Pellanet

Με πυρά της αντιπολίτευσης η συζήτηση στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα

Τους λόγους του κατ' επείγοντος εξήγησε ο Τσακαλώτος - Επίθεση στην κυβέρνηση από τους εισηγητές της αντιπολίτευσης

Με άγριες διαθέσεις από την αντιπολίτευση ξεκίνησε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές η συζήτηση του νομοσχεδίου για την διανομή του πλεονάσματος.

Την αυλαία άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους που αναγκάζουν την κυβέρνηση να ακολουθήσει κατ' επείγουσα διαδικασία.

Από την άλλη πλευρά ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης εξήγησε πως η πλειοψηφία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τον όρο υπεραπόδοση αλλά «υπερφορολόγηση και υπερεξόντωση της κοινωνίας» ενώ ο αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος ανέφερε πως η κυβέρνηση ακολουθεί εξπρές διαδικασίες για να βγάλει από την επικαιρότητα «το σκάνδαλο Καμμένου για το οποίο κάποιοι θα λογοδοτήσουν».
Παράλληλα, ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δεν περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο που θα διανεμηθεί το πλεόνασμα και πως «στην ουσία μας καλεί να δώσουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για να το δώσει όπως θέλει».

Ένταση υπήρξε και όταν η προεδρεύουσα της επιτροπής Χαρά Καφαντάρη απέδωσε τις εκτεταμένες καταστροφές και τους τραγικούς θανάτους στην Δυτική Αττική στην κλιματική αλλαγή. «Εξοργίζετε τον κόσμο όταν μιλάτε για κλιματικά φαινόμενα ενώ οι ευθύνες σας είναι εγκληματικές. Τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν αναγκαία στην περιοχή και δεν τα κάνατε. Εξοργίζετε τον κόσμο όταν λέτε ακραία καιρικά φαινόμενα» απάντησε σε έντονο ύφος ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως η διανομή του πλεονάσματος πρέπει να γίνει εντός του 2017 λόγω του τρόπου λειτουργίας των δημόσιων οικονομικών. «Αν δεν δοθούν εντός του 2017 θα χαθούν» είπε ο υπουργός για να προσθέσει «Έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς ότι το ποσό θα είναι 1,4 δις ευρώ . Άρα δεν μπορούσαμε να φέρουμε το νομοσχέδιο πιο νωρίς γιατί δεν ξέραμε το ποσό. Επίσης δεν μπορούμε να το φέρουμε πιο αργά γιατί θα έχουμε πρόβλημα με τους δικαιούχους».

Τον κατεπείγοντα χαρακτήρα δέχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Από την ΝΔ ο κ. Βρούτσης ανέφερε «θα συνιστούσα στον υπουργό όταν χρησιμοποιεί τον όρο υπεραπόδοση να είναι προσεκτικός. Είναι υπερφορολόγηση, υπερεξόντωση της κοινωνίας. Γελάτε κύριοι του ΣΥΡΖΑ με όσα έχετε επιβάλλει στην κοινωνία. Η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει αναλυτικά χωρίς κατεπείγουσες διαδικασίες. Να συζητήσουμε ουσιαστικά πως και που θα μοιραστεί το πλεόνασμα που είναι ιδρώτας των πολιτών».

«Είναι φανερή η αγωνιώδης προσπάθειά σας να αλλάξετε την ατζέντα της επικαιρότητας» σχολίασε ο κ. Κουτσούκος για να προσθέσει «Δεν αναφέρομαι στα σημερινά ατυχή περιστατικά που οδήγησαν σε απώλειες συνανθρώπων μας. Αναφέρομαι στην ατζέντα των τελευταίων δύο εβδομάδων που έχει δύο βασικά θέματα.

Το ένα είναι οι εκλογές στην κεντροαριστερά. Το δεύτερο θέμα που θέλετε να βγάλετε από την ατζέντα είναι το σκάνδαλο Καμμένου που κάποιοι θα λογοδοτήσουν. Γι’ αυτό φέρατε το μέρισμα με διαδικασία που στερεί να καταθέσουμε σοβαρές προτάσεις ενίσχυσης κοινωνικών ομάδων. Ούτε και εσείς είστε έτοιμοι να καταγράψετε αναλυτικά τα κριτήρια δικαιούχων γι αυτό και ζητάτε εξουσιοδότηση για όλα. Πρέπει να καλέσουμε τους φορείς, συνταξιούχους και ΑμΕΑ για να καταθέσουν προτάσεις».

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ειπώθηκε πως «δεν ευσταθεί το κατεπείγον. Είναι η αγωνία της συγκυβέρνησης να παραμείνει στην εξουσία. Με τα επώδυνα μέτρα δίνει ξεροκόμματο στο λαό».

Ο κ. Μάριος Γεωργιάδης της Ενωσης Κεντρώων έσπευσε να απαντήσει στην Δημοκρατική Συμπαράταξη αντί να τοποθετηθεί για το κατεπείγον. «Βγάλτε το κέντρο από την κεντροαριστερά σας. Το κέντρο μπήκε στην Βουλή με την Ενωση Κεντρώων».

Τέλος ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι επισήμανε πως «θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος. Κρίνοντας από την περυσινή αστοχία με το εφάπαξ βοήθημα θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί. Είναι σαν να δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για το που θα πάνε τα χρήματα. Θα μπορούσατε να ακούσετε και τις ιδέες της αντιπολίτευσης»

Πηγη:protothema.gr

Δημοσιεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου, 2017


Σχόλια


pellanet facebook