Pellanet

Σπίρτζης «Γενικότερα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχουμε πολλές εστίες πολέμου και εντάσεων»

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha» παραχώρησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για αντισυνταγματικές διατάξεις στον ΕΦΚΑ του κυρίου Κατρούγκαλου, ο Υπουργός απάντησε πως θεωρεί πως θα ήταν καλύτερο το να μην γίνονται αόριστες αναφορές πριν βγει κάποια απόφαση.

Επιπλέον, αναφορές, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, έγιναν στο ασφαλιστικό σύστημα, στην μεταμνημονιακή εποχή καθώς και στην προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Να είστε καλά. Λοιπόν, θέλω ένα σχόλιο πρώτα από όλα για αυτή την απόφαση που έχει διαρρεύσει βέβαια, δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον ΕΦΚΑ που αφορά επαγγελματίες, αφορά και μηχανικούς, επειδή εσείς έχετε αυτή την ιδιότητα, και ο πρωθυπουργός άλλωστε, αφορά και δικηγόρους και ουσιαστικά εάν είναι έτσι όπως μας τα λένε, εάν λέω, ξηλώνουν βασικές ρυθμίσεις του νόμου του κ. Κατρούγκαλου που αφορούν τον ΕΦΚΑ. Βέβαια, δεν λέω τα υπόλοιπα, έτσι, για την εισφορά του 20%, ανατρέπει υπολογισμούς τώρα κλπ. Δεν είναι ο τομέας σας αλλά θέλω να μου κάνετε ένα σχόλιο, γιατί έχει γίνει θέμα, άλλοι υπουργοί που δεν είναι ο τομέας τους σχολιάζουν και έχουμε ένα Συμβούλιο Επικρατείας το οποίο πρέπει να πω ότι αποφασίζει μόνιμα τον τελευταίο καιρό για υποθέσεις που τινάζουν και λίγο τον προϋπολογισμό στον αέρα, έτσι, δεν είναι μόνο ο ΕΦΚΑ, είναι και άλλες υποθέσεις που αποφασίστηκαν πρόσφατα. Τι λέτε για όλα αυτά ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Θεωρώ, ότι πρέπει να δούμε καταρχάς την απόφαση, για να μην κάνουμε αόριστες αναφορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Έτσι, έτσι σας είπα από τη διάσκεψη έχει διαρρεύσει αυτό και ναι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Εγώ δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Οι βασικές αρχές και του ασφαλιστικού μας συστήματος έχουν συζητηθεί επαρκέστατα και στον ιδιωτικό τομέα της χώρας και στην κοινωνία. Προφανώς, κάθε μεγάλη τομή, κάθε μεγάλη αλλαγή, θα χρειαστεί να γίνει με συνεχείς βελτιώσεις στο πως λειτουργεί. Αλλά από εκεί και πέρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κάνει τη δική του δουλειά και εμείς θα κάνουμε τη δική μας δουλειά. Αυτές οι βασικές αρχές του ασφαλιστικού μας συστήματος, που σημαίνει ότι έχουμε ένα ταμείο όλοι,  είναι πάρα πολύ βασικό, με τη διασφάλιση των ελαχίστων για όλους τους Έλληνες, για όλους τους εργαζόμενους, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε είναι μισθωτοί, συνεχίζουν και ισχύουν. Από εκεί και πέρα ανά κλάδο, ανά ειδικότητα, μπορούν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις πρόσθετες παροχές, την πρόσθετη σύνταξη που υπάρχει, με το τι ασφαλιστικό και τι προβλέψεις υπήρχαν πριν. Αν εκεί το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει εντοπίσει κάποια σημεία που είναι προβληματικά, προφανώς με μία απλή ρύθμιση θα προσαρμοστούν  στα νέα δεδομένα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τόση μεγάλη διάθεση ας πούμε για ανατροπή μιας τόσο μεγάλης τομής που έγινε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε υπουργέ η Ελλάδα, η χώρα μας βρίσκεται στην εξής. Εσείς βέβαια έχετε τον τομέα της ανάπτυξης, έτσι, συμμετέχετε σε διαδικασίες ανάπτυξης κλπ. και η χώρα μας προσπαθεί να βγει από το μνημόνιο οριστικά, τον Αύγουστο, χωρίς να σημαίνει ότι βγαίνουμε και από την κρίση και σωστά το έχουν κάποιοι επισημάνει, και από την άλλη πλευρά έχουμε μία απολύτως προκλητική στάση της γειτονικής μας χώρας, της Τουρκίας, η οποία λίγο απορυθμίζει αυτό το σύστημα σταθερότητας που θέλει να δείξει η χώρα μας για να έρθουν και επενδύσεις κλπ. έτσι δεν είναι ;  Πως πρέπει να διαχειριστεί τώρα, πως πρέπει να διαχειριστείτε ως κυβέρνηση αυτή την αντίφαση, υπάρχει μια αντίφαση αυτή την περίοδο, αυτή είναι η αλήθεια.