Pellanet

“Χάσμα” μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών για ακατάσχετο λογαριασμό και αδήλωτα εισοδήματα

Έντονες παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τον ακατάσχετο λογαριασμό και τα αδήλωτα εισοδήματα καθιστώντας -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- "αγεφύρωτο το χάσμα" που έχει προκύψει.

Τα νομοσχέδια για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και το πλαστικό χρήμα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί της Τετάρτης με τους δανειστές και στην οποία συμμετέχουν οι Ευ. Τσακαλώτος, Τρ. Αλεξιάδης και Γ. Πιτσιλής.

Η χειρότερη εκδοχή που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι η πλήρης διαφωνία των δανειστών με το θέμα της δημιουργίας ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού με πλήρη προστασία έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, οι δανειστές έφτασαν στο σημείο να ζητούν φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις που φτάνουν έως και το 120% για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα κεφάλαια για να γλιτώσουν από ποινικές διώξεις για αδικήματα φοροδιαφυγής.

Ο πρωθυπουργός, μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο από τη ΔΕΘ προανήγγειλε την άμεση κατάθεση των δύο αυτών νομοσχεδίων. Μάλιστα συνέδεσε την οικονομική τους αποτελεσματικότητα με τη δημιουργίαδημοσιονομικού χώρου ο οποίος με τη σειρά του θα δημιουργήσει τα περιθώρια φορολογικών ελαφρύνσεων αρχικά στο μέτωπο των έμμεσων φόρων και εν συνεχεία στον ΕΝΦΙΑ , τα επόμενα χρόνια.

Στο οικονομικό επιτελείο, η δημιουργία ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την αύξηση της ροής δημοσίων εσόδων και τη δημιουργία αναχωμάτων για νέα διεύρυνση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (φτάνουν ήδη τα 92 δισ. ευρώ).

Οι δανειστές έχουν διαφορετική άποψη. Θεωρούν ότι η διάταξη έχει αμνηστευτικό χαρακτήρα, δεν συζητούν καν απόλυτη προστασία τραπεζικού λογαριασμού (στο 100%) και θα φανεί αν μπορεί να γίνει παζάρι για χαμηλότερο όριο (π.χ 60%-80%).

Στο μέτωπο των αδήλωτων κεφαλαίων, για το οικονομικό επιτελείο είναι απόλυτα σαφές ότι φόρος που φτάνει το 90%-120% δεν μπορεί να δελεάσει κανέναν για να αποκαλύψει οικειοθελώς τα κεφάλαια τα οποία έχει κρατήσει μακριά από τα μάτια της εφορίας τα προηγούμενα χρόνια. Αντίθετα μια επιβάρυνση της τάξεως του 45% (φόρος) και 5%-15% προσαύξηση ανάλογα με το χρόνο της απόκρυψης θεωρείται μια «καλή προσφορά» με αντίδωρο την απαλλαγή από ποινικές διώξεις για αδικήματα φοροδιαφυγής.

 

 

 

http://www.businessnews.gr

Δημοσιεύτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, 2016


Σχόλια


pellanet facebook