Στις 11 το πρωί, την ώρα που κανονικά ήταν προγραμματισμένη η έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, θα ανακοινωθεί τελικά ο ανασχηματισμός.
Με μια λιτή ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού έκανε γνωστό πριν από λίγο την ανακοίνωση του ανασχηματισμού στις 11. «Στις 11:00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, το υπουργικό συμβούλιο, με τη νέα του σύνθεση, θα συνεδριάσει την Πέμπτη.
Τα πρόσωπα-κλειδιά του ανασχηματισμού και οι καραμπόλες
Κλειδί για τον ανασχηματισμό, ο οποίος θα ανακοινωθεί στις 11, ήταν το μέλλον του διδύμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Χαρδαλιά.
Τη συζήτηση για ανασχηματισμό άρχισε να ξετυλίγει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά τις πυρκαγιές, σε συνδυασμό με την αναζήτηση ευθυνών. Άρα, η έξοδος από το κυβερνητικό σχήμα και των δύο θα μοίραζε τις ευθύνες, αν βγει μόνο ο ένας και ο άλλος βρεθεί σε διαφορετικό πόστο θα σήκωνε όλο το βάρος -είτε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είτε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αν μετακινηθούν και οι δύο σε άλλες υπουργικές καρέκλες, τότε θα συγκεντρώσει τα πυρά της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός.
Κι αυτό είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης που ξεκίνησε να λύνει τις τελευταίες ώρες ο κ. Μητσοτάκης. Υπό μετακίνηση φερόταν τις τελευταίες ώρες και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ώστε να κλείσουν κάποια από τα μέτωπα που υπάρχουν με τη νεολαία, όπου δεν κάνει «γκελ», ωστόσο παρέμενε ζητούμενο το πού θα μετακινούνταν και τι καραμπόλες θα προκαλούσε μια ενδεχόμενη μετακίνησή της.
Και η όλη εξίσωση γινόταν ακόμη πιο δύσκολη από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί επιτυχημένους τους τρεις παραπάνω υπουργούς και δεν θα ήθελε να βγουν εκτός κυβέρνησης.
Οι αμετακίνητοι
Μέχρι και την τελευταία στιγμή από το Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε σιγή ιχθύος για την ώρα του ανασχηματισμού, πολύ περισσότερο για τα πρόσωπα αυτού. Το μόνο που φαντάζει ως σίγουρο είναι ότι υπάρχουν κάποια πρόσωπα που θεωρούνται αμετακίνητα.
Από τους 20 υπουργούς, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του κ. Σκέρτσου, αμετακίνητοι θεωρούνται, σύμφωνα με πηγές, ο Αδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Κώστας Καραμανλής στο υπουργείο Υποδομών, ο Κώστας Σκρέκας στο υπουργείο Ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Εργασίας και ο Σπήλιος Λιβανός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο ίδιο γκρουπ τοποθετείται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς πιστεύεται ότι δεν θα αλλάξει η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου.
Από εκεί και πέρα, τα διάφορα σενάρια που υπάρχουν εμπλέκουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σχεδόν όλα τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, είτε για μετακίνηση σε άλλο πόστο είτε για έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα.
Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος και τα τηλεφωνήματα τόσο στα νέα πρόσωπα όσο και σε εκείνους που θα δουν την πόρτα της εξόδου, αλλά και σε όσους θα αλλάξουν πόστο, έχουν ήδη αρχίσει.
Πηγή: iefimerida.gr
Δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου, 2021