Pellanet

Αντίγραφο μαρμάρινης κεφαλής του Αλέξανδρου από τα Γιαννιτσά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να μη βρέθηκε ποτέ στη Δύση (μολονότι πριν από τον αιφνίδιο θάνατό του το 