Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επικαλούμενος την επικείμενη πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος σημειώνει «τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει η άρση του waiver για την πολυπόθητη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη».
Ταυτόχρονα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως «η ένεση ρευστότητας που συνεπάγεται η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, όχι μόνο θα βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις άλλα θα ενισχύσει και την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος».
Ο ίδιος ζητεί από την ΕΚΤ να ενημερωθεί μεταξύ άλλων για τις προϋποθέσεις που εκείνη θέτει για την άρση του waiver καθώς και το ποσοστό των ελληνικών ομολόγων που εκείνη θεωρεί ως επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
«Η ποσοτική χαλάρωση στην οποία η ΕΚΤ έχει εντάξει ήδη από τον Μάρτη του 2015 ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης, συνεχίζει και μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Ήδη, μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα ύψους 645 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο του 2017 να έχει αγοράσει ομόλογα ύψους 1.5 τρις ευρώ.
Αναμένοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος, η ανάγκη για ποσοτική χαλάρωση είναι μεγάλη ώστε να επιταχυνθεί η επιστροφή της Ελληνικής Οικονομίας στην ανάκαμψη. Η ένεση ρευστότητας που η ποσοτική χαλάρωση συνεπάγεται έχει μεγάλη σημασία ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που θα ενισχύσει και την επίτευξη των στόχων του Ελληνικού Προγράμματος καθώς και την επιτυχή στροφή στην ανάπτυξη.
Με δεδομένο ότι η αποκατάσταση του waiver για την Ελλάδα θα έχει θετικό αντίκτυπο 400-500 εκατομμύρια όπως δηλώνει και ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, ερωτάται η ΕΚΤ:
1. Μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που αναμένεται από το Eurogroup, πότε σχεδιάζει η ΕΚΤ να συμπεριλάβει και την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;
2. Ποιες προϋποθέσεις και τι ποσοστό των Ελληνικών ομολόγων θεωρεί η ΕΚΤ ως επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα;»
Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου, 2016