Pellanet

Παρέμβαση της Θεοδώρας Τζάκρη κατά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Πέλλα

 

Στα πλαίσια της περιοδείας του στην Πέλλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Μπόλαρης συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με την Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Θεοδώρα Τζάκρη.

Κατά την επίσκεψη του κ. Μπόλαρη στα Καλύβια, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους του νεοσύστατου Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, η κ. Τζάκρη, αφού καλωσόρισε τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέφερε τα εξής:

«Ο νομός μας έχει ανεπτυγμένο γεωργικό  τομέα, στον οποίο απασχολείται  ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας, ενώ παράλληλα αποτελεί τη βάση του μεταποιητικού τομέα που επίσης είναι ανεπτυγμένος στην περιοχή.

Η σημαντική δενδροκαλλιέργεια, με εξέχουσα την καλλιέργεια ροδακίνων, για νωπή κατανάλωση και για μεταποίηση.

Η αξιόλογη παραγωγή κερασιών, κυρίως στην περιοχή της Έδεσσας, όπου καλλιεργούνται ποικιλίες που διαφοροποιούνται ως προς την πρωιμότητά τους.

Οι καλλιέργειες μήλων, αχλαδιών, βερίκοκων και ακτινιδίων, που αν και καλύπτουν μικρότερο ποσοστό εκτάσεων, ενισχύουν την τοπική οικονομία και διευρύνουν την παραγωγική βάση της περιοχής.

Η καλλιέργεια του βαμβακιού είναι επίσης πολύ σημαντική κυρίως για τις πεδινές εκτάσεις. Πρέπει να τονιστεί εδώ η προσπάθεια που γίνεται για την οργάνωση των βαμβακοπαραγωγών και την «ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας μέσω της σύνδεσης με την βιομηχανία» που θα οδηγήσει τους βαμβακοπαραγωγούς να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές για το βαμβάκι που παραδίδουν στο εκκοκκιστήριο.

Να μην ξεχάσω την καλλιέργεια σιτηρών, κτηνοτροφικών φυτών, σπαραγγιού και κηπευτικών θερμοκηπίου. Την αυξανόμενη τάση απασχόλησης στην κτηνοτροφία.

Η περιοχή έχει διευρυμένη παραγωγική βάση, με ποιοτικά γεωργικά προϊόντα, αλλά και ικανούς ανθρώπους, με αρκετές εναλλακτικές δραστηριότητες για την αξιοποίηση αυτού του εύφορου εδάφους.

Η αξιοποίηση αυτών των πλεονεκτημάτων της περιοχής μας συνεπάγεται ανταγωνιστικά προϊόντα,  προσανατολισμένα στην αγορά, δηλαδή ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα τα οποία πρέπει και να αναδείξουμε.

Όμως, ενώ παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, αρκετές φορές υπάρχει αδυναμία διάθεσης, αλλά και όταν βρίσκεται διέξοδος στην αγορά οι τιμές είναι κατώτερες από αυτές που τα προϊόντα αξίζουν.

Στο μυαλό μας δε πρέπει να έχουμε ότι ο πρωτογενής τομέας, τόσο ο γεωργικός, όσο και ο κτηνοτροφικός, δεν θα σταματήσει να αντιμετωπίζει κρίσεις, κυρίως κρίσεις που θα οφείλονται σε αστάθεια τιμών και αγοράς.

Οι παραγωγοί, εσείς δηλαδή, πλέον πρέπει να είστε σε θέση να εκμεταλλευτείτε τα εργαλεία τα οποία σας δίνονται μέσα από την ΚΑΠ, ώστε να προσαρμόζεστε και να γίνεστε πιο ανταγωνιστικοί.

Ο πρώτος πυλώνας με τις άμεσες ενισχύσεις είναι ένα εργαλείο σταθεροποίησης του γεωργικού εισοδήματος το οποίο καθιστά τους παραγωγούς ικανούς να ανακτήσουν την απώλεια ανταγωνιστικότητας έναντι των ανταγωνιστριών χωρών στις οποίες δεν ισχύουν πρότυπα και προδιαγραφές ποιότητας ίσης αυστηρότητας. Κάθε χρόνο μοιράζονται στους αγρότες της χώρας περίπου 2 δις ευρώ. Για το 2015 σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές. Επίσης για το 2016 η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης μπορεί να φτάσει το 70% και θα καταβληθεί περί το τέλος Οκτωβρίου.

Η καταβολή αυτή θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, δεδομένου ότι εξαιτίας των ζημιών από διάφορες αιτίες που παρατηρήθηκαν φέτος σε πολλές περιοχές και του ζητήματος που προέκυψε με τα οδοιπορικά των εκτιμητών γεωπόνων του ΕΛΓΑ έχει καθυστερήσει σημαντικά το εκτιμητικό έργο, το οποίο αυτή την στιγμή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, καθώς και η καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες που έχουν πληγεί.

