Pellanet

«Το προσφυγικό δεν συνιστά Ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα και σκιαγραφεί την κρίση της Ευρώπης στο σύνολό της»

Γ.Αμανατίδης:  «Το προσφυγικό δεν συνιστά Ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα και σκιαγραφεί την κρίση της Ευρώπης στο σύνολό της»

 

«Το Υπουργείο Εξωτερικών, από την έναρξη των προσφυγικών ροών  και κατανοώντας τον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης των δοκιμαζόμενων πληθυσμών, αλλά και το όνειρό τους για μια καλύτερη ζωή, έθεσε τη διαχείριση του προσφυγικού ως απόλυτη προτεραιότητα στην ατζέντα του» τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, απευθύνοντας χαιρετισμό στη συνάντηση «Welcoming Cities for the Refugees».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που ζήτησαν ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της Προσφυγικής κρίσης, ζητώντας επίμονα τη σύγκληση Σύσκεψης Κορυφής της ΕΕ ήδη από τον Απρίλιο του 2015», ενώ υποστήριξε πως «θα πρέπει  παράλληλα  με ενεργητικότερο τρόπο να προστατεύονται από κάθε αλλοίωση του χαρακτήρα τους και της ταυτότητάς τους μνημεία εγγεγραμμένα στον κατάλογο Παγκοσμίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως ο ναός της  Αγίας Σοφίας».

Ακολουθεί ο πλήρης  Χαιρετισμός του κ. Υφυπουργού:

 unesco2

Εξοχώτατε  κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω το ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη και προσωπικά την πρόεδρό του και Πρέσβειρα  Καλής Θελήσεως της UNESCO  για την υλοποίηση του σημερινού διεθνούς προγράμματος “Welcoming Cities for the Refugees” και ταυτόχρονα να καλωσορίσω στη χώρα μας τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova  και τους υψηλούς καλεσμένους.

          Η παρουσία της σήμερα εδώ καταδεικνύει τη σημασία, που ο Διεθνής Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών αποδίδει στο προσφυγικό ζήτημα και υπογραμμίζει περίτρανα την προσωπική δέσμευση και το πολύπλευρο έργο της, που είναι καίριο, όχι μόνο για την Εκπαίδευση, τις Επιστήμες, τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σύγχρονης ανθρωπιστικής κρίσης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, από την έναρξη των προσφυγικών ροών  και κατανοώντας τον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης των δοκιμαζόμενων πληθυσμών, αλλά και το όνειρό τους για μια καλύτερη ζωή, έθεσε τη διαχείριση του προσφυγικού ως απόλυτη προτεραιότητα στην ατζέντα του. Οι Έλληνες υποδέχθηκαν τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες με αγάπη, αλληλεγγύη και πραγματική ανθρωπιά, αποτελώντας παράδειγμα για όλη την ανθρωπότητα.

Πρόκειται, όμως, όπως αντιλαμβάνεστε όλοι για μια πρόκληση. Πολύπλευρη και δυσεπίλυτη. Οι πρόσφυγες χρειάζονται τρόφιμα, καταλύματα, περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη, αιτήματα απολύτως κατανοητά, την κάλυψη των οποίων η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς τη συνδρομή και των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως και Διεθνών Οργανισμών.

Γιατί το προσφυγικό δεν συνιστά Ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα και σκιαγραφεί την κρίση της Ευρώπης στο σύνολό της, γεγονός που η χώρα μας αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή, αν σκεφθεί κανείς ότι ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που ζήτησαν ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της Προσφυγικής κρίσης, ζητώντας επίμονα τη σύγκληση Σύσκεψης Κορυφής της ΕΕ ήδη από τον Απρίλιο του 2015.

Επιπλέον το Υπουργείο Εξωτερικών έχει αναλάβει πληθώρα πρωτοβουλιών για τη στήριξη των προσφύγων. Μεταξύ αυτών, δημιούργησε, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, διεπιστημονική Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το προσφυγικό, με στελέχη από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Η Επιτροπή στοχεύει εργάζεται συστηματικά για τη φροντίδα, την κάλυψη των αναγκών, τη στήριξη και κυρίως την εκπαίδευση των προσφύγων, με έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στην Ετήσια Συνάντηση Ευρωπαϊκών Εθνικών Επιτροπών της UNESCO, στην Κρακοβία της Πολωνίας, παρουσιάζοντας την υφισταμένη κατάσταση στη χώρα μας, τα βήματα που έχουν ως τώρα γίνει, τις δυσκολίες και την ανάγκη συνεργασίας και αλληλεγγύης των Ευρωπαϊκών κρατών για τη στήριξη των προσφύγων.

Κλείνοντας,  θα ήθελα να τονίσω ότι στην καρδιά της αντιμετώπισης του προσφυγικού θα πρέπει να τεθεί η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των πολέμων και των συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ που πλήττουν, μεταξύ άλλων, και σημαντικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που αποτελούν την κοινή κληρονομιά και παρακαταθήκη όλων μας, ενώ θα πρέπει  παράλληλα  με ενεργητικότερο τρόπο να προστατεύονται από κάθε αλλοίωση του χαρακτήρα τους και της ταυτότητάς τους μνημεία εγγεγραμμένα στον κατάλογο Παγκοσμίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως ο ναός της  Αγίας Σοφίας.

Κυρίες και κύριοι,

 Η UNESCO, αξιοποιώντας την εκπαίδευση ως βασικό όχημά της πιστεύω πως μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει καίριο ρόλο για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης, τομέα στον οποίο η ελληνική εξωτερική πολιτική από την πρώτη στιγμή  έχει αναλάβει πρωτοβουλίες με παγκόσμια απήχηση.

 

Δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου, 2016


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

18:05 - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

17:43 - Η Αθηναϊκή Ριβιέρα απογειώνεται: Τα υδροπλάνα επιστρέφουν μετά από 50 χρόνια!

17:41 - ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ_ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΚΕΠ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΥΣ

17:39 - Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Η Πέλλα μπορεί να είναι συνώνυμο της Πράσινης Ανάπτυξης, με οικολογικές δράσεις και καινοτομίες που προωθούμε»

17:36 - Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ: ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

17:35 - Λάκης Βασιλειάδης: Προκήρυξη επιπλέον Θέσεων για Ειδικευμένους Ιατρούς του ΕΣΥ – 2 Θέσεις για το Γ.Ν. Πέλλας (Έδεσσας – Γιαννιτσών)

16:15 - Κατεπείγουσα ανακοίνωση πολιτικής προστασίας Δήμου Αλμωπίας

16:12 - Ευχές Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιου για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

16:08 - Συνάντηση Σταμενίτη – Ταχιάου για τα έργα υποδομής του Νομού Πέλλας

16:07 - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