Pellanet

Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία: Ανεπίτρεπτη η απομόνωση πολιτών με αναπηρία

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέδωσαν ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και καλούν πολιτεία και πολίτες να κάνουν αυτό που οφείλουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία. Κι ενώ η πανδημία του κορονοϊού θα έπρεπε να μας ευαισθητοποιήσει περισσότερο απέναντι στους συνανθρώπους μας που ήδη διαβιούν δύσκολα, γίνεται ξεκάθαρο ότι όλο αυτό το διάστημα επιβαρύνθηκαν πολύ περισσότερο. Το μοντέλο της ιδρυματοποίησης που ακολουθείται στη χώρα, ξεπερασμένο από την πραγματικότητα,  πρέπει να αλλάξει. Η απομόνωση των πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις είναι ανεπίτρεπτη. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΗΦ και ΚΔΗΦ ΑμεΑ), των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό και υποδομές.

Τα επιδόματα αυτών των ανθρώπων παραμένουν στάσιμα από το 2011, όταν οι ανάγκες τους και το κόστος διαβίωσής τους διαρκώς αυξάνονται. Πως θα επιβιώσει ένας άνθρωπος που εξαρτάται από τη συνεχή χρήση ενεργοβόρων ιατροτεχνολογικών βοηθημάτων, όταν η δαπάνη αυτή προσμετράται στο εισόδημά του; Όταν για να απαλλαγεί κάποιος από τη ειδική εισφορά αλληλεγγύης πρέπει να είναι ανάπηρος από 80% και πάνω;

Ο Φώτης Μπίμπασης, Μέλος των Οικολόγων Πράσινων, και ο ίδιος άτομο με αναπηρία, δηλώνει, «Ο Νόμος 4488/18 για τα δικαιώματα  ατόμων µε αναπηρία είναι σε ισχύ από το 2018. Αποτελεί ουσιαστικά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Το Σχέδιο αυτό αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» που παρέχει σαφές, συνεκτικό και συστηματικό πλαίσιο δράσης για τα επόμενα χρόνια, σε ευθυγράμμιση με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Ζητούμε στα πλαίσια του νόμου να δημιουργηθεί ένας δια-παραταξιακός φορέας προκειμένου για την σωστή εφαρμογή αλλά και λειτουργία του νόμου».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αυτή τη μέρα, που είναι αφιερωμένη στους συνανθρώπους μας με αναπηρία, καλούμε όλους εσάς, να τους προσέξετε όταν περνούν από δίπλα σας και να τους αντιμετωπίζετε ως ίσους. Καλούμε όμως και την πολιτεία να ακούσει τις ανάγκες των Σωματείων που ξέρουν πολύ καλύτερα τα προβλήματα των ΑμεΑ και να μη λειτουργεί αποκομμένη από την κοινωνία.»

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου, 2021


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

12:45 - 20ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

18:16 -  Δρόμος Θυσίας Γιαννιτσών 2026: Συνεχίζονται οι εγγραφές- Hλεκτρονική χρονομέτρηση στo Δρόμο των 5,5 χλμ

12:56 - Στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του Ράδιο Pella 103,3 φιλοξενήθηκε η Χριστίνα Χρυσοχοΐδου, διευθύντρια της ΩΡΛ Κλινικής του Νοσοκομείου Κιλκίς και στέλεχος της «ΝΙΚΗΣ».

12:46 - pellafm 103,3-Δεύτερος Κάφες- Εκπομπή στη Μνήμη των θυμάτων της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά

12:36 - Εκδήλωση στη Μνήμη των θυμάτων της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά

11:15 - Θερινό σινεμά Έδεσσας: δύο τελευταίες προβολές

11:12 - ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ!

11:09 - Κοτταρίδη και Ακαμάτη κατά Ρέμου για τον Αλέξανδρο. Θράσος απύθμενο και ευτελισμός

09:48 - Νομός Πέλλας: Mια πρωτοφανής αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα

14:25 - Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Επίδομα Γέννησης σε οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.