Pellanet

Κωνσταντίνος Τασούλας: «Η δημοκρατία είναι τελικά και τέχνη, γιατί είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική κατάκτηση του ανθρώπου»

«Η δημοκρατία είναι τελικά και τέχνη, γιατί είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική κατάκτηση του ανθρώπου. Αυτή την τέχνη στην Ελλάδα, πριν 50 χρόνια την έφερε σε πέρας η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μέσα σε 78 ημέρες και εμείς σήμερα, συντηρητές και διαμορφωτές της ίδιας τέχνης που εξελίσσεται τιμάμε και θυμόμαστε το έργο τους!».

Με αυτή τη φράση ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, έκλεισε την ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία. 50 χρόνια από την ελληνική επανεπικύρωση της ΕΣΔΑ και 75 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης», που διοργάνωσαν, στο Ζάππειο Μέγαρο, η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Βουλή των Ελλήνων.

Ξεκινώντας την ομιλία του με θέμα «Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας», ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε μία ιστορική αναδρομή στην περίοδο εκείνη με απαρχή την επιστολή, στις 5 Οκτωβρίου 1974, του τότε Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου της Ευρώπης, διακεκριμένου Ιταλού χριστιανοδημοκράτη, Giuseppe Vedovato, προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, με την οποία τον ενημέρωνε ουσιαστικά για την επάνοδο της χώρας μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Μόλις 71 ημέρες πριν αυτή την επιστολή, ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974, η επτάχρονη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα καταρρέει υπό το βάρος της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στην Κύπρο, για την οποία η ίδια η χούντα είχε δώσει το πρόσχημα. Πολιτική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ανέλαβε την εξουσία υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, χωρίς όμως αυτή η εξουσία να παραδίδεται συντεταγμένα, ήταν μία παράδοση από το χάος κυριολεκτικά. Το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του τον Δεκέμβριο του 1974 αποδίδει νομικά τη φύση της Κυβερνήσεως» πρόσθεσε ο κ. Κ. Τασούλας για να αναφερθεί στη συνέχεια στις αποφάσεις τις οποίες έλαβε τάχιστα, μέσα στις 78 ημέρες που κράτησε η διάρκεια της, «αυτή η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που είχε εκ καταγωγής και όχι εκ διαδοχής την εξουσία να δικαιοδοτεί», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής στο διάταγμα 59/1974 «Περί συστάσεως και επαναλειτουργίας πολιτικών κομμάτων», που δημοσιεύθηκε στις 23/9/1974, δύο μόλις μήνες μετά την πτώση της δικτατορίας.

«Αυτό το διάταγμα έκτοτε συνιστά μια πραγματική τομή στην πολιτική και συνταγματική μας ιστορία. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που προέκυψε από τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974 δεν είχε εξουσία εκ καταγωγής, αλλά εκ διαδοχής! Συνέχισε το έργο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, με το δημοψήφισμα στις 8/12/1974, όπου εκρίθη το πολίτευμα της χώρας, κατέθεσε σχέδιο νέου Συντάγματος στις 7/1/1975, το οποίο και ψηφίστηκε στις 7/6/1975 και ισχύει μέχρι σήμερα, έπειτα από 4 αναθεωρήσεις του, σύγχρονο και εξελισσόμενο, δηλαδή ζωντανό, όπως και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου! Στις 12/6/1975 υποβάλλει η Ελλάς αίτημα για την ένταξή της στην τότε ΕΟΚ. Η συμφωνία προσχώρησης υπεγράφη σε αυτή την αίθουσα στις 28/5/1979!» σημείωσε με νόημα ο κ. Κ. Τασούλας.

«Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δεν ήταν μόνο το έργο της, ήταν και τα πρόσωπα που το επιτέλεσαν» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, συμπληρώνοντας, λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, ότι η κυβέρνηση αυτή «εκπροσωπούσε τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό στην κοιτίδα της Δημοκρατίας. Σήμερα 50 χρόνια μετά, αυτός ο κοινοβουλευτισμός, δοκιμασμένος από σοβαρές κρίσεις κυρίως οικονομικές, αποτελεί την αμετάθετη και παραδεκτή πολιτειακή μας συγκρότηση, αμετάθετη και παραδεκτή γιατί συμφωνήσαμε να έχουμε δημοκρατία μαχόμενη και όχι παράλυτη, έρμαιο των αδυναμιών της, της δημαγωγίας ή του λαϊκισμού».

Την έναρξη της επετειακής εκδήλωσης κήρυξε με την ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ομιλίες απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κ.  Marko Bošnjak, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) κ. Koen Lenaerts, ο Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Κράτους Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.  Gianluca Esposito και ο Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Γιάννης Κτιστάκις.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Όλγα Γεροβασίλη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης, οι πρώην πρωθυπουργοί και μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Αλέξης Τσίπρας και κ. Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και οι πρώην υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί κ. Παναγιώτης Πικραμμένος και κ. Βασιλική Θάνου.

Δημοσιεύτηκε στις 1 Νοεμβρίου, 2024


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

18:12 - Παράδοση δωροεπιταγών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο «Παναγία η Ελεούσα» από τον Δήμο Πέλλας

18:10 - Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή, τυποποίηση και διακίνηση νοθευμένων ελαίων σε περιοχή της Ημαθίας

18:07 - Νέα πολύωρη διακοπή ηλεκτροδότησης στους Νέους Πόρους αύριο Πέμπτη 21 Νοεμβρίου

18:05 - Φωταγώγηση της Βουλής των Ελλήνων για την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση

18:04 - Εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024

18:01 - Δεύτερη δωρεά στην Πυροσβεστική από την Αντικρίση

13:39 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

13:38 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

13:35 - Λάκης Βασιλειάδης: Επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Θεοδωρακείου Αλμωπίας

13:29 - Διήμερο Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Α΄ Βοηθειών – ΚΑΡΠΑ» & «Γνωριμία με τη Ναυαγοσωστική» στο Δήμο Έδεσσας