Pellanet

Λάκης Βασιλειάδης: Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάγκη προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ για την σφοδρή χαλαζόπτωση της 2ας Ιουλίου στη ΔΕ Βεγορίτιδας κ.α.

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάγκη προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ για την σφοδρή χαλαζόπτωση της 2ας Ιουλίου 2024 στην περιοχή της Βεγορίτιδας και άλλες τοπικές κοινότητες. Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό εάν προτίθεται ο ΕΛΓΑ να παρέχει προκαταβολές στις κοινότητες αυτές και σε οποιαδήποτε άλλη τοπική κοινότητα κρίνει η αρμόδια υπηρεσία ότι υπάρχει ανάγκη με βάση το ύψος των καταστροφών μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες του ΕΛΓΑ και η έκδοση των τελικών πορισμάτων. Σημειώνεται ότι ο ΕΛΓΑ έχει προχωρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, είχαν πραγματοποιηθεί αναγγελίες, δηλώσεις, εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους αρμόδιους και βρισκόμαστε εν αναμονή της έκδοσης των πορισμάτων.

Ο Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε σχετικά με την κατάθεση της ερώτησης:

«Μέχρι να εκδοθούν τα πορίσματα είναι αναγκαίο να δοθούν προκαταβολές ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να καλύψουν μέρος των εξόδων τους. Δεδομένου ότι η πλήρης καταστροφή που υπέστησαν το καλοκαίρι σε καλλιέργειες που βρίσκονταν σε στάδιο συγκομιδής, τους στέρησαν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου το εισόδημα που ανέμεναν να εισπράξουν, ενώ όλα τα έξοδα είχαν ήδη γίνει το προηγούμενο διάστημα. Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι στις έκτακτες καταστάσεις πρέπει να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα».

 

Μπορείτε να βρείτε την ερώτηση στο σύνδεσμο: https://shorturl.at/HOi9H

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: Προκαταβολές για τις καταστροφές στην περιοχή της Βεγορίτιδας από σφοδρή χαλαζόπτωση

Στις 2 Ιουλίου 2024 περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με επίκεντρο Δημοτική Ενότητα Βεγορίτιδας και άλλες τοπικές κοινότητες επλήγησαν από σφοδρή χαλαζόπτωση. Το αποτέλεσμα ήταν μια τεράστια καταστροφή σε καλλιέργειες μήλων, ροδάκινων, κερασιών και άλλων φρούτων της εποχής που ήταν έτοιμα για συγκομιδή το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι αγρότες της περιοχής οδηγήθηκαν ξαφνικά σε απώλεια του εισοδήματός τους. Είναι σημαντικό και επιτακτικό να υποστηριχθούν οι άνθρωποι αυτοί με έκτακτα μέτρα για τις εξαιρετικές καταστάσεις που τους κατέστρεψαν. Ο ΕΛΓΑ έχει προχωρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, είχαν πραγματοποιηθεί αναγγελίες, δηλώσεις, εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους αρμόδιους και βρισκόμαστε εν αναμονή της έκδοσης των πορισμάτων.

Σε αυτό το διάστημα, μέχρι να εκδοθούν τα πορίσματα είναι αναγκαίο να δοθούν προκαταβολές ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να καλύψουν μέρος των εξόδων τους. Δεδομένου ότι η πλήρης καταστροφή που υπέστησαν το καλοκαίρι σε καλλιέργειες που βρίσκονταν σε στάδιο συγκομιδής, τους στέρησαν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου το εισόδημα που ανέμεναν να εισπράξουν, ενώ όλα τα έξοδα είχαν ήδη γίνει το προηγούμενο διάστημα.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται ο ΕΛΓΑ να παρέχει προκαταβολές στις κοινότητες αυτές και σε οποιαδήποτε άλλη τοπική κοινότητα κρίνει η αρμόδια υπηρεσία ότι υπάρχει ανάγκη με βάση το ύψος των καταστροφών μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες του ΕΛΓΑ και η έκδοση των τελικών πορισμάτων;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

 

 

Βασίλειος Βασιλειάδης

Δημοσιεύτηκε στις 28 Νοεμβρίου, 2024


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

12:46 - pellafm 103,3-Δεύτερος Κάφες- Εκπομπή στη Μνήμη των θυμάτων της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά

12:36 - Εκδήλωση στη Μνήμη των θυμάτων της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά

11:15 - Θερινό σινεμά Έδεσσας: δύο τελευταίες προβολές

11:12 - ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ!

11:09 - Κοτταρίδη και Ακαμάτη κατά Ρέμου για τον Αλέξανδρο. Θράσος απύθμενο και ευτελισμός

09:48 - Νομός Πέλλας: Mια πρωτοφανής αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα

14:25 - Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Επίδομα Γέννησης σε οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.

14:22 - Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις διαδρομές, τα μέσα μετακίνησης και τις ιστορίες των ανθρώπων του κόσμου.

19:29 - Στέγες και κατασκευές με φύλλα καρκινογόνου αμιαντοτσιμέντου εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Νοσοκομειακού Κιλκίς.

19:23 - ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΛΕΥ Π.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2026 – 2027