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Γενικότερα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, έχουμε πολλές εστίες και πολέμου και εντάσεων και ανοιχτών θεμάτων που μπορούν να παράγουν ή να δημιουργήσουν εντάσεις. Πιστεύω, ότι η χώρα μας είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική χώρα που μπορεί να συμβάλλει στη σταθεροποίηση της περιοχής. Είναι μία χώρα που είναι αξιόπιστη. Θεωρώ ότι ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση τα θέματα αυτά είναι ο ενδεδειγμένος, είναι σοβαρότητα, είναι νηφαλιότητα, χωρίς να υπάρχουν ακραίες αντιδράσεις και για αυτό και έχουμε συγκεντρώσει τη στήριξη όλων των χωρών της Ευρώπης. Πιστεύω, ότι η Τουρκία κι ένα μεγάλο κομμάτι από την προκλητική συμπεριφορά της, έχει να κάνει και με εσωτερικά της ζητήματα, τα οποία τα ξέρει όλος ο κόσμος: Δεν εισφέρει σε αυτό που είχαμε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, να μπορέσουμε δηλαδή να έχουμε αμοιβαίες σχέσεις εμπιστοσύνης και να προχωρήσουμε σε άλλου είδους δράσεις που συμβάλλουν στη συνεργασία των λαών, στη σταθεροποίηση της περιοχής και στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Από εκεί και πέρα δε νομίζω, -δεν εφησυχάζουμε-, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει και κάποιο σοβαρό θέμα για τη δική μας χώρα. Δε νομίζω ότι θα έχουμε ακραίες έτσι, εξελίξεις, ή θα έχουμε θερμό επεισόδιο όπως πολλοί θέλουν να λένε. Είναι οι προκλήσεις που εντάσσονται σε έναν σχεδιασμό κατά τη γνώμη μας κυρίως εσωτερικής κατεύθυνσης και έχουν σκοπό άλλα πράγματα. Κι αυτό που πρέπει να δούμε, -γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα-. Είναι,  πως χειριζόμαστε το θέμα των προσφύγων, πως μπορούμε να συμβάλλουμε στο να κλείσουν…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Οι ροές έχουν αυξηθεί όπως ξέρετε, όχι δραματικά ευτυχώς, όχι δραματικά αλλά έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, τις τελευταίες μέρες, δηλαδή όσοι παίρνουμε αυτό το δελτίο της κατάστασης των μεταναστών, της εισόδου των μεταναστών, βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί, αρκετά, έτσι συγκρατημένα ας το πούμε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Όλο αυτό που γίνεται, με τις εστίες που υπάρχουν, με όλο αυτό που γίνεται στη Συρία, είναι απολύτως φυσιολογικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Είναι φυσιολογικό λέτε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Το θέμα είναι πως κλείνουν αυτά τα μέτωπα, αυτοί οι πόλεμοι, πως οι λαοί της γειτονιάς μας θα μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά, να μπουν σε μια άλλη εποχή, σε μια άλλη λογική συνύπαρξης, σαν ιδέες κατανόησης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπου υπάρχουν τέτοιες εστίες έντασης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ναι. Να ρωτήσω κάτι. Από την αξιωματική αντιπολίτευση λένε ότι το σενάριο για καθαρή έξοδο, χωρίς δηλαδή πιστοληπτική γραμμή, χωρίς νέο μνημόνιο δηλαδή επί της ουσίας, αυτό είναι πιστοληπτική γραμμή, για να συνεννοούμαστε εδώ πέρα τι λέμε, λοιπόν λένε ότι διαψεύδεται από την αξιωματική αντιπολίτευση κυρίως από τη ΝΔ θα έλεγα. Εσείς τι πιστεύετε, πιστεύετε ότι θα