Pellanet

Γιόχανσον: «Η αστάθεια στο Αφγανιστάν ίσως οδηγήσει σε αυξημένη μεταναστευτική πίεση»

Η κατάσταση στη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, καθώς και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

H σλοβενική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ διοργάνωσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών στο πλαίσιο του μηχανισμού του συμβουλίου για την αντιμετώπιση κρίσεων (IPCR), στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλες Χόις.

Υπενθυμίζεται ότι, στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με αντικείμενο τη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα Λιθουανίας και Λευκορωσίας, συμμετείχε ο Ελληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. «Να αποφευχθεί μια νέα μεταναστευτική κρίση», καθώς «η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να την επωμισθεί», ήταν το μήνυμά του.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία αλλά και στις τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Οι υπουργοί εξέφρασαν αλληλεγγύη προς τα κράτη που πλήττονται -Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία- και υποστήριξαν πρόσθετη βοήθεια στα κράτη-μέλη, αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης.

Η Λιθουανία έλαβε διάφορα είδη βοήθειας από τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ, σημειώνεται.

«Λόγω της ταχέως μεταβαλλόμενης κατάστασης, η Λιθουανία χρειάζεται πρόσθετη βοήθεια, όπως και η Λετονία και η Πολωνία», ανέφερε ο Σλοβένος υπουργός Εσωτερικών.

Οι υπουργοί εστίασαν επίσης στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των χωρών προέλευσης και διέλευσης στην επιστροφή και την επανεισδοχή, αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τα κράτη-μέλη καταδίκασαν και πάλι έντονα τις προσπάθειες της Λευκορωσίας για εργαλειοποίηση των ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς», σημειώνει ο κ. Χόις.

Η προεδρία, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους οργανισμούς, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, επισημαίνεται. Και προστίθεται: Η σλοβενική προεδρία παρακολουθεί επίσης στενά την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ο Σλοβένος υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι στη σημερινή συνάντηση, ο ύπατος εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, ενημέρωσε για τα συμπεράσματα της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια και να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι στο Αφγανιστάν.

«Λόγω της κατάστασης στο Αφγανιστάν, η σλοβενική προεδρία του Συμβουλίου εργάζεται για τα επόμενα βήματα και εξετάζει ενέργειες για να προετοιμαστεί για πιθανή μεταναστευτική πίεση στην ΕΕ και άλλες απειλές στο εγγύς μέλλον έτσι, ώστε να διασφαλιστεί μια κοινή αντίδραση της ΕΕ», υπογραμμίζεται.

«Να αποτρέψουμε τους ανθρώπους να κατευθύνονται προς την ΕΕ μέσω μη ασφαλών διαδρομών»
Η απομάκρυνση του προσωπικού και των πολιτών της ΕΕ, αλλά και του τοπικού προσωπικού που συνεργάζεται με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη στο Αφγανιστάν αποτελεί άμεση προτεραιότητα, τόνισε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών.

«Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Είμαι ευγνώμων στα κράτη μέλη για τη δέσμευσή τους στη χορήγηση θεωρήσεων στο προσωπικό και τις οικογένειές τους και για την προσφορά θέσεων στα αεροπλάνα αναχώρησης.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συντονίσει όλες τις ενέργειες που χρειάζονται για να βρουν νέο σπίτι» ανέφερε η κ. Γιόχανσον επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η αστάθεια στο Αφγανιστάν είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένη μεταναστευτική πίεση. Συνεπώς προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια».

Η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να φτάσουν οι άνθρωποι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό δεν είναι λύση. Θα πρέπει να αποτρέψουμε τους ανθρώπους να κατευθύνονται προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω μη ασφαλών, παράτυπων και ανεξέλεγκτων διαδρομών που εκτελούνται από εμπόρους.

Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο στο Αφγανιστάν. Οι δημοσιογράφοι, το προσωπικό των ΜΚΟ και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο, ιδίως οι γυναίκες».

Προσέθεσε ότι «η ΕΕ υποστηρίζει προγράμματα που συνδέονται με τον αναγκαστικό εκτοπισμό Αφγανών εδώ και πολλά χρόνια, στο Αφγανιστάν και στις γειτονικές χώρες (ιδιαίτερα το Ιράν και το Πακιστάν). Παρέχεται βοήθεια άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη των κοινοτήτων υποδοχής και τη βιώσιμη επανένταξη των παλινοστούντων και των εσωτερικά εκτοπισμένων, καθώς και για τη στήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων για τις Αρχές».

«Θα συνεχίσουμε τα τρέχοντα προγράμματα μας και θα εντείνουμε τη συνεργασία μας με κοινότητες υποδοχής στο Πακιστάν, το Ιράν και το Τατζικιστάν, καθώς και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Τουρκία», σημείωσε η Ιλβα Γιόχανσον.

Τόνισε ότι «όπως έχουν τα πράγματα, η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν είναι ασφαλής και δεν θα είναι ασφαλής για κάποιο χρονικό διάστημα. Επομένως, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν.

Ενώ συνεχίζουμε το έργο μας για την αντιμετώπιση των κινδύνων παράτυπης μετανάστευσης, την καταπολέμηση του εμπορίου ανθρώπων και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων μας, πρέπει να προσφέρουμε νόμιμες, ασφαλείς και οργανωμένες οδούς προς την ΕΕ. Αυτό αντικατοπτρίζει τη συνολική και ισορροπημένη προσέγγισή μας για τη μετανάστευση που καθορίζεται στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο».

«Κάλεσα τα κράτη-μέλη να εντείνουν τη δέσμευσή τους για επανεγκατάσταση, να αυξήσουν τις ποσοστώσεις επανεγκατάστασης για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και να προσφέρουν συμπληρωματικές νομικές οδούς. Για μένα, είναι πολύ σαφές ότι οι Αφγανές γυναίκες και κορίτσια βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση».

Η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη Αφγανών προσφύγων στην περιοχή ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «η ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν θέτει μια παγκόσμια πρόκληση, γι' αυτό πρέπει να δράσουμε από κοινού και με όλους τους εταίρους σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποφασιστικότητα και δίκαιο τρόπο, ενώ παράλληλα εγγυόμαστε τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την προστασία των αξιών μας και την εργασία μας σε πνεύμα αλληλεγγύης».

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 19 Αυγούστου, 2021


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

18:05 - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

17:43 - Η Αθηναϊκή Ριβιέρα απογειώνεται: Τα υδροπλάνα επιστρέφουν μετά από 50 χρόνια!

17:41 - ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ_ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΚΕΠ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΥΣ

17:39 - Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Η Πέλλα μπορεί να είναι συνώνυμο της Πράσινης Ανάπτυξης, με οικολογικές δράσεις και καινοτομίες που προωθούμε»

17:36 - Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ: ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

17:35 - Λάκης Βασιλειάδης: Προκήρυξη επιπλέον Θέσεων για Ειδικευμένους Ιατρούς του ΕΣΥ – 2 Θέσεις για το Γ.Ν. Πέλλας (Έδεσσας – Γιαννιτσών)

16:15 - Κατεπείγουσα ανακοίνωση πολιτικής προστασίας Δήμου Αλμωπίας

16:12 - Ευχές Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιου για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

16:08 - Συνάντηση Σταμενίτη – Ταχιάου για τα έργα υποδομής του Νομού Πέλλας

16:07 - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