Pellanet

Μεταρρυθμιστές-λαϊκιστές και όχι Δεξιά-Αριστερά η νέα διαχωριστική γραμμή του Κ. Μητσοτάκη

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθεί χθες στο Παρίσι με τον 38χρονο κεντροαριστερό και εκσυγχρονιστή Γάλλο υπουργό Οικονομικών Εμμανουέλ Μακρόν ήταν ένα σήμα προς πολλές πλευρές για την κατεύθυνση που θέλει να κινηθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο ίδιος προέβαλλε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών και όχι μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, μια πολιτικά στοχευμένη κίνηση, αφού πιστεύει ότι τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας υπαγορεύουν τον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις, τη μετριοπάθεια και τον ρεαλισμό.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να συνεχίσει να κινείται το επόμενο διάστημα και θα επιχειρήσει να περάσει πιο έντονα το μήνυμα στην κοινωνία ότι ο ίδιος πιστεύει πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και επενδύει πάνω στην αλήθεια.

Η κίνησή του να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον Μακρόν προβλήθηκε ιδιαίτερα από το επικοινωνιακό επιτελείο της Συγγρού, καθώς αυτή η συνάντηση υπηρετεί και τον ευρύτερο σχεδιασμό του προέδρου της Ν.Δ., να εμφανίσει εαυτόν ως μέλος της άτυπης τριανδρίας στην Ε.Ε. (δηλ. Ρέντζι, Μακρόν και Μητσοτάκης) που υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις και αντιμάχεται τον λαϊκισμό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συνάντησε στο Παρίσι και τον γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και συζήτησαν για μεταρρυθμίσεις, αλλά και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας και νυν πρόεδρο του Ρεμπουπλικανικού Κόμματος Νικολά Σαρκοζί, με τις κινήσεις του δείχνει να τον ενδιαφέρει περισσότερο το κέντρο.

Η στρατηγική αυτή, η οποία έχει συζητηθεί στο στενό του επιτελείο, όπου έχει κομβικό ρόλο ο επικοινωνιολόγος Τάκης Θεοδωρικάκος, βασίζεται στο δόγμα ότι το κέντρο είναι το κρίσιμο στρώμα ψηφοφόρων που πρέπει να διεκδικηθεί, χωρίς βεβαίως να απωλέσει και τους δεξιούς ψηφοφόρους της, που βλέπουν να ιδρύονται σχηματισμοί στα δεξιά της Ν.Δ.

Ως εκ τούτου ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να πείσει τις μεσαίες τάξεις που έχουν πληγεί σημαντικά από την ακολουθούμενη πολιτικών των τελευταίων ετών, αλλά και πιο λαϊκά στρώματα, για την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση της Ν.Δ.

Έχοντας ως αρχή το βασικό αξίωμα της πολιτικής και της οικονομίας, ότι κάθε πολιτική λιτότητας προκαλεί αναπόφευκτη λαϊκή δυσαρέσκεια, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. θα εστιάσει περισσότερο το επόμενο διάστημα, στον προγραμματικό της λόγο χωρίς στίγματα ιδεολογικών αγκυλώσεων, ώστε να απευθυνθεί πειστικά στις μεσαίες τάξεις, θα προβληθεί και ως ένα βαθμό μια πιο «κεντρώα», «φιλελεύθερη» και μεταρρυθμιστική φυσιογνωμία.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έχει δεχθεί εισηγήσεις, και έχει συμφωνήσει, να δοθεί και έμφαση στο κοινωνικό προφίλ της Ν.Δ. ώστε να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους της που προέρχονται από τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις, αλλά και να προσελκύσει και πάλι όσους την εγκατέλειψαν στις τελευταίες εκλογές.

