Pellanet

Οι ενέργειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την δυσοσμία στην Θεσσαλονίκη

Εντός του καλοκαιριού θα δοθούν οι πρώτες απαντήσεις στο χρόνιο πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι ενέργειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των συναρμόδιων φορέων και τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της δυσοσμίας αναλύθηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, όπου εκτός του Περιφερειάρχη, συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Πέτρος Σούλας, η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Κωνσταντίνα Σαμαρά, ο Εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ Σταύρος Στέλλας και η Επικεφαλής της Διεύθυνσης Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος και Διασφάλισης Ποιότητας της εταιρίας Βασιλική Μουκριώτου.

Ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε αισιόδοξος ότι μέσα στο καλοκαίρι, μετά τις συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας και των εμπλεκόμενων φορέων στις δυο πρωτοβουλίες που ανέλαβε, θα δοθούν οι πρώτες απαντήσεις για την ή τις ενώσεις που προκαλούν τη δυσοσμία, ώστε ακολούθως να εντοπιστούν και οι πηγές ή η πηγή του προβλήματος και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στο πρόβλημα της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Έχουμε ταχθεί σ’ αυτό το στόχο και θα τον πετύχουμε. Δεν είναι δυνατόν, το 2017, οι πολίτες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη χώρα να συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται, επειδή η Πολιτεία επί δεκαετίες δεν έκανε τίποτα», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το φαινόμενο της έντονης δυσοσμίας ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης από τη δεκαετία του 1980 και τότε θεωρήθηκαν ως πηγές οι δραστηριότητες σφαγείων, βυρσοδεψείων, αστικών λυμάτων, βιομηχανίες πετρελαιοειδών και γεωργικών φαρμάκων.

«Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να δώσει επιτέλους λύση, αναλαμβάνοντας πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να εντοπίσουμε τις εστίες της ρύπανσης και να ακολουθήσουν τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου. Σήμερα, μετά την κατάλληλη προετοιμασία, ανακοινώνουμε την έναρξη των δυο μεγάλων παρεμβάσεών μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Οι δυο κύριες παρεμβάσεις της Περιφέρειας, που τίθενται άμεσα σε εφαρμογή, όπως τις ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης και οι δυο Αντιπεριφερειάρχες είναι:

1.Μέσω προγραμματικής σύμβασης με το ΑΠΘ και το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, αρχίζει το εξειδικευμένο ερευνητικό πρόγραμμα διάρκειας 18 μηνών, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά ο προσδιορισμός δύσοσμων ουσιών στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Στους επόμενους 18 μήνες θα γίνονται δειγματοληψίες από τρία σημεία στο Κορδελιό, καθώς και χημικές αναλύσεις από το πανεπιστημιακό εργαστήριο, ώστε να προσδιοριστούν οι θειούχες χημικές ενώσεις, οι οποίες είναι γνωστές για την πρόκληση δυσοσμίας (μερκαπταμάνες, σουλφίδια, θειοφένια, αρωματικοί υδρογονάνθρακες κτλ.). Το κόστος του ερευνητικού προγράμματος είναι περίπου 80.000 ευρώ. Είναι το πρώτο και μοναδικό ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενο τις δύσοσμες χημικές ενώσεις στην Ελλάδα, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν μετρηθεί οι συγκεκριμένες ενώσεις. Η προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε, ο εξειδικευμένος τεχνικός εξοπλισμός θα είναι έτοιμος ως το τέλος του Ιουνίου και με την εκπαίδευση του προσωπικού που θα το χειρίζεται, άμεσα, εντός του καλοκαιριού, θα προκύψουν τα πρώτα αποτελέσματα.

2.Παροχή ειδικού τεχνικού εξοπλισμού στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, που δεν τον διέθετε μέχρι σήμερα, προκειμένου να είναι σε θέση να εντοπίσει τις ουσίες που προκαλούν τη δυσοσμία. Ο όμιλος των ΕΛΠΕ τον προμηθεύτηκε και δωρίζει. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα αέριου χρωματογράφου με ανιχνευτή μάζας και σύστημα θερμικής εκρόφησης. Επίσης, έγινε και προμήθεια δειγματοληπτικών αντλιών, που είναι αναγκαία, η οποία καλύπτεται από πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας έχει προχωρήσει και σε μια σειρά άλλων ενεργειών:

