«Η ρητορική του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, με οποιαδήποτε εκδοχή, ακόμη και με την πιο καλόπιστη, δυστυχώς υπονομεύει αμέσως ή εμμέσως τόσο την συνθήκη της Λοζάνης όσο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνησή του στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Έδεσσας.
«Γιατί πρέπει να τονίσω -και το λέω καλόπιστα- ότι εμείς είμαστε εκείνοι, οι οποίοι στηρίξαμε και στηρίζουμε τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία, εμείς επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς, η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας προς την Ευρώπη» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε.
«Το επιθυμούμε αλλά αυτό προϋποθέτει ότι σεβόμαστε και την ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο. Και είναι γνωστό ότι η Συνθήκη της Λωζάνης οριστικά και αμετάκλητα έχει καθορίσει τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και της Ευρώπης με την Τουρκία γιατί μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ, αφού κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών – μελών».
Η Τουρκία, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, «οφείλει να κατανοήσει, πρώτον, ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αναπόσπαστο τμήμα του διεθνούς δικαίου, δεύτερον, ότι πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση σεβαστή και να μην υπονομεύεται με κανένα υπονοούμενο. Θέλω, επιπλέον, να τονίσω ότι μέσα από αυτό τον σεβασμό τού διεθνούς δικαίου μπορεί να διεκδικήσει, αν θέλει, να αποτελεί δημοκρατικώς οργανωμένο μέλος της διεθνούς κοινότητας».
Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα μετά την γκάφα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων με διορθωτική ανακοίνωση ξεκαθάρισε ότι ο Ερντογάν δεν μίλησε για δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη . Το σχετικό σχόλιο, που αποδόθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο, ήταν της εφημερίδας Σαμπάχ.
Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ προκάλεσε πολιτική θύελλα στην Αθήνα , με το υπουργείο Εξωτερικών να αντιδρά σε υψηλούς τόνους, ενώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να καταδικάσουν τις φερόμενες τοποθετήσεις Ερντογάν.
«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».
«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».
Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».
«Το ΥΠΕΞ τοποθετήθηκε σε ανταπόκριση του ΑΠΕ χωρίς να έχει γίνει έλεγχος των όσων λέγονται από το πρακτορείο. Περνάει μέρες φθοράς και κακοδιοίκησης το ΥΠΕΞ, όπως και το πρακτορείο. Συγκεκριμένα, ζούμε τις πιο κομματικοποιημένες μέρες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Πλήττεται με αυτόν τον τρόπο ο ρόλος του πρακτορείου και αυτό πρέπει να αλλάξει», δήλωσε στον Alpha 989 ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
Χαρακτήρισε «βλαπτικές και απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να τις αντιμετωπίζει ως «φραστικά πυροτεχνήματα».
«Παρακολουθούμε με πολύ αυξημένη προσοχή τις τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου, έχουμε ένα κρεσέντο δηλώσεων. Πρέπει να αξιολογούμε με σοβαρότητα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι επιφανειακά. Ο Ερντογάν βιώνει την ισχύ στο εσωτερικό και ταυτόχρονα πιέσεις στο εξωτερικό. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί συλλογική ένταση», πρόσθεσε.
πηγη:antenna.gr
Δημοσιεύτηκε στις 18 Οκτωβρίου, 2016