«Οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα και μαχητική ικανότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οιαδήποτε απειλή και να κατοχυρώσουν τα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Άμεση θωράκιση της αεράμυνας της χώρας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων από τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών».
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) παρακολουθούν κάθε πτητική δραστηριότητα UAV και τηρούν αυξημένη ετοιμότητα αντίδρασης σε ενδεχόμενο κίνδυνο».
Ειδικώτερα ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε τα εξής: Η αντιμετώπιση των μη φίλιων UAV πραγματοποιείται με τη χρήση των μέσων του Ενοποιημένου Συστήματος Αεράμυνας. Συγκεκριμένα οι ΕΔ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απορρέουν από τα Εθνικά Σχέδια – Διαταγές, ώστε να επιτηρούν και να αστυνομεύουν τον εθνικό εναέριο χώρο, αναγνωρίζοντας όλα τα αεροσκάφη, επανδρωμένα ή μη, που εισέρχονται στο ΑΤΗΙΝΑΙ FIR, χωρίς κατάθεση σχεδίου πτήσης και αδείας από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές που ελέγχουν την εναέρια κυκλοφορία. Παράλληλα, εφαρμόζονται πιστά όλοι οι εν ισχύ εθνικοί κανόνες εμπλοκής, ενώ ενημερώνονται όλες οι επηρεαζόμενες μονάδες για την πτήση των συγκεκριμένων μέσων, με σκοπό την έγκαιρη λήψη των απαραίτητων μέτρων απόκρυψης και ασφάλειας διαβαθμισμένων πληροφοριών.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι «στο πλαίσιο της θωράκισης της χώρας από εναέριες απειλές τύπου UAV, καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια εκσυγχρονισμού των διατιθέμενων μέσων αεράμυνας. Συναφώς, η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΕΔ πραγματοποιείται με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και οποιαδήποτε λύση εξυπηρετεί τον εν λόγω σχεδιασμό εξετάζεται και αξιολογείται διεξοδικά, συνεκτιμώντας τον οικονομικό σχεδιασμό και τα επιχειρησιακά οφέλη.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, εξετάζονται όλες οι πιθανές επιλογές για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης από πλευράς δυνατοτήτων και διαδικασιών αεράμυνας, με σκοπό την αντιμετώπιση μη φίλιων UAV».
Την ερώτηση υπόγραψαν οι βουλευτές: Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Θεόδωρος Δρίτσας, Γεώργιος Τσίπρας, Ελευθέριος Αβραμάκης, Τρύφων Αλεξιάδης, Θεοδώρα Αυγέρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Σωκράτης Βαρδάκης, Καλλιόπη Βέττα, Δημήτριος Βίτσας, Αναστασία Γκαρά, Κωνσταντίνος Ζουράρις, Χαρά Καφαντάρη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Χάρης Μαμουλάκης, Κωνσταντίνος Μάρκου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Θάνος Μωραiτης, Γεώργιος Παπαηλιού, Παναγιού Πούλου, Παναγιώτης Σκουρολιάκος, Θεοδώρα Τζάκρη, Σωκράτης Φάμελλος και Δημήτριος Χαρίτου.
Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουλίου, 2022