Pellanet

Κόντρες για τις 10 κάλπες με το ξεκίνημα στην Βουλή

(Σε εξέλιξη)

Με έντονη κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την επιλογή της πρώτης να στηθούν σήμερα δέκα κάλπες στην Βουλή, ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τη Novartis.

Νίκος Δένδιας, Μάκης Βορίδης από πλευράς ΝΔ και Νίκος Παρασκευόπουλος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ήδη το σκεπτικό τους, υπέρ της μίας κάλπης οι πρώτοι, υπέρ των 10 ο δεύτερος.

Στην συζήτηση έκανε παρέμβαση και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος υποστήριξε εκ νέου το αίτημα για δέκα κάλπες. Το επιχείρημα τόσο του Προέδρου της Βουλής, όσο και του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ και του εισηγητή των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδη είναι κοινό: οι δέκα κάλπες θα στηθούν ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε βουλευτή, αφού ακούσει τους πολιτικούς που αναφέρονται στην δικογραφία (μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργοί και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας), να ψηφίσουν για τον καθένα ξεχωριστά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Δένδιας χαρακτήρισε "θλιβερή" την διαδικασία "να κατηγορούνται έστω και εμμέσως συνάδελφοι" ενώ επανέφερε το αίτημα της ΝΔ να στηθεί μία και μόνο κάλπη. "Εδώ έχουμε προσπάθεια να σπιλωθούν υπολήψεις και δήθεν ενοχή στα μάτια κοινής γνώμης μέσω 10 καλπών, απολύτως απαράδεκτη πρακτική που παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής".

Βορίδης: Αυτή είναι η Βουλή της συγκάλυψης

Ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης αφού ρώτησε "για ποιο λόγο δεν στήνονται 11 κάλπες; Και μία για τον κ. Κουρουμπλή;" απάντησε "γιατί αυτή είναι η Βουλή της σκευωρίας και της συγκάλυψης".

Το ίδιο θέμα, τόσο επί της διαδικασίας για τις 10 κάλπες, όσο και για την σκευωρία έθεσαν από πλευράς ΔΗΣΥ οι κ.κ. Θ. Παπαθεοδώρου και Γ. Κουτσούκος. "Στήνετε κάλπες για να σπιλωθούν πρόσωπα, αυτά είναι δίκες που έχουν γίνει στο παρελθόν και έχουν σκοτεινή χροιά. Όχι στον κανιβαλισμό".

Απαντώντας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι "δεν είναι ενιαίο το ζήτημα ώστε να εξεταστεί εάν υπάρχει δημόσιο συμφέρον αλλά ατομικές  ποινικές ευθύνες με ποινικό ορίζοντα. Ο αριθμός των καλπών εξαρτάται από τους ψηφοφόρους και την μυστικότητα της ψήφου. Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό ή άλλο κίνητρο" τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Υπέρ των 10 καλπών τάχθηκε ο Γ. Λαζαρίδης των ΑΝΕΛ , λέγοντας πως ο καθένας " είναι διαφορετική περίπτωση και δεν τους τσουβαλιάζουμε όλους μαζί". Ο ίδιος είπε πως και στο Βατοπαίδι είχαν στηθεί έξι κάλπες, ενώ χαρακτήρισε "υποκριτική" την συμπεριφορά ΝΔ και ΔΗΣΥ.

Ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων χαρακτήρισε έωλες και αόριστες τις κατηγορίες, ενώ εξαπέλυσε τα πυρά του και προς την πλευρά ΝΔ και ΔΗΣΥ λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να χαρακτηρίζονται "κουκουλοφόροι" προστατευόμενοι μάρτυρες.

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε όμως να γίνει ονομαστική και όχι κρυφή ψηφοφορία ώστε καθένας να πάρει τις ευθύνες του. "Αλλιώς θα σας γυρίσει μπούμερανγκ η κάλπη" είπε.

Το ζήτημα της εξαίρεσης από την σημερινή ψηφοφορία του υπουργού Ναυτιλίας και πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, έθεσε και το Ποτάμι. Όπως είπε ο εισηγητής του Γιώργος Αμυράς "για τον Π.Κ., ούτε το όνομά του δεν τολμάτε να αναφέρετε ολογράφως, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, η πλειοψηφία αποφαίνεται πως υπάρχει παραγραφή. Δεν γίνεται να βάζετε έναν δικό σας στην άκρη επικαλούμενοι παραγραφή. Πώς μας λέτε ότι παραγράφηκε το αδίκημα γι αυτό το πρόσωπο και όχι για τα άλλα;  Ή όλοι μέσα ή κανείς. Εμείς λέμε μία κάλπη για όλους και η προκαταρκτική να ψάξει τις ευθύνες".

 

Πηγή: capital.gr

Δημοσιεύτηκε στις Φεβρουάριος 21st, 2018


Σχόλια

pellanet facebook