«Σύνθετο όνομα, ενιαίο για όλες τις χρήσεις», «με τρόπο διακριτά διαφορετικό από την ελληνική Μακεδονία» θα συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Αντέννα». Ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στις διάφορες προτάσεις που έχουν κατατεθεί τα προηγούμενα χρόνια «είτε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, το 1992, είτε από τους Βανς και Όουεν, οι οποίοι προτείνανε το "novamacedonija" είπε ότι «έχουν καταγραφεί και είναι αντικείμενο επί του οποίου θα εκδηλώσουμε τις επιλογές μας». «Έχουμε καταλήξει» πρόσθεσε «στο υπουργικό συμβούλιο στις επιλογές μας, σε συζήτηση που θα έχουμε με τους επίσημους από τη γείτονα χώρα. Δεν νομίζω ότι πρέπει τώρα να αρχίσουμε τη συζήτηση του ενός ή του άλλου ονόματος».
Ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι «δεν θα ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ αν δεν έχουν κάνει συμφωνία για το ονοματολογικό», πράγμα που το γνωρίζει η ηγεσία των γειτόνων μας, είπε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει λόγος δημοψηφίσματος γι' αυτό το ζήτημα, ενώ για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, εξήγησε ότι «είναι ένα εσωτερικό τους ζήτημα», σημειώνοντας όμως ότι «αν τυχόν σε ένα δημοψήφισμα δεν περάσει η συμφωνία που έχει γίνει» θα μπορούσε «το κόστος για την ίδια τη χώρα να είναι μεγαλύτερο απ' αυτό που μπορεί να φανταστεί κανείς σήμερα».
Ερωτηθείς αν η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ομόθυμα τοποθετημένη γύρω από αυτό το ζήτημα, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι «η κυβέρνηση αυτό που πρέπει να κάνει είναι να εξασφαλίσει την ορθολογική και δίκαιη λύση του ονοματολογικού», εξηγώντας ότι «σε κάθε κυβέρνηση δικαιούνται να υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες, και υποχρέωση της κυβέρνησης είναι και να βρίσκει λύσεις στο εσωτερικό της και να εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Βουλή, προκειμένου να υλοποιηθεί η πολιτική της».
«Το πραγματικό ερώτημα», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς, «και όχι αυτό που θέτει η ΝΔ είναι: θέλουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα; Θέλουμε η χώρα μας να πάψει να είναι φυλακισμένη της Ιστορίας;», τονίζοντας ότι «όλα τα άλλα είναι μικροκομματικές συζητήσεις». «Εμείς» πρόσθεσε «είμαστε μια κυβέρνηση που τολμάμε και θα το λύσουμε το πρόβλημα του ονοματολογικού, εφόσον και η απέναντι πλευρά δείξει ορθολογισμό».
Αναφερόμενος στη ΝΔ, είπε ότι «ως αντιπολίτευση είναι ανίκανη να έχει μια ενιαία θέση και σκέψη», σημειώνοντας: «Και εμείς δεν της ζητάμε ούτε να μας κάνει προτάσεις για τη λύση ούτε τίποτα άλλο. Να αφήσει τη χώρα και την υπεύθυνη κυβέρνησή της να λύσει το ζήτημα».
Ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας ειδικότερα για τη δήλωση του υπουργού 'Αμυνας, αποσαφήνισε ότι «ο κ. Καμμένος δεν είπε ότι δεν συμφωνεί με τη χρήση του όρου "Μακεδονία". Είπε ότι δεν συμφωνεί με τη χρήση του όρου στα ελληνικά της Μακεδονίας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία και αυτό πρέπει να το δούμε πώς θα προκύψει μέσα από τη διαπραγμάτευση».
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας, «που θα είναι καλή και δημιουργική».
Σχετικά με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παραίτηση της κυβέρνησης, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «η ΝΔ ήταν ανίκανη να λύσει το ζήτημα του ονόματος», επισημαίνοντας ότι η στάση αυτή που υιοθέτησε «δείχνει μια φτώχεια στην αντιπολίτευση», «η οποία επειδή δεν μπορεί να ενοποιηθεί και να βρει μια θέση γύρω από το Σκοπιανό, προσπαθεί να ξαναβάλει το θέμα των εκλογών».
Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν υφίσταται κατά τη γνώμη του τέτοιο ζήτημα, αλλά πρόκειται για φόβο που εκφράζει μία εσωτερική σύγκρουση στη ΝΔ. Επισήμανε ότι «τα ερωτήματα της ΝΔ για τον Καμμένο πιο πολύ είναι ερωτήματα για συστράτευση στο εσωτερικό της ΝΔ». «Δεν έχουν ηγεσία. Δεν υπάρχουν ηγετικά πρόσωπα. Έχει ένα εσωτερικό πρόβλημα» πρόσθεσε.
Ενώ όσον αφορά τα κόμματα που κινούνται γύρω από αυτό το θέμα, είπε ότι «είναι πάρα πολύ λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το Σκοπιανό» και ανέφερε: «Είναι ένα θέμα που ταλαιπώρησε τη χώρα, ένα θέμα που για πάρα πολλούς έχει πολύ μεγάλη σημασία. Είναι θέμα ταυτότητας, θέμα ιστορικής κληρονομιάς. Δηλαδή, δεν είναι ακροδεξιά κάθε άποψη που υπερασπίζεται μια διαφορετική ονομασία».
Πρόσθεσε δε «αλλά αυτή η άποψη κάνει το εξής λάθος: Θεωρεί ότι σήμερα είμαστε στα βαφτίσια. Δυστυχώς, το μωρό είναι 25 ετών, έχει βαπτιστεί, έρχεται ως νεαρά κυρία και θέλει να δει αν θα πάρει μαζί με το επίθετο της και το επίθετο του άνδρα της. Δηλαδή, μια σύνθετη ονομασία. Τη σύνθετη ονομασία την έχουμε δώσει από το 1995, όχι εγώ, η Ελλάδα, με το πΓΔΜ. Αυτός ήταν ο συμβιβασμός που κάναμε. Κατά συνέπεια, και εγώ παίρνω κάθε μέρα 100 mail και sms που μου λένε, μην δώσετε το όνομα Μακεδονία. Αν ήμασταν το 1992 θα μπορούσε να το συζητήσει κανείς. Στο έτος 2018 και με τις πραγματικότητες που έχουμε, δεν είμαστε από το ανώνυμο που θα βαφτίσουμε. Είμαστε από τον έχοντα πολύ συγκεκριμένη ονομασία, διεθνή ονομασία, που εμείς θέλουμε να τους προσθέσουμε και να του δώσουμε μια σύνθετη ονομασία με τρόπο που να είναι διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία».
Πηγη:zougla.gr
Δημοσιεύτηκε στις Ιανουάριος 9th, 2018