μπορέσει η χώρα να κάνει αυτή την καθαρή έξοδο ας πούμε, χωρίς άλλα μέτρα ; Επί της ουσίας αυτό είναι που ενδιαφέρει τον κόσμο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ναι. Η ΝΔ συνεχώς ασκεί μία επικοινωνιακού τύπου πολιτική σε μικρότερα ή σε μεγαλύτερα κόμματα, είναι το σπορ της αυτό τα τελευταία χρόνια ,για να διαψεύδεται την αμέσως επόμενη στιγμή. Και όταν διαψεύδεται, δημιουργεί μία άλλη ιστορία για να προσπαθήσει να διατηρήσει και να αναπαράγει αυτή τη λαθεμένη επικοινωνιακή πολιτική. Και έχουμε πλήθος, πληθώρα τέτοιων θεμάτων. Η ΝΔ κ. Παπαδάκου, έχει άλλο πρόβλημα. Το πρόβλημά της δεν είναι αυτό. Το πρόβλημά της, είναι, ότι τελειώνει το μνημόνιο. Άρα, σταματά να έχει άλλοθι, για να ασκούνται στη χώρα πολιτικές που είναι αντικοινωνικές, πολιτικές που είναι ενάντια στην ανάπτυξη στο να δομήσουμε παραγωγική δομή, προς όφελος συγκεκριμένων ,λίγων συμφερόντων, οικονομικών συμφερόντων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Βέβαια από τη ΝΔ σήμερα επικαλούνται όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος σε μια συνέντευξη που έδωσε νομίζω στην εφημερίδα των συντακτών, που μίλησε για πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης και κάποιοι το ερμήνευσαν ότι ορίστε, δεν είναι καθαρή έξοδος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Καλά δεν είναι κάτι καινούριο. Μπορεί να ήτανε λάθος η  διατύπωση του Ευκλείδη, αλλά υπάρχει χώρα που δεν ελέγχεται για τα δημοσιονομικά της ή για τα οικονομικά της μεγέθη από την Ευρωπαϊκή επιτροπή ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Σε αυτή τη φάση λέτε, ακόμα και η Γαλλία ελέγχεται κλπ. Λοιπόν, αυτό λέτε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Όλοι. Πριν είμαστε υποχρεωμένοι από τη στιγμή που έχουν παρθεί αυτές οι αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τηρούμε αυτά που όλες οι χώρες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Εσείς δηλαδή εκτιμάτε, -ακούστε κ. υπουργέ επειδή κάποιοι μπορεί να πάρουν αυτά που λέμε και να τα χρησιμοποιήσουν-, εκτιμάτε ότι ήταν λάθος η έκφραση του κ. Τσακαλώτου σε αυτή τη συνέντευξη ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Όχι, δεν είναι θέμα λάθους διατύπωσης έκφρασης, εκτιμώ, ότι ήταν μία έκφραση που την εκμεταλλεύτηκε όπως συνήθως κάνει η ΝΔ. Το τι θα γίνει αμέσως μετά τον Αύγουστο, εξαρτάται από πάρα πολλά θέματα. Εξαρτάται από το αν μετέχει το ΔΝΤ, από το πως θα διευθετηθεί το χρέος, αν θα έχουμε κούρεμα, αν θα έχουμε μια άλλη λύση διευθέτησης που θα πάει πολύ αργότερα τις υποχρεώσεις της χώρας, και με ποιο τρόπο, εξαρτάται από πάρα πολλά. Άρα, θεωρώ, ότι είναι αρκετά νωρίς αν δεν έχουμε κάτι πολύ -πολύ συγκεκριμένο με το τέλος της διαπραγμάτευσης, για να αρχίσει η ΝΔ να λέει, «τι κρίμα που φεύγει το μνημόνιο». Θα φύγει το μνημόνιο, τον Αύγουστο τελειώνει.  Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός κυρίως και δευτερευόντως εμείς, έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που ολοκληρώνεται. Εντάξει αυτό δεν είναι ευχάριστο, όχι για πολιτικούς λόγους επικοινωνιακού τύπου για τη ΝΔ, αλλά για ουσιαστικούς λόγους. Γιατί ανατρέπεται σε όλους τους τομείς η πολιτική που έχει ασκηθεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Εννοείτε λιτότητας και λοιπά, έτσι ; Αλλά βέβαια εκείνοι σας το αντιστρέφουν αυτό και σας λένε ότι εσείς αναγκαστήκατε να εφαρμόσετε τρίτο μνημόνιο, το έχουν πει, έτσι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Εμείς δυστυχώς δεν παραλάβαμε μία χώρα που ήταν σε μια φυσιολογική πορεία. Παραλάβαμε μία χώρα που ήταν πτωχευμένη, παραλάβαμε μία χώρα που ήταν αναξιόπιστη, παραλάβαμε μία χώρα που ήταν σχεδόν τα πάντα σταματημένα, από τα έργα μέχρι τη λειτουργία δημόσιων φορέων.  