Η μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί σκεπτικισμό στην πολιτική σκηνή τόσο της Ελλάδας όσο και της γειτονικής χώρας, παρά το ποσοστό του 91,3% που συγκεντρώνει το «ναι», με καταμετρημένο περίπου το 96% των ψήφων.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως αντιφατικό, καθώς είναι μεν μεγάλη η νίκη του «ναι», αλλά η διαδικασία δεν είχε την απαιτούμενη συμμετοχή με την αποχή να ανέρχεται περίπου στο 65%, ενώ αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, έκανε λόγο μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twiiter για «αποτυχία» του δημοψηφίσματος δηλώνοντας παράλληλα δικαιωμένος λόγω της χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες.
«Εθνικά επιζήμια» χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών για ακόμα μία φορά η Νέα Δημοκρατία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στη γείτονα χώρα. «Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας», σχολίασε χαρακτηριστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, εκτιμά ότι η συμφωνία «βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα» και καλεί τους κ. Τσίπρα και Καμμένο «να συναισθανθούν επιτέλους τις τεράστιες ευθύνες τους». «Δεν μπορούν άλλο να παριστάνουν ότι συγκυβερνούν επειδή, για εκείνους, νυν υπέρ πάντων είναι η καρέκλα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για αποδοκιμασία και βαθειά αλυτρωτικά αλλά και εθνικιστικά στερεότυπα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, εκτιμώντας ότι «μετά τον Ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα/Ζαεφ». «Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε Μακεδονική γλώσσα και Εθνότητα, αποδεικνύει ποσό βαθειά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Οτι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε. Όπως η Φώφη Γεννηματά κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει» επισημαίνει σε δελτίου τύπου ο Παύλος Χρηστίδης.
«Έκθετη» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την ελληνική κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, επικεντρώνοντας στη μικρή συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία ενώ κατηγορεί τον Ζάεφ για τυχοδιωκτισμό «που – ούτε λίγο ούτε πολύ – δήλωσε ότι θα αγνοήσει τη μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα».
«Τελικά μόνο ένας στους τρεις κατοίκους της γειτονικής μας χώρας είπε "ναι" σε μια νέα σχέση με την Ελλάδα και μια νέα πορεία, ευρωπαϊκή και ειρηνική. Οι περισσότεροι αδιαφόρησαν ή διαφώνησαν, γεγονός που μαρτυρά ότι προτιμούν τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης θεωρώντας προφανώς τη συμφωνία με την Ελλάδα επώδυνο συμβιβασμό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις δεν ενδείκνυνται για καταστροφολογία ή θριαμβολογίες.
Για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ο κ. Λεβέντης δεν απέκλισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση της γείτονας χώρας να παρέμβει στις κάλπες έτσι ώστε να βγει το αποτέλεσμα που την συμφέρει, προσθέτοντας ότι στην υπόθεση αυτή έχει πέσει όλος ο πλανήτης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, η ελληνική κυβέρνηση «προετοιμάζεται για να κυρώσει την συμφωνία με αποστάτες και πρόθυμους» τονίζοντας πως δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές και να πετάξει την «καυτή πατάτα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται η συμφωνία να κυρωθεί με την συνεργασία των δυο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εάν αυτό μάλιστα το επιθυμεί και η διεθνής κοινότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.
Πηγή: cnn.gr
Δημοσιεύτηκε στις Οκτώβριος 1st, 2018