τους Θεσσαλονικείς μας χαροποιεί η ίδρυση του Κέντρου Κατηγορίας ΙΙ UNESCO για τη διαχείριση υδάτων στην πόλη μας και η λειτουργία του εντός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, γιατί αναδεικνύει για άλλη μια φορά την περιοχή μας σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό πόλο, προσθέτοντας μια ακόμη διεθνών προδιαγραφών μονάδα κοντά στο ΕΚΕΤΑ, το CEDEFOP και τόσα άλλα.
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Το πόσιμο νερό είναι ο σημαντικότερος πόρος για την ανθρωπότητα, που σχετίζεται και διαπερνά όλες τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Αποτελεί βασική προϋπόθεση για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη, η οποία εφόσον υπάρχει διευκολύνει την κοινωνική και τεχνολογική εξέλιξη, ενώ η απουσία της αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα των εν λόγω εξελίξεων. Ταυτόχρονα, η ύπαρξη του αποτελεί πηγή ευημερίας και συνεργασίας, ενώ η απουσία του παράγοντα φτώχειας και συγκρούσεων.
Συνεπώς, η μετατροπή του ήδη υφιστάμενου Κέντρου για την Διαχείριση των Υδάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε Κέντρο Κατηγορίας ΙΙ της UNESCO για το Νερό αποτελεί σημαντική πρόκληση και μεγάλη ευθύνη για την Ελληνική Δημοκρατία.
Από την πλευρά μου, ως Υφυπουργός Εξωτερικών θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκεια μου για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας και να δηλώσω σε όλους ότι στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την λειτουργία του Κέντρου Κατηγορίας ΙΙ της UNESCO για το Νερό.
Δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, 2016