Κι αυτό που έχουμε κάνει μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, είναι, να οδηγήσουμε τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια για να γίνει επιτέλους μία χώρα που δεν θα έχει δώσει ένα μεγάλο κομμάτι της εθνικής της κυριαρχίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ναι. Για να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Τι γίνεται τελικά με τον τομέα σας πια, τι γίνεται τελικώς με το Ελληνικό, ξεπεράστηκε και το θέμα του ΚΑΣ, ξεπεράστηκε τέλος πάντων οι εμπλοκές που υπήρχαν, τι γίνεται με το θέμα του Ελληνικού, ένα, τι γίνεται με τα αεροδρόμια που σας αφορούν και έρχεται και τουριστική περίοδος και ξέρουμε ότι  κρίσιμα αεροδρόμια έχουν δοθεί, έτσι, εννοώ κρίσιμα από πλευράς, έτσι, διακίνησης τουριστών που έχουν και υψηλό επίπεδο και που θα αποφέρουν και στη χώρα μας έσοδα, τουλάχιστον ελπίζουμε. Τι γίνεται με αυτά τα δύο ας πούμε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Το Ελληνικό δεν είναι στις αρμοδιότητές μου, αλλά από αυτό που έχω παρακολουθήσει, θεωρώ ότι πλέον η εξέλιξη του Ελληνικού είναι στα χέρια του επενδυτή να προχωρήσει και να ξεκινήσει τις εργασίες που πρέπει να γίνουν. Και φαντάζομαι ότι μπορεί να το κάνει και άμεσα, δηλαδή δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα λέτε, ούτε από πλευράς εμπλοκών ας πούμε, δικαστικών, ούτε. Τα αεροδρόμια τα οποία έχουν σχέση άμεση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Αυτό όμως είναι ένα θέμα προς συζήτηση γιατί όλον αυτόν τον καιρό η ΝΔ κυρίως, και άλλοι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μιλούσε για τις εμπλοκές της κυβέρνησης, τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ναι, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Να δούμε και πως θα γίνουν και οι επενδύσεις βέβαια και πως θα αξιοποιηθεί γιατί αυτό μας λέγεται για την περιοχή, έτσι. Ότι θα αξιοποιηθεί και θα γίνει, για να δούμε, να δούμε ποιος και πως και με τι διαδικασίες βέβαια. Πολύ βασικό και αυτό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Βεβαίως. Στα αεροδρόμια τώρα έχουμε όπως γνωρίζετε, έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας  στην Κοινοπραξία που ήταν πλειοδότης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση. Πιστεύουμε ότι η Fraport πρέπει από εδώ και πέρα, να είναι συνεπής στο έργο που έχει αναλάβει. Εμείς από την πλευρά μας, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, είναι μια στενή παρακολούθηση της λειτουργίας και της κατάστασης των αεροδρομίων, στο αν τηρείται η σύμβαση που υπάρχει, όπως πρέπει να τηρηθεί από τα δύο μέρη και να είναι σεβαστή και στο πως τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας αναβαθμίζονται. Για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και περισσότερες εταιρίες, περισσότερους τουρίστες, να διευκολύνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Επειδή έχω μηνύματα, θα σας κάνω και την ερώτηση για την Πελοπόννησο. Τι γίνεται με τον δρόμο Πάτρας – Ολυμπίας ; Μας ακούν εδώ και βλέπω διάφορα εδώ πέρα. Με ρωτάνε. Για πείτε μου λίγο για την Πελοπόννησο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Για να πάμε ένα «κλικ» πιο πριν, γιατί είναι ένα από τα θέματα που η ΝΔ είχε, κι εγώ δεν ξέρω τι είχε πει και τι είχε κάνει. Μετά την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποκαλύφθηκε με τον πλέον έτσι έγκυρο τρόπο ότι οι αυτοκινητόδρομοι με τον τρόπο που έγιναν οι αρχικές συμβάσεις και αναθεωρήθηκαν, κόστισαν πολύ περισσότερο στον ελληνικό λαό και συγκεκριμένα 1 δισεκατομμύριο, 200 εκατομμύρια περισσότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : 1 δις. παραπάνω πληρώσαμε λέτε, ε ; Για τους αυτοκινητόδρομους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : 1 δις. 200 εκατομμύρια. Δεν το λέμε εμείς. Εμείς όταν τα λέγαμε, ήμασταν οι κακοί…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : 1 δις. ευρώ μιλάμε, ε ; Δεν μιλάμε για.