Αυτό που συζητείται έντονα στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας είναι ότι η Ν.Δ. δεν πρέπει να καθίσει πάνω στο…κύμα της αρνητικής ψήφου, αλλά πρέπει να επενδύσει στο θετικό λόγο _πέρα από την σκληρή αντιπολίτευση που θα γίνεται_ και να μην βασιστεί μόνο στα όποια οφέλη θα έχει η αποδοκιμασία των πολιτών για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει στην παρούσα φάση να στείλει και λάθος μήνυμα στο εξωτερικό και στον κύκλο των πιστωτών και υψηλόβαθμα στελέχη της υποστηρίζουν ότι η Ν.Δ. είναι συνεπής στις απόψεις και η αξιοπιστία της είναι δεδομένη.

Ειδικό ρόλο για να περάσει τα μηνύματα στο εξωτερικό (Βρυξέλλες και Βερολίνο) και στον κύκλο των πιστωτών διαδραματίζει και η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο (μαζί με δυο στενούς της συνεργάτες, τον πολιτικό της σύμβουλο, πρώην υφυπουργό Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Τάσο Χατζηβασιλείου, υποψήφιο βουλευτή Σερρών), μίλησε σε κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Δημοκρατικού Συναγερμού και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ως εκ τούτου, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο γαλλικό κανάλι France24, και είχε προαναγγείλει και το vima.gr, η Ν.Δ. θα ψηφίσει κάποιες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο δεύτερο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, εννοώντας προφανώς το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων αλλά και τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια που περιλαμβάνονται, ενώ θα καταψηφίσει τον «πρόσθετο προληπτικό μηχανισμό», τον πολυσυζητημένο «κόφτη» και τους έμμεσους φόρους.

Εξάλλου, το ενδεχόμενο καταψήφισης κάποιων θετικών διατάξεων, λένε στελέχη, θα αλλοίωνε το φιλελεύθερο ιδεολογικό στίγμα της ηγεσίας. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε ειδική σύσκεψη που θα γίνει τις επόμενες ώρες υπό την προεδρία του κ. Μητσοτάκη και αφού η Ν.Δ. έχει την πλήρη εικόνα του πολυνομοσχεδίου. Πάντως, και ο στενός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, ο Στυλιανός Πέτσας, πρόσωπο που παρακολουθεί στενά την πορεία υλοποίησης του μνημονίου και τον ενημερώνει καθημερινά, ενώ είναι σε στενή συνεργασία με τον συντονιστή Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα, σημείωσε στο twitter: « ''Αριστερή διαπραγμάτευση'' στο Eurogroup = Φόροι και Εισφορές και αέναος ''κόφτης'' και υπαναχώρηση στο χρέος».

Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:29 - Σάκης Αρναούτογλου προς Κομισιόν: «Η Ψυχική διάσταση της Κλιματικής κρίσης απαιτεί Άμεση δράση.

13:14 - ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης: «Ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση το Φράγμα του Αλμωπαίου»

13:13 - Επίσκεψη του νέου διοικητή της 2α Μεραρχίας πεζικού στο Δημαρχείο Έδεσσας

15:40 - Αστεροσκοπείο έκπληξη στην Αρχαία Πέλλα!

15:37 - 6η Δ. ΣΥΝΑΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 22/1: Πόλεμος και αιχμαλωσία του Λωτ (Γέν. 14,1-13)

15:35 - Γ. Καρασμάνης : Να γίνει πράξη το δημοτικό κολυμβητήριο στα Γιαννιτσά

13:39 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Μέχρι 31 Ιανουαρίου η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών στο Δήμο σε έως και 60 δόσεις

13:35 - Να μπει τέλος στο αδιέξοδο χιλιάδων πολιτών με τις αποποιήσεις κληρονομιάς

13:30 - Λάκης Βασιλειάδης: Επικοινωνία με την Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Ημαθίας κ. Μ. Παππά για την εξέλιξη της έκδοσης και κοινοποίησης πορισμάτων των ζημιών του 2024

13:27 - Κ. Τσιάρας προς αγρότες: «Υπάρχει διάθεση για συνεργασία και λύσεις»- «Είμαστε εδώ για να κρατήσουμε τον πρωτογενή τομέα όρθιο»