Σε νέα, ακόμη πιο επικίνδυνη φάση, μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τα συνεχόμενα κρούσματα προκλητικότητας από την πλευρά των γειτόνων. Η επίσημη πλέον θέση της Αγκυρας ότι τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος, οι έξαλλες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν που συνδέει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς με τους Ελληνες στρατιωτικούς και ζητά ανταλλαγή, η κίνηση του να χαιρετίσει μέσα στην Αγία Σοφία με τη γνωστή πλέον κίνηση «ραμπία», αλλά και οι ιταμές δηλώσεις Τούρκους αξιωματούχων όπως του ακραίου Μπαχτσελί αλλά και του Μπ. Γιλντιρίμ που μας απειλεί με νέα Μικρασιατική Καταστροφή δημιουργούν νέα δεδομένα.
Οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν σε σημείο που ξεφεύγει της απλής διπλωματικής γλώσσας ή της ρητορείας δύο γειτόνων που έχουν διαφορές. Φτάνει πλέον στα όρια ενός πολεμικού κλίματος που μπορεί να πάρει διαστάσεις. Για το λόγο αυτό οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε αυξημένη επιφυλακή, φοβούμενες κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Και ίσως κάποιο «επεισόδιο» τις άγιες αυτές ημέρες του Πάσχα, ίσως και λίγο αργότερα θα ήταν στα σχέδια της Αγκυρας. Ή τουλάχιστον μια πολεμική ρητορεία με σκοπό να καθίσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι για να συζητήσουν για ζητήματα τα οποία έχουν λυθεί με διεθνείς συνθήκες.
Μιλώντας δε από τα παράλια της Τουρκίας, ο Γιλντιρίμ ανέφερε πως «η Τουρκία δεν θα ανεχτεί ποτέ κύκλους που παραβιάζουν την κυριαρχία μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Οσοι κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου, ας μην ξεχνούν την 9η Σεπτεμβρίου του 1922. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα υποκύψει και θα πει «σας ευχαριστώ», υποκινώντας τα όνειρα εκείνων που έχουν φιλόδοξες εξωτερικές πολιτικές» κατέληξε ο τούρκος πρωθυπουργός.
Το μήνυμα που έστειλαν στην Αθήνα ήταν ότι οι «γκρίζες» περιοχές στο Αιγαίο μπορούν εύκολα να κοκκινίσουν, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο για ένα «θερμό» επεισόδιο, είναι αυτό που κατά κύριο λόγο πρέπει να προβληματίσει την ελληνική κυβέρνηση.
Η ανακοίνωση της Αγκυρας σχετικά με τα Ιμια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ' αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη. Λαθεύει η Τουρκία αν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε, δε, να μετράει τα λόγια της» αναφέρει η ανακοίνωση της Αθήνας. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρόσφατα δημοσιευμένο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως νόμο 4519/2018 με τον οποίο στο εν λόγω πρόγραμμα εντάσσονται 446 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και τα Ιμια. Η Αγκυρα έχει διαμαρτυρηθεί και στο παρελθόν για αυτό το θέμα, αλλά η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι ιδιαίτερα σκληρή. Οπως αναφέρει ο Ακσόι, «είναι καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει εκμεταλλευτεί αυτά τα προγράμματα (σ.σ. όπως το Natura 2000) αναφορικά με τα ζητήματα του Αιγαίου. Σε αυτή περίπτωση, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται ξανά το πρόγραμμα Natura 2000 μέσω εθνικής νομοθεσίας. Η Ελλάδα», συνεχίζει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, συμπεριέλαβε τα Ιμια, καθώς επίσης και ορισμένα νησιά, νησίδες και βράχους, η κυριαρχία των οποίων δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες στο πρόγραμμα Natura 2000».
Σε κάθε περίπτωση διαμορφώνεται ένα κλίμα που έχει πλέον περάσει στη φάση μιας συνεχούμενης έντασης που θα μπορούσε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Πηγή: tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις Απρίλιος 2nd, 2018