Pellanet

Τσίπρας για μεταναστευτικό: Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών εντός της Ευρώπης

Σε μια ολοκληρωμένη, ευρωπαϊκή προσέγγιση του ζητήματος του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος επέμεινε -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, με θέμα το μεταναστευτικό/προσφυγικό, σημειώνοντας παράλληλα ότι απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί και σε περίπτωση που η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ροών, θα πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαχείριση της κατάστασης.

Οι εργασίες του δείπνου ολοκληρώθηκαν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Αυστρίας· 01:00 ώρα Ελλάδας), χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην παρέμβαση του σημείωσε τα εξής:

- Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πρόκλησης των προσφυγικών ροών είναι μια ολοκληρωμένη, ευρωπαϊκή προσέγγιση. Η καλύτερη διαχείριση των συνόρων είναι σημαντική, αλλά είναι μόνο μια πτυχή της αναγκαίας προσέγγισης. Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης και καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες.

- Είναι ανάγκη να συσταθεί το συντομότερο δυνατό η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

- Είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα ασύλου εντός του 2018, σε κατεύθυνση δίκαιης και αναλογικής κατανομής βαρών. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων χωρών, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.

- Το σημαντικό δεν είναι μόνο η αναβάθμιση της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αλλά ταυτόχρονα η αναβάθμιση της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο σταδιακός εξευρωπαϊσμός της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, με δικλείδες ασφαλείας για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών. Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η σημαντικότερη πτυχή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών που ζητάει εδώ και καιρό η Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

11:30 - Τιμητική βράβευση του Νίκου Γεωργιάδη από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας

13:10 - Στηρίζουμε την 24ωρη απεργία της ΔΟΕ και την 3ωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026

12:58 - «Check in για 2» ΕΔΕΣΣΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00

12:55 - «Check in για 2» ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00

11:10 - Εορτασμός «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

10:56 - ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ – «Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ»

12:02 - Από τα Γιαννιτσά στην Κρακοβία: Το 1ο Γυμνάσιο σε μια ευρωπαϊκή εμπειρία μάθησης και συνεργασίας.

12:00 - ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ) ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

11:56 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων της 114ης Επετείου της Απελευθέρωσης των Γιαννιτσών

11:53 - 11ος Νυχτερινός Δρόμος Νερού Έδεσσας – Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025