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : 1 δις. 200 εκατομμύρια λέει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επομένως, μιλάει για τη μείωση του φυσικού αντικειμένου, μιλάει δηλαδή, για το πως από την Ολυμπία εδώ αφαιρέθηκε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από την Πάτρα και μετά, ενώ αυξήθηκε το κόστος και αυτό το πληρώνει η χώρα ως καθυστέρηση κ. Παπαδάκου. Και το πληρώνει σε καθυστέρηση γιατί το κομμάτι από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο ήταν μέρος αυτού του αυτοκινητοδρόμου. Οι διαγωνισμοί που έγιναν, ευτυχώς, έφεραν εκπτώσεις οι οποίες μας επέτρεψαν να αιτιολογήσουμε το κόστος αυτού του αυτοκινητόδρομου για να…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Και τώρα πότε θα αρχίσει, πότε θα μπουν, πότε θα αρχίσει το έργο αυτό ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Όλη η καθυστέρηση που υπάρχει είναι σε σχέση με τις εγκρίσεις των Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής επιτροπής. Εμείς έχουμε ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Δηλαδή περιμένουμε εγκρίσεις από έξω για τα χρήματα ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Βεβαίως. Για να ενταχθεί το έργο, να εγκριθεί ο φάκελος μεγάλου έργου. Ο φάκελος μεγάλου έργου και η βιωσιμότητα αυτού του δρόμου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Και γιατί καθυστερεί κ. υπουργέ, γιατί καθυστερεί εκεί έξω ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Γιατί κ. Παπαδάκου, όταν ξέρουν οι Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πόσο κόστισαν οι αυτοκινητόδρομοι και όταν έγινε το έγκλημα να αφαιρεθεί ένα μεγάλο κομμάτι του φυσικού αντικειμένου, οι εγκριτικές διαδικασίες ξεκινούν από την αρχή. Και δεν ξεκινούν από την αρχή με τους όρους του 2006 αλλά με τους όρους του σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον κ.  Χρήστο Σπίρτζη έχουμε μαζί μας, μας είπε ότι οι αυτοκινητόδρομοι κόστισαν 1,2 δις παραπάνω, για αυτό και καθυστερεί το κομμάτι αυτό, Πάτρας –Πύργος, έτσι δεν είναι κ. Υπουργέ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν το είπα εγώ κ.  Παπαδάκου,  το είπε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Αυτό είναι για Εισαγγελέα πάντως, αν έχουμε πληρώσει 1,2 δις παραπάνω, είναι για Εισαγγελέα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν είναι για Εισαγγελέα, να σας εξηγήσω γιατί δεν είναι για Εισαγγελέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Γιατί είναι καθυστέρηση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ε Βέβαια. Κι αυτό ακριβώς έχουν εντοπίσει, αλλιώς δεν θα είχαμε κανένα θέμα να το έχουμε ήδη στείλει, όπως ξέρετε, από αυτά που έχουμε κάνει όλο αυτόν τον καιρό.  