Pellanet

Στο Καστελόριζο ο Τσίπρας σε επίσκεψη υψηλού συμβολισμού

Στο Καστελόριζο θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από όπου αναμένεται να περάσει πολλαπλά μηνύματα τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για την ελληνική οικονομία και την έξοδο από τα Μνημόνια.

To τυπικό σκέλος της επίσκεψης περιλαμβάνει τα εγκαίνια μιας μονάδας αφαλάτωσης στο νησί, στις 11:00 το πρωί. Όμως η παρουσία του πρωθυπουργού σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από αυτό.

Από εκεί λοιπόν που ξεκίνησε η περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας, πριν από οκτώ χρόνια, με το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου για την ένταξη της χώρας μας στο ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δείξει το δρόμο της εξόδου από την σκληρή επιτροπεία. Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Απριλίου του 2010, ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός, ανακοίνωνε από το Καστελόριζο φορώντας μωβ, πένθιμη γραβάτα, την προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Μόλις έναν μήνα νωρίτερα, ανήμερα του Ευαγγελισμού, η Σύνοδος Κορυφής είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον εν λόγω μηχανισμό.

Ο κ. Τσίπρας μέχρι χθες αναμενόταν να περάσει μηνύματα προς την Άγκυρα σε χαμηλούς τόνους κυρίως ως προς την αναγκαιότητα αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, ωστόσο μετά και τους ισχυρισμούς Γιλντιρίμ περί απομάκρυνσης της ελληνικής σημαίας από την νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, το μήνυμα του κ. Τσίπρα αναμένεται με ενδιαφέρον.

Οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς εντάσσονται στο πλαίσιο μιας «παγίδας» που στήνει η Άγκυρα «τύπου Ιμίων», σε μια απόπειρα αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μέσω «γκριζαρίσματος» συγκεκριμένων ζωνών στο Αιγαίων.

Η ελληνική πλευρά σε όλους τους τόνους διαμηνύει πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας.

Με φόντο τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας, κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώνουν στο CNN Greece την απόλυτη ανάγκη για πλήρη συντονισμό του Μαξίμου με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο ώστε να μην διαταραχθούν λεπτές ισορροπίες μέσα από τις θέσεις και κυρίως τις εκφράσεις στελεχών των ΑΝΕΛ για τα ελληνοτουρκικά, με δεδομένη και τη διαφωνία στο ζήτημα του Σκοπιανού.

Ο κ. Τσίπρας, μετά το Καστελόριζο, θα μεταβεί στη Ρόδο όπου διεξάγεται το 13ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση για σύσκεψη με τους υπουργούς που μετέχουν και θα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς του Νοτίου Αιγαίου στις 19:30.

Δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:35 - 9η Εμποροπανήγυρη Σκύδρας, Πρόσκληση – Μήνυμα της Δημάρχου Κατερίνας Ιγνατιάδου

13:33 - Συνάντηση Διονύση Σταμενίτη με τον Υπουργό Εσωτερικών Θόδωρη Λιβάνιο για τα αιτήματα των Δήμων Πέλλας και Έδεσσας

13:30 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης για τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών

13:27 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Kατασκευάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία από τη Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε. ένα φωτοβολταϊκό πάρκο δυναμικότητας 260 ΚW για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του αμμορυχείου στο Λιτόχωρο

13:26 - Σάκης Αρναούτογλου για την πρόταση προϋπολογισμού της Κομισιόν: Η Συνοχή και η ΚΑΠ δεν θα γίνουν όμηροι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και των πολιτικών της.

13:25 - Η ΝΙΚΗ κατά της εγκατάστασης ραντάρ στο προϊστορικό μνημείο της Παπούρας στο Ηράκλειο

10:16 - Ολοκλήρωση έργου πυροπροστασίας στα σχολεία του Δήμου Σκύδρας

10:14 - Ο Δήμος Έδεσσας στα «Αγαπήνεια 2025» – Τιμή στον ήρωα Τέλλο Άγρα

10:10 - Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρέσβυ της Αιγύπτου

10:08 - Συνάντηση Σταμενίτη – Δήμα για το Αρδευτικό Σύστημα του Αλμωπαίου