Pellanet

Μαξίμου: Απαράδεκτη και απορριπτέα η πρόταση του Ερντογάν για ανταλλαγή

«Απαράδεκτη και απορριπτέα» χαρακτηρίζει η ελληνική πλευρά την πρόταση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, με τους δύο Έλληνες, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει πως «από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος. Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια. Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο».

Αναφερόμενη όμως στις νέες δηλώσεις του Ερντογάν στις οποίες επανέφερε το σενάριο της ανταλλαγής, η ανακοίνωση τονίζει: «Σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτη και απορριπτέα».

«Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις».

Παυλόπουλος: Απαράδεκτη η σύνδεση των «2» με τους «8»

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως «υπήρξε μία απαράδεκτη σύνδεση ανάμεσα στους Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται επί μακρόν, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας, με Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι ήλθαν στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο».

Όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ο Προκόπης Παυλόπουλος, «είναι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις και οιαδήποτε σύγχυση είναι αδιανόητη, διότι μία τέτοια σύγχυση δείχνει μία απαράδεκτη άγνοια του Διεθνούς Δικαίου».

Αναφερόμενος στην επιθυμία που εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ειρηνικές σχέσεις με την Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Αρκαδία όπου βρέθηκε την Κυριακή με αφορμή τον εορτασμό της 197ης επετείου του προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην «Παναγιά στο Χρυσοβίτσι», έστειλε μήνυμα στον τουρκικό λαό λέγοντας:

«Σήμερα, αυτές τις κρίσιμες ώρες, ιδίως με τη φίλη και γείτονα Τουρκία, ο Κολοκοτρώνης και η μνήμη του μας εμπνέει να στείλουμε τα μηνύματα που πρέπει σε αυτό το γειτονικό λαό, που ξέρουμε ότι έχει τα δικά του μεγάλα προβλήματα. Του λέμε ότι θέλουμε να ζήσουμε με φιλία και ειρήνη. Θέλουμε τον τουρκικό λαό να προοδεύει, θέλουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Μόνο που αυτά έχουν ορισμένες προϋποθέσεις, που εμείς οι Ευρωπαίοι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μην λάβουμε υπόψη. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις σε ότι αφορά τα ζητήματα αυτά. Η φιλία, η καλή γειτονία, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, που πρέπει να την επιδιώκει η Τουρκία και η πολιτική ηγεσία της, προϋποθέτουν εφαρμογή και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τόνισε.

«Δεν είναι δυνατόν», πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «για την ίδια την Τουρκία να αγνοεί έναν κανόνα που είναι προς όφελος της, γιατί έχει να κερδίσει η Τουρκία στρεφόμενη προς την Ευρώπη, διότι με αυτή την προϋπόθεση στηρίζει ακόμη περισσότερο τα ίδια τα δικά της δημοκρατικά θεμέλια, για να γίνει περισσότερο αποδεκτή και από τη Δύση αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Να λοιπόν», σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, «ένα παράδειγμα του πως δεν μπορεί να λέμε από την μία ότι επιθυμούμε την καλή φιλία και την καλή γειτονία και από την άλλη να παραβιάζουμε έτσι ωμά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να τους περιφρονούμε».

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ό,τι λέω, ό,τι λέμε εμείς οι Έλληνες, το εννοούμε, γιατί θα ήταν πολύ καλύτερα για την ίδια την Τουρκία και για την δημοκρατική της προοπτική, να υπάρχει αυτός ο σεβασμός, να υπάρχει ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, ο σεβασμός του ανθρώπου και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του».

Καμμένος: Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι για την «ομηρία»

Με μια ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την «ανταλλαγή» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Ο Πάνος Καμμένος σημειώνει στην ανάρτησή του πως δικαιώνεται για τα λεγόμενά του περί «ομηρίας» αναφερόμενος στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για την οποία, όπως γράφει, «δέχτηκα ακόμη μια φορά επίθεση, χλευασμό».«Η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική συμβίωση που είναι προς όφελος των Λαών μας, η άμεση απελευθέρωση των ομήρων η λύση» καταλήγει ο υπουργός Άμυνας στην ανάρτησή του.

Κουβέλης: Η κράτηση των δύο στρατιωτικών μας είναι παράνομη

Το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, θα μπορούσε να λυθεί με μία απλή συνεννόηση όπως και στο παρελθόν, σημειώνει σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής ο Φώτης Κουβέλης.

«Με δεδομένα και γνωστά τα γεγονότα και τις συνθήκες της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στελεχών μας, το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί με μια απλή συνεννόηση, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή αυτή τη συνεννόηση. Η Τουρκία όμως το ενέταξε στις εντάσεις των σχέσεών της με τη χώρα μας και το παρέπεμψε στο τουρκικό δικαστήριο. Δεν πρόκειται για «αδυναμία» της τουρκικής δικαιοσύνης να κινηθεί με ταχύτητα. Η κράτηση των δύο στρατιωτικών μας είναι παράνομη.Κρατούνται, άλλωστε, χωρίς κατηγορητήριο. Χρονοτριβεί, στο όνομα δικαστικών διαδικασιών και παρατείνει την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών. Η χώρα μας κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις και σε πολλαπλά επίπεδα προκειμένου οι δύο στρατιωτικοί μας να επιστρέψουν σύντομα στη χώρα μας», τονίζει.

Γεννηματά: Δεν χωρούν ανίερες συναλλαγές για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής,Φώφη Γεννηματά, τονίζει σε δήλωσή της για την κλιμακούμενη από την Τουρκία ένταση ότι το μήνυμα της Ελλάδας πρέπει να είναι σαφές.

«Η Κυβέρνηση οφείλει τώρα να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο κείμενο με τις ελληνικές θέσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση και που θα πρέπει να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός, είναι ότι παράλληλα με την ετοιμότητα και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων μας δυνάμεων, διαθέτουμε σοβαρό διπλωματικό “οπλοστάσιο” για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή για την χώρα», υπογραμμίζει η κ. Γεννηματά. Συμπληρώνει ότι απαιτείται «υπεύθυνη, νηφάλια, ενιαία και σοβαρή στάση από όλους. Και ιδιαίτερα από τους κυβερνητικούς εταίρους» ενώ καταλήγει ότι «οι Έλληνες αξιωματικοί πρέπει να απελευθερωθούν όπως επιβάλλει το δίκαιο και οι ανθρωπιστικές αξίες. Ανίερες συναλλαγές δεν χωρούν».

Θεοδωράκης: Στην Ευρώπη δεν παζαρεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Τα ανατολίτικα παζάρια που προτείνει ο Ερντογάν δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι στην Ευρώπη δεν παζαρεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ κυριαρχεί το δίκαιο και όχι η αυθαιρεσία».Σ΄ αυτό το σχόλιο προέβη ο Σταύρος Θεοδωράκης με μήνυμά του στο twitter για τα όσα δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Δημοσιεύτηκε στις Απρίλιος 22nd, 2018


Σχόλια

pellanet facebook