Pellanet

Το βέτο Ιβανόφ στο erga omnes πάει πίσω τη λύση στο Μακεδονικό

Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο με εξαιρετικά σοβαρές προεκτάσεις και κρυφές λεπτομέρειες που μπορεί να κρίνουν τα πάντα στο θέμα των Σκοπίων, παίζεται τις τελευταίες ώρες.

Ενώ όλοι ανέμεναν ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα και Ζάεφ ώστε να κλείσει η συμφωνία και να επιβεβαιωθεί το ραντεβού στις Πρέσπες, ξαφνικά προέκυψε εμπλοκή που κανείς δε γνωρίζει αν είναι πραγματική ή πρόκειται για τακτική κίνηση με συγκεκριμένη στόχευση.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, στην Αθήνα, «η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».

Πολιτικοί αναλυτές έλεγαν μετά από την εξέλιξη αυτή ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για «ναυάγιο» έπειτα από τόση προσπάθεια που έχει γίνει. Ενδεχομένως να πρόκειται για ένα μέσο άσκησης πίεσης της Ελλάδας προς την κυβέρνηση Ζάεφ να κλείσει τα μέτωπά του και να πείσει όσους διαφωνούν στη χώρα του ώστε να τελειώσει η υπόθεση του ονόματος.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο πρόεδρος Γκ. Ιβανόφ έθεσε βέτο για την ονομασία αλλά και για το erga omnes.

Πάντως, άλλες πηγές έλεγαν ότι η επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ ασφαλώς και δεν ματαιώνεται αλλά θα αναζητηθεί ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις και να πρόκειται για συμφωνία που δεν θα αμφισβητείται από κανένα.

Η ελληνική θέση για την λύση

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση», επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, το οποίο ουσιαστικά απαντά στη θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόρκι Ιβανόφ ότι δεν δέχεται το erga omnes και ταυτόχρονα καλεί τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Κ. Μητσοτάκη να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα σε δύσκολα εθνικά θέματα εν μέσω διαπραγματεύσεων.
«Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει», τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει: «Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ για απάλειψη του όρου ''Μακεδονική'' από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας.
Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα».

Η θέση Ιβανόφ που δυσκολεύει τη λύση

Νέα δεδομένα στην επίλυση του ονοματολογικού φαίνεται πως θέτει η άρνηση του προέδρου της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ να αποδεχθεί μία λύση υπό τον όρο του «erga ones», λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις περί «κατ’ αρχήν» συμφωνίας του Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο Meta, o πρόεδρος της Δημοκρατίας της πΓΔΜ, αρνείται μία λύση για το Μακεδονικό υπό τον όρο του «erga ones» (σ.σ ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της πΓΔΜ, «η θέση του προέδρου Ιβάνοφ βασίζεται σε αρχές και συγχρόνως είναι συνεπής με τις θέσεις όλων των προηγούμενων προέδρων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αυτή η θέση είναι ότι ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται λύση στο ζήτημα της ονομασίας για όλες τις χρήσεις ή erga omnes».

Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση συμπληρώνει πως ο αρχηγός του κράτους θα δεχθεί την Πέμπτη τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, προκειμένου να ενημερωθεί για όλες τις λεπτομέρειες που συζητήθηκαν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες.

H συνάντηση Ιβανόφ με Ντιμιτρόφ

Μετά τη χθεσινή παρέμβασή του, ο κ. Ιβανόφ εξέφρασε και πάλι την αντίθεσή του στη χρήση της ονομασίας που θα συμφωνηθεί για την πΓΔΜ «έναντι όλων».
Σε συνάντηση που είχε αυτή τη φορά με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα της μέχρι τώρα διαδικασίας και οι συζητήσεις των δύο πρωθυπουργών, είναι στο πλαίσιο της προσωπικής συμφωνίας των Ζάεφ – Τσίπρα.

«Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του κ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη «Μακεδονία»» τόνισε ο Ιβάνοφ.

«Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή «έναντι όλων»» τόνισε ο πρόεδρος της πΓΔΜ.

Το βέτο που θέτει ο πρόεδρος στις αποφάσεις της κυβέρνησης ενδεχομένως να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα εξελίξεων σε περίπτωση που κλειδώσει η συμφωνία με την Ελλάδα.
Αν δηλαδή υπάρξει η συνάντηση στις Πρέσπες και ολοκληρωθεί το πακέτο της συμφωνίας, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση στο εσωτερικό τηε χώρας καθώς τα ακραία κόμματα εμφανίζονται αντίθετα σε μια λύση που προωθείται.
Πηγή: tovima.gr

Δημοσιεύτηκε στις 1 Ιουνίου, 2018


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:46 - Α. Τζιτζικώστας στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών: «Θα είμαι για πάντα αφοσιωμένος στο κοινό μας όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες της»

14:44 - ΚΑΠΗ ΕΔΕΣΣΑΣ : ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΒΑΖΑΑΡ

14:42 - ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΄΄ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΟΝΕΙΡΩΝ΄΄

14:41 - ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

18:12 - Παράδοση δωροεπιταγών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο «Παναγία η Ελεούσα» από τον Δήμο Πέλλας

18:10 - Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή, τυποποίηση και διακίνηση νοθευμένων ελαίων σε περιοχή της Ημαθίας

18:07 - Νέα πολύωρη διακοπή ηλεκτροδότησης στους Νέους Πόρους αύριο Πέμπτη 21 Νοεμβρίου

18:05 - Φωταγώγηση της Βουλής των Ελλήνων για την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση

18:04 - Εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024

18:01 - Δεύτερη δωρεά στην Πυροσβεστική από την Αντικρίση