H Ελλάδα θα αποπληρώσει τις τελευταίες δόσεις των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως τα τέλη Μαρτίου, ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Δύο χρόνια πριν από τη λήξη της προθεσμίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Η Ελλάδα έχει υποβάλει επίσημα αίτημα για την πλήρη αποπληρωμή των ανεξόφλητων δανείων της. Η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου», είπε ο υπουργός στο Reuters. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε επίσης ότι, παρά την αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας της COVID-19, η Ελλάδα θα επανέλθει, όπως έχει δεσμευτεί, σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.
Από το 2018, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε αποπληρωμές στο ΔΝΤ νωρίτερα απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένο και τώρα χρωστά 1,9 δισεκατομμύριο ευρώ σε δάνεια που λήγουν έως το 2024, η τελευταία δόση από ένα σύνολο 28 δισεκ. ευρώ που το ΔΝΤ παρέσχε στην Ελλάδα από το 2010 ως το 2014, σημειώνει το Ρόιτερς. «Η Ελλάδα έχει υποβάλει επισήμως αίτημα για την πλήρη αποπληρωμή των ανεξόφλητων δανείων της από το ΔΝΤ. Η σχετική διαδικασία έχει αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του στο βρετανικό πρακτορείο.
Η κίνηση αναμένεται να μειώσει το χρέος κατά περίπου μία ποσοσοτιαία μονάδα και να εξοικονομηθούν χάρη σ' αυτή περίπου 50 εκατ. ευρώ από πληρωμές τόκων, αναφέρει το Ρόιτερς. Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως παρά την αύξηση των δαπανών για να αντιμετωπισθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας της Covid-19, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023, όπως έχει υποσχεθεί στους δανειστές της, χάρη στην ισχυρότερη ανάπτυξη και σε υψηλότερα δημοσιονομικά έσοδα.
Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα, σύμφωνα με το Ρόιτερς, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να επιστρέψει έως το 2023 στην επενδυτική βαθμίδα. «Η Ελλάδα εφαρμόζει μια συνετή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και μια διορατική στρατηγική έκδοσης χρέους, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες του γεγονότος ότι, παρά τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η χώρα δεν έχει επιτύχει ακόμη να βρίσκεται στο επενδυτικό στάτους», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
«Αναφορικά με το 2023 και μετά, θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση της επίτευξης ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.
Πηγή: iefimerida.gr
Δημοσιεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου, 2022