Ζήτησα μάλιστα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να υπάρξει σύντομα οριστική επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με τα οδοιπορικά των γεωπόνων, λόγω της ιδιαιτερότητας του οργανισμού αυτού και της ανάγκης για την πραγματοποίηση πολλών ελέγχων και εκτιμήσεων.

Με το δεύτερο πυλώνα και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μπορούν να αντιμετωπιστούν χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα και παθογένειες της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα,

η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων και

η προώθηση συλλογικών μορφών οργάνωσης των παραγωγών

είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να εκμεταλλευτούμε μέσα από τα μέτρα και τις δράσεις του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχτεί το μέτρο για τους νέους γεωργούς με κοινοτική συμμετοχή 240 εκατ. ευρώ και με “μπόνους” 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων τους συμπληρωματικά από τις ενισχύσεις του πρώτου πυλώνα - περίπου 40 εκατ. ευρώ (2% από τις ενισχύσεις του πρώτου πυλώνα έχει παρακρατηθεί για να ενισχύσει επιπλέον τους νέους γεωργούς).

Οι προσπάθειες είναι επίπονες προκειμένου να προκηρυχτούν και τα άλλα μέτρα.

Πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο το μέτρο για τη μεταποίηση με 254 εκατ. ευρώ και θα ακολουθήσουν τα μέτρα

για τις ομάδες και τις οργανώσεις παραγωγών με 27 εκατ. ευρώ,

την εξισωτική με 900 εκατ. ευρώ,

τα σχέδια βελτίωσης με 423 εκατ. ευρώ και άλλα.

Κάθε χρόνο μπορούν να διατίθενται στον τομέα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Είναι γεγονός ότι στις αναπτυγμένες χώρες η γεωργία συρρικνώνεται, διότι οι επισιτιστικές ανάγκες καλύπτονται από εισαγωγές από περιοχές με χαμηλότερο κόστος. Όμως, οι χώρες αυτές παράγουν και εξάγουν άλλα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα και τρόφιμα υψηλής αξίας, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο θέσεις εργασίας.

Κάτι ανάλογο πρέπει να εκμεταλλευτεί και η χώρα μας.

Πρέπει να γίνει ξανά κατά το δυνατόν αυτάρκης σε γεωργικά προϊόντα και να δοθεί έμφαση στην εξαγωγή ποιοτικών - πιστοποιημένων γεωργικών προϊόντων (βιολογικής και ολοκληρωμένης γεωργίας, ΠΟΠ, κλπ), για απαιτητικές αγορές, όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την ΚΑΠ 2014-2020 θα διατεθούν στη χώρα μας περίπου 19 δις ευρώ. Η προσπάθειά μας πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μη χαθεί ούτε ένα λεπτό.

Επίσης πολύ σημαντικό για μια μέση αγροτική οικογένεια είναι ότι το αγροτικό, καθαρό αφορολόγητο εισόδημα για τον αγρότη είναι στα 9.100 €, που σημαίνει ότι αν θα επηρεαστεί θα επηρεαστεί ένα πολύ μικρό ποσοστό αγροτών. Επιτεύχθηκε μετά από σκληρή μάχη».

Τελειώνοντας η κ. Τζάκρη σημείωσε ότι η επιχειρηματική προσέγγιση είναι απαιτούμενο και ότι τα εγχώρια προϊόντα πρέπει να καταστούν ισχυρά ονόματα στις διεθνείς αγορές, με την ποιότητα, την καινοτομία, την πιστοποίηση και την εξωστρέφεια.-

Δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, 2016


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

16:15 - Κατεπείγουσα ανακοίνωση πολιτικής προστασίας Δήμου Αλμωπίας

16:12 - Ευχές Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιου για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

16:08 - Συνάντηση Σταμενίτη – Ταχιάου για τα έργα υποδομής του Νομού Πέλλας

16:07 - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

16:05 - Λάκης Βασιλειάδης: Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

14:23 - Ο Δήμος Σκύδρας τιμήθηκε με το Βραβείο Ολυμπισμού 2024

14:21 - Συνάντηση επιμόρφωσης για τα στελέχη των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:19 - Το ταμείο του Δήμου στο Δημαρχείο Κονταριώτισσας θα λειτουργήσει Δευτέρα και Τρίτη 23-24 και 30-31 Δεκεμβρίου

14:17 - Συνάντηση εργασίας Δημάρχου Έδεσσας με Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ζητήματα ανταποδοτικότητας για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς

14:16 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου προς την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, για τον ορισμό της ως Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας