Με τη διαπραγμάτευση να είναι στον αέρα, μετά την αναχώρηση των θεσμών από την Αθήνα και τη διαπίστωση σοβαρών διαφωνιών με τους δανειστές σε όλα τα βασικά θέματα, τα βασικά θέματα, η κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει τεχνητά ένα κλίμα αισιοδοξίας, ευελπιστώντας ότι το Εurogroup της 20ής Μαρτίου θα καταλήξει τουλάχιστον σε μία έκθεση προόδου, εάν όχι σε συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο.
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξέφρασε (σε συνέντευξή του στον «Alpha 989») την πεποίθηση ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τα ζητήματα του SLA και των μέτρων-αντιμέτρων, με τους θεσμούς έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου -κάτι που αποτελεί στόχο όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και όλων των εμπλεκόμενων θεσμών, όπως είπε- και στη συνέχεια να ανοίξει το μεγάλο θέμα του ελληνικού χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία, εξέφρασε
Αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (μιλώντας στο «Έθνος») τονίζει ότι «ο στόχος για συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι την 20ή Μαρτίου είναι εφικτός», επισημαίνοντας πάντως ότι «η ολοκλήρωση της συμφωνίας προϋποθέτει ότι και οι άλλες πλευρές -πέραν της ελληνικής κυβέρνησης- θα αποδείξουν στην πράξη τη θέλησή τους για συμφωνία».
Ωστόσο οι πραγματικές προσδοκίες της κυβέρνησης δεν είναι αντίστοιχες με αυτό που φανερώνουν οι δημόσιες δηλώσεις στελεχών της, οι οποίες αποσκοπούν και στη δημιουργία ενός κλίματος αισιοδοξίας την ώρα που οι δημοσκοπήσεις παραμένουν εξαιρετικά αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η ανησυχία στην κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα για την επιβολή μίας επώδυνης και σκληρής συμφωνίας τελικά, είναι έντονη
Κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται την ίδια ώρα ότι απαιτούνται και πολιτικές συζητήσεις ώστε να βρεθεί μία λύση. Η εικόνα που μετέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή είναι ότι τουλάχιστον η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται βέβαιη για την επίτευξη της συμφωνίας σύντομα. Υπό αυτή την έννοια το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την όποια διάθεση των Ευρωπαίων ηγετών για ρύθμιση του ελληνικού ζητήματος.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει τέτοιους είδους επαφές στο ανώτατο επίπεδο, με στόχο να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου.
Τις πολιτικές συζητήσεις επιβεβαίωσε και ο κ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος ειδικά στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, για το οποίο οι διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές είναι αγεφύρωτες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ειδικά για το ζήτημα των εργασιακών πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες, με δεδομένο ότι αυτό που ζητά το ΔΝΤ είναι εκτός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, παραβιάζει τον ευρωπαϊκό χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και επομένως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρώπη στο βαθμό που η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει να σέβεται τον εαυτό της». Πρόσθεσε ότι «υπό αυτή την έννοια, θα υπάρξουν συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα και θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις ώστε να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας για την ανάγκη αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ανάγκη επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα».
thema.gr
Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου, 2017