«Μια ωραία κυρία με το όνομα Μακεδονία είναι τα Σκόπια» για τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters που αναδημοσιεύθηκε από το σκοπιανό «Radio Free Europe» («Radio Slobodna Evropa») αφού με την δήλωση αυτή στην ουσία τους αναγνωρίζει το δικαίωμα κατοχής του ονόματος, της ιστορικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς της ελληνικής, ένδοξης περιοχής.
Όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο στα Σκόπια έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στην δήλωση αυτή και έρχεται λίγο μετά την δήλωση του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζ.Ζάεφ ο οποίος είπε (τελικά όχι στον αέρα όπως φαίνεται) ότι «Δεν περιλαμβάνεται η ιθαγένεια στις συνομιλίες με την Ελλάδα»!
Είπε ο Νίκος Κοτζιάς, (από το 1:30 και μετά):
«Σήμερα δεν πάμε να βαπτίσουμε αυτό κράτος , σήμερα αυτό το κράτος εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία, και μάλιστα για εκατόν σαράντα κράτη χωρίς επιθετικό προσδιορισμό, σήμερα αυτό που κάνουμε είναι ο γάμος, είναι σαν μια ωραία κυρία που έρχεται στο γάμο και αναρωτείται εάν στο επίθετό της θα προσθέσει και το επίθετο το ανδρός της».
Η δήλωση Ζ.Ζάεφ δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό καθώς όπως αποκάλυψε στην συνέντευξη που παραχώρησε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας, “ORF” το ζήτημα της ταυτότητας δηλαδή η ιθαγένεια δεν έχει συζητηθεί καθόλου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα!
"Χαίρομαι που στα εφτά σημεία δεν γίνεται καμία αναφορά στην ταυτότητα. Είναι καλό, γιατί η ταυτότητα είναι ένα προσωπικό συναίσθημα. Αυτό το θέμα δεν λύνεται ούτε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ούτε με δημοψήφισμα”, είπε χαρακτηριστικά.
Τώρα έρχεται να προστεθεί η δήλωση Κοτζιά η οποία δείχνει ένα πολύ παρεξηγημένο «ανετιλίκι» που αφήνει υπόνοιες ότι συμφωνία θα υπάρξει έτσι και αλλιώς ακόμα κι αν τα Σκόπια δεν προχωρήσουν ούτε στις στοιχειώδεις υποχωρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι -όπως είχε γίνει γνωστό- η ατζέντα των επτά σημείων, με την οποία άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, περιλαμβάνει κατ’ αρχάς το όνομα και, έπειτα, το εύρος χρήσης, τη γλώσσα, την ταυτότητα (ιθαγένεια), τις εμπορικές χρήσεις, τα ακρωνύμια που θα πρέπει να βασίζονται στη νέα ονομασία και τις συντμήσεις που θα προκύπτουν από αυτήν.
Φαίνεται ότι η γλώσσα και η ταυτότητα είναι τα πιο δύσκολα σημεία για τη γειτονική χώρα. Ο Ζάεφ είχε μιλήσει επανειλημμένως για την ανάγκη σεβασμού της “αξιοπρέπειας” των συμπολιτών τους, παραπέμποντας ευθέως στα ζητήματα της γλώσσας και της ταυτότητας.
Επιπλέον, ο Ζάεφ επεσήμανε πως το πρόβλημα της Ελλάδας “έχει να κάνει με την ονομασία του κράτους” και πως αν μπει τέλος σε αυτή τη διαμάχη, οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα πουν την τελευταία λέξη σε ένα δημοψήφισμα.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας μάλιστα πως είναι πιθανή μια λύση τον Ιούλιο, όταν θα διεξαχθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ.
Από που προκύπτει αυτή η αισιοδοξία; Μα φυσικά από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση η οποία δεν δείχνει ότι «ιδρώνει το αυτί» της για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ίσως διότι λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων δεν μπορεί και να το κατανοήσει.
[embed]
Πηγη:pronews.gr
Δημοσιεύτηκε στις Φεβρουάριος 20th, 2018