-Στενή συνεργασία με το Δήμο και τους φορείς του Κορδελιού.
-Συνεργεία ελέγχου της Περιφέρειας πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση επιτόπιες αυτοψίες και ελέγχους σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, συνεργεία και επιχειρήσεις της περιοχής.
-Ενεργοποιήθηκε άμεσα το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για τακτικές περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις σε διάφορες δραστηριότητες της περιοχής, οι οποίες μπορεί να αποτελούν εν δυνάμει πηγές πρόκλησης της δυσοσμίας.
-Αποφασίστηκε και πλέον εγκρίθηκε η αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό και η ενίσχυσή του με εξειδικευμένα μηχανήματα για τη μέτρηση ολικών υδρογονανθράκων και δύσοσμων ενώσεων του θείου, με το κόστος της αναβάθμισης να φτάνει στα 133.000 ευρώ και με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ταμείο.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει κάνει και φυσικά θα συνεχίσει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αυτές που θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη από τις προηγούμενες δεκαετίες, για να εντοπίσει και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα. Πέρα από αυτό το μείζον ζήτημα, η Περιφέρεια, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ (Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης), αλλά και με την αξιοποίηση πόρων από το Interreg, θα χρηματοδοτήσει έργα, όπως για παράδειγμα την περιβαλλοντική αποκατάσταση και αναβάθμιση του Δυτικού Θαλάσσιου Μετώπου, που δίνουν τέλος, στην επί χρόνια υποβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης και την άδικη ανισορροπία με το Ανατολικό Τμήμα, απόρροια των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η κ. Πατουλίδου αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή όλες οι ενέργειες για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας, καθώς και στις διαδικασίες που χρειάστηκε να ξεπεραστούν, ώστε σήμερα να αρχίσει η υλοποίηση των προγραμμάτων. «Με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο ξεπεράσαμε τις διαδικασίες και πλέον θα μπορέσουμε να δώσουμε αξιόπιστες απαντήσεις για το κατά πόσο είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η δυσοσμία, για τις ενώσεις που την προκαλούν, για τις πηγές από τις οποίες προέρχεται και να την αντιμετωπίσουμε λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Οι πολίτες δεν είναι μόνοι τους», υπογράμμισε η κ. Πατουλίδου.

Ο κ. Γιουτίκας έδωσε αναλυτικές πληροφορίες τόσο για το ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΑΠΘ, όσο και για την αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό, προκειμένου να μετρά και ενώσεις που προκαλούν δυσοσμία. «Για πρώτη φορά γίνεται ουσιαστική και σε βάθος προσπάθεια για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος, μέσω μοναδικού εξειδικευμένου εξοπλισμού στην Ελλάδα. Οι δύσοσμοι αέριοι ρύποι είναι δύσκολο να μετρηθούν, αλλά σήμερα έχουμε πλέον σταθερές βάσεις για να το επιτύχουμε. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που μπορεί να δημιουργούν το πρόβλημα, όπως ειδικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Δυτική Θεσσαλονίκη, η γεωμορφολογία του εδάφους, η μετακίνηση αέριων μαζών στην ατμόσφαιρα όλης της πόλης και η μεταφορά αέριων ρύπων προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ή άλλη, το σημαντικό όμως είναι ότι εμείς επιτέλους βάζουμε τις βάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος», δήλωσε ο κ. Γιουτίκας.

Ο κ. Σούλας τόνισε ότι «η δυσοσμία και η σχολική στέγη είναι στην κορυφή των προβλημάτων του Δήμου και για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της δυσοσμίας. Μέσα από τις ενέργειες της Περιφέρειας και των συνεργαζόμενων φορέων θα δοθεί απάντηση για την επικινδυνότητα της δυσοσμίας στη δημόσια υγεία, θα εντοπιστούν οι πηγές και θα επιβληθούν οι μέγιστες ποινές σε όποιον ρυπαίνει».

Η κ. Σαμαρά επισήμανε ότι ο ειδικός εξοπλισμός τοποθετείται τμηματικά στο Εργαστήριο του ΑΠΘ και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα είναι σε θέση να λειτουργήσει. Για ένα μήνα θα γίνει εκπαίδευση του προσωπικού που θα τον χειρίζεται, καθώς θα είναι σε θέση να μετρήσει 50 χημικές ενώσεις, που μπορεί να προκαλούν τη δυσοσμία και από το Δεκαπενταύγουστο θα ξεκινήσουν οι δειγματοληψίες, ώστε να διαμορφωθεί το χημικό προφίλ της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ Σταύρος Στέλλας σημείωσε ότι ο εξοπλισμός που δωρίζουν τα ΕΛΠΕ στο ΑΠΘ είναι πολύ εξειδικευμένος, μοναδικός στην Ελλάδα και εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει και η εταιρία προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα της δυσοσμίας στην περιοχή, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα.

Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουνίου, 2017


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:43 - Ανακοίνωση: Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης στους Νέους Πόρους (οδός Σόλωνος) την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου

12:37 - Χαΐτογλου και Αντικρίση δίπλα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

15:33 - Άναμμα Χριστουγεννιάτικου Δέντρου και εγκαίνια της 13ης Παραμυθούπολης στον πεζόδρομο Γιαννιτσών

15:27 - Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

15:26 - Κατρίνης: «Οι πολίτες ζητούν αξιόπιστη και αποτελεσματική αντιπολίτευση»

15:23 - Στην εκδήλωση της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου για τον οινοτουρισμό ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης

08:10 - ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΛΑΣΟΓΛΟΥ

08:00 - ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

18:09 - Λάκης Βασιλειάδης: Κοινοβουλευτική Ερώτηση για την εξαγορά των διαθέσιμων ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

18:07 - Στην εκδήλωσή του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης