Pellanet

Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία: Ανεπίτρεπτη η απομόνωση πολιτών με αναπηρία

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέδωσαν ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και καλούν πολιτεία και πολίτες να κάνουν αυτό που οφείλουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία. Κι ενώ η πανδημία του κορονοϊού θα έπρεπε να μας ευαισθητοποιήσει περισσότερο απέναντι στους συνανθρώπους μας που ήδη διαβιούν δύσκολα, γίνεται ξεκάθαρο ότι όλο αυτό το διάστημα επιβαρύνθηκαν πολύ περισσότερο. Το μοντέλο της ιδρυματοποίησης που ακολουθείται στη χώρα, ξεπερασμένο από την πραγματικότητα,  πρέπει να αλλάξει. Η απομόνωση των πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις είναι ανεπίτρεπτη. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΗΦ και ΚΔΗΦ ΑμεΑ), των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό και υποδομές.

Τα επιδόματα αυτών των ανθρώπων παραμένουν στάσιμα από το 2011, όταν οι ανάγκες τους και το κόστος διαβίωσής τους διαρκώς αυξάνονται. Πως θα επιβιώσει ένας άνθρωπος που εξαρτάται από τη συνεχή χρήση ενεργοβόρων ιατροτεχνολογικών βοηθημάτων, όταν η δαπάνη αυτή προσμετράται στο εισόδημά του; Όταν για να απαλλαγεί κάποιος από τη ειδική εισφορά αλληλεγγύης πρέπει να είναι ανάπηρος από 80% και πάνω;

Ο Φώτης Μπίμπασης, Μέλος των Οικολόγων Πράσινων, και ο ίδιος άτομο με αναπηρία, δηλώνει, «Ο Νόμος 4488/18 για τα δικαιώματα  ατόμων µε αναπηρία είναι σε ισχύ από το 2018. Αποτελεί ουσιαστικά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Το Σχέδιο αυτό αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» που παρέχει σαφές, συνεκτικό και συστηματικό πλαίσιο δράσης για τα επόμενα χρόνια, σε ευθυγράμμιση με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Ζητούμε στα πλαίσια του νόμου να δημιουργηθεί ένας δια-παραταξιακός φορέας προκειμένου για την σωστή εφαρμογή αλλά και λειτουργία του νόμου».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αυτή τη μέρα, που είναι αφιερωμένη στους συνανθρώπους μας με αναπηρία, καλούμε όλους εσάς, να τους προσέξετε όταν περνούν από δίπλα σας και να τους αντιμετωπίζετε ως ίσους. Καλούμε όμως και την πολιτεία να ακούσει τις ανάγκες των Σωματείων που ξέρουν πολύ καλύτερα τα προβλήματα των ΑμεΑ και να μη λειτουργεί αποκομμένη από την κοινωνία.»

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου, 2021


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

13:39 - Συνέντευξη Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη στον Pella FM 103,3

14:44 - Κάλεσμα προς όλους τους εθελοντές αιμοδότες

14:23 - Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός Μουσική εγκατάσταση Πόλεμος και «Ειρήνη;» 5, 6 Αυγούστου 2026 | Αρχαία Έδεσσα, Αρχαιολογικός Χώρος Λόγγου

14:19 - Τοποθέτηση Λάκη Βασιλειάδη για την Αναθεώρηση του Συντάγματος: «Σε τέτοιες κορυφαίες θεσμικές διαδικασίες υπάρχει μόνο η ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές»

16:35 - Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ στον δεύτερο γύρο του Champions League!

16:27 - Όλυμπος: Εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – Ομόφωνη η απόφαση Ο Όλυμπος αναγνωρίστηκε ως φυσικό και πολιτιστικό αγαθό εξέχουσας οικουμενικής αξίας για την ανθρωπότητα

16:18 - ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

16:15 - Εργασίες συντήρησης οδοφωτισμού στην Ενωτική Οδό Σίνδου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

11:36 - Λάκης Βασιλειάδης, Συνέντευξη PellaFm 103,3 για το Μουσείο της Πέλλας, Λουτρά Πόζαρ και Χιονοδρομικό

18:09 - Αυτό το καλοκαίρι δίνουμε ραντεβού στο πιο όμορφο θερινό σινεμά της Ελλάδας!