Επομένως…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Περιμένετε την έγκριση λέτε, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για το κομμάτι το οποίο αφαιρέθηκε και δεν είχε μπει στον αρχικό σχεδιασμό γιατί στοίχιζε παραπάνω, λόγω της καθυστέρησης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αρα, εκτός από τις διαγωνιστικές διαδικασίες και όλα τα υπόλοιπα που οφείλαμε να κάνουμε, έπρεπε παράλληλα, να αιτιολογήσουμε, σε σχέση με τους διαγωνισμούς και τις εκπτώσεις που πήραμε, αν το έργο είναι βιώσιμο. Διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έλεγε, «πολύ ωραία, να κάνετε ένα δρόμο χωρίς διαχωριστική νησίδα, χωρίς ΛΕΑ, μικρότερης διατομής», και όλα τα υπόλοιπα, που έχει βάλει πλέον στις διαδικασίες έγκρισης ενός έργου, για να αποδείξει τη βιωσιμότητά του. Η ευθύνη λοιπόν της Νέας Δημοκρατίας και για αυτό το έργο,  και για τη συνέχισή του μέχρι την Καλαμάτα και για τον Ε65 που είναι ένα μοναδικό, διεθνές φαινόμενο, να κατασκευάζεις έναν δρόμο, χωρίς αρχή και χωρίς τέλος, μόνο το μεσαίο τμήμα, πλέον, από τις διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεσκονίζεται.  Δηλαδή κοιτάνε πια και την παραμικρή λεπτομέρεια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Βεβαίως! Ξέρετε δεν είναι μόνο η πρόθεση  ή  ο δόλος και οι υπερτιμολογήσεις που τιμωρούνται, αν θέλετε, τιμωρείται και η αμέλεια, όταν δεν κάνεις αυτό που πρέπει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από την άλλη πλευρά κ. Παπαδάκου, δεν μιλήσαμε για τα αεροδρόμια. Να πούμε, ότι στις 27 του μηνός, -γιατί καλό είναι να τα γνωρίζει ο ελληνικός λαός, -είναι το δεύτερο αεροδρόμιο που επεκτείνεται και ανακαινίζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Ποιο είναι αυτό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο». Με μηδέν κόστος, ούτε ένα ευρώ δε δόθηκε από το ελληνικό Δημόσιο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Από την εταιρεία που το εξαγόρασε

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι όχι από τις δωρεές των καταστημάτων Duty free. Και το ίδιο έγινε με το αεροδρόμιο της Πάρου, που έγινε δωρεά της Ολυμπιακής Αεροπορίας.  Επομένως, μπορούμε πολύ εύκολα να δούμε τι γινόταν στα δημόσια έργα και τι γίνεται και σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Μία τελευταία ερώτηση, η οποία αφορά τις συνεργασίες, έχει αρχίσει ένας διάλογος τέλος πάντων, μεταξύ της Κεντροαριστεράς μεταξύ της κ. Γεννηματά συγκεκριμένα και του κ. Τσίπρα, αλλά και του κ. Θεοδωράκη νωρίτερα, με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ολοι συμφωνούνε για το περίφημο άρθρο 86, μη τα ξαναλέμε τώρα, έχουμε ανοιχτές υποθέσεις, Νovartis, Siemens,εξοπλιστικά, και άλλα. Επίσης και αυτές οι υποθέσεις που έχετε πάει εσείς από το χώρο σας, είναι και αυτές μεγάλες υποθέσεις, δεν είναι μικρές, γιατί τα χρήματα που έχουν φαγωθεί είναι πάρα πολλά, και θέλω να σας ρωτήσω, εάν νομίζετε και εσείς, - το είπε πολύ ξεκάθαρα ο κ. Κούλογλου από την Ευρωβουλή, ότι ήρθε η ώρα για προοδευτικές συνεργασίες. Τι εκτιμάτε; Σε σχέση με τη συνεργασίας με τον κ. Καμμένο είναι το θέμα έτσι; Εχετε έναν άλλο τόνο και στα ελληνοτουρκικά. Διαφορετικά αντιμετωπίζετε το θέμα. Εγώ είδα και αυτό με την επίθεση στη Ρω, ήταν χαμηλού προφίλ η ανακοίνωση του Μαξίμου, δεν είπε τίποτα ο κ. Καμμένος, δεν έχει καμία αντίδραση, αλλά έχετε μία άλλη γλώσσα. Τι λέτε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κ. Παπαδάκου, είναι απολύτως λογικό και  φυσιολογικό  να αναζητούνται συνεργασίες σε χώρους που αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά και πολιτικά, κοντά. Δυστυχώς αυτή τη φυσιολογική πορεία και λογική, κάποιοι δεν την ήθελαν, γιατί μπορεί να αυτοπροσδιορίζονταν στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο, αλλά επί της ουσίας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Κάποιοι , εννοείτε, από την άλλη πλευρά όχι από εσάς.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από την άλλη πλευρά όχι από εμάς, προφανώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Είχαμε και το άρθρο του Α. Σαμαρά, ο οποίος κάλεσε το κόμμα του, -δικαίωμά του βεβαίως είναι – να συνεργαστεί με το Κίνημα Αλλαγής , λέγοντας ότι ήταν επιτυχής η συνεργασία στη συγκυβέρνηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό δείχνει, ότι ένα μεγάλο κομμάτι τη προοδευτικής παράταξης όπως αυτοπροσδιορίζεται, είχε πάρει λάθος δρόμο. Όταν δηλαδή, παίρνεις επιβράβευση, από ένα πολύ σκληρό κομμάτι της συντηρητικής παράταξης, να μην πω  και της ακραίας συντηρητικής παράταξης, τότε, προφανώς μάλλον έχεις πάρεις λάθος δρόμο. Και εμείς, αν αρχίσει ο κ. Σαμαράς, ή ο κ. Μητσοτάκης να λέει καλά λόγια για την πολιτική μας,  θα ανησυχήσουμε. Πόσο μάλλον αν αναζητάει και τη συνεργασία μαζί μας, για το τι έχουμε κάνει. Επομένως, καλό είναι, πιστεύω, ότι, μαζί με την έξοδο από τα μνημόνιο και το ότι η χώρα μπαίνει σε μία κανονική, φυσιολογική πορεία, με δυσκολίες, με προσπάθεια, το ίδιο πρέπει να γίνει και στη πολιτική ζωή του τόπου. Αρα, πρέπει να αναζητηθούν –και για να αναζητηθούν πρέπει να ανοίξει αυτός ο διάλογος, να είναι προφανή τα θέματα, να είναι πολιτικά τα θέματα, τότε θα έχουμε, πιστεύω, συγκλίσεις, σε μία κατεύθυνση που ο προοδευτικός κόσμος της χώρας, αναζητά. Αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό, θεμιτό, φυσιολογικό. Το ανάποδο δεν είναι.  Και για το ανάποδο, δεν ευθυνόμαστε εμείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Δηλαδή λέτε, ότι ανοίγει ο δρόμος. Αυτό μου λέτε τώρα, αυτό καταλαβαίνω, μετά την έξοδο από το μνημόνιο κτλ, ότι ανοίγει ο δρόμος για πιο φυσιολογικές συνεργασίες.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ λέω ότι πρέπει να ανοίξει ο δρόμος, ότι πρέπει να ανοίξει, δε λέω ότι ανοίγει ο δρόμος, είναι θετικά βήματα αυτά που γίνονται και ο διάλογος που έχει  ξεκινήσει για το Σύνταγμα, μακάρι να γίνει και για μία πιο μεγάλη ατζέντα θεμάτων. Από εκεί και πέρα, αυτό που δεν είναι φυσιολογικό, είναι να υπάρχει ένας διάλογος για κυβερνητική συνεργασία, μεταξύ όσων αυτοαποκαλούνται προοδευτική παράταξη και της σκληρής δεξιάς. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Αρα, η γνώμη μου είναι, ότι, οι δυνάμεις που μπορούν πραγματικά, πολιτικά να συγκλίνουν για μία άλλη πορεία της χώρας, σε μία άλλη λογική από αυτή που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και ζούμε τα αποτελέσματά της,  οκτώ χρόνια τώρα,  με το μνημόνιο και όλες τις συνέπειες που έχει, λογικά πρέπει να δούμε άλλο δρόμο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Θα σας πουν όμως από την άλλη, ότι είναι φυσιολογικό, εν πάση  περιπτώσει να έχετε και εσείς συνεργασία με τον Πάνο Καμένο; Ξέρετε ανοίγεται μία τέτοια κουβέντα μ΄αυτά που λέτε τώρα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι . Ο κ. Καμένος και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των θέσεων και της πολιτικής που είχαν, εξέφρασαν θέσεις, που προφανώς συνέβαλαν  στο να βγει η χώρα από την κατάσταση που ήταν. Δηλαδή υπήρχε ένα κομμάτι πάντα, κ. Παπαδάκου της ορισμένης δεξιάς, που δεν είχε μία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, το πως αποδομείται η ελληνική κοινωνία, πως αποδομείται  το κοινωνικό κράτος. Αν θυμηθούμε, ποιος μετά τη Μεταπολίτευση έκανε τις μεγαλύτερες κρατικοποιήσεις, θα το καταλάβουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Λέτε για την περίοδο Καραμανλή, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 

Δημοσιεύτηκε στις 12 Απριλίου, 2018


Σχόλια