Pellanet

Τα οφέλη από τη συνάντηση Τσίπρα με Ερντογάν

Επιβεβαίωση του καλού κλίματος μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, επαναφορά της θετικής ατζέντας, συνεργασία σε τουρισμό και μια πρόσκληση για επίσκεψη εργασίας στην Κωνσταντινούπολη είναι κάποια από τα οφέλη που αποκόμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά Ερντογάν, όπως ήταν αναμενόμενο, ετέθη το ζήτημα των «Γκιουλενιστών στην Ελλάδα» αλλά και της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη.

Παράλληλα για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και στην επανεκκίνηση των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών κάτι που ο Ερντογάν δεν απέρριψε. Ο Τούρκος πρόεδρος επιπλέον έδωσε το «πράσινο φως» για τη συνάντηση Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας σε επίπεδο ΥΠΕΞ για θέματα Ασφαλείας.

Παρότι ο πήχης για το Κυπριακό μπήκε από την αρχή χαμηλά, η κινητικότητα μεγάλη, το παρασκήνιο των διπλωματικών διεργασιών εντατικό και ενδεχομένως έως το τέλος της εβδομάδας να ληφθούν σχετικές αποφάσεις. Την πρωτοβουλία έχει φυσικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ελληνική πλευρά θεωρώντας πως το ονοματολογικό της πΓΔΜ έχει πάρει το δρόμο του και ελπίζοντας για θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ρίχνει τώρα το βάρος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δίνοντας έμφαση στην οικοδόμηση των Μέτρων Εμπιστοσύνης.

Η πρόσκληση Ερντογάν στον κ. Τσίπρα είναι ένα σημαντικό βήμα και η ελληνική διπλωματία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φροντίσει ώστε να γίνει σύντομα ώστε να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμαυτής της διμερούς συνάντησης.

Στις επαφές του πρωθυπουργού αναμένεται να συμπεριληφθούν ακόμη Ελληνοαμερικανοί επενδυτές, ενώ το βράδυ της Τετάρτης θα παρευρεθεί σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμή του στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, παρουσία εκπροσώπων της κοινότητας.

Πηγή: cnn.gr

Δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

12:58 - 28 Φεβρουαρίου 2026 – «Δεν έχω οξυγόνο» …ακόμη

16:29 - Συνελήφθησαν 3 άτομα στην Πέλλα που προσπάθησαν να εξαπατήσουν ημεδαπό άνδρα

12:47 - Ένταξη του Έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δήμου Σκύδρας»

15:08 - Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πέλλας κατασχέθηκαν ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης

15:04 - Η Έδεσσα επενδύει στην αγροβιοποικιλότητα και τον βιώσιμο τουρισμό

14:57 - Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Στυλιανού στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου Μενεμένης – Θεσσαλονίκης

14:37 - 4η συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης του έργου “DeepTechValleys” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:32 - Με θετικό πρόσημο έκλεισε το διήμερο για την ομάδα βόλει ΠΑΣ  Ίκαρος Έδεσσας, σημειώνοντας δύο σημαντικές νίκες στις τρεις αναμετρήσεις.

14:29 - ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 2026

13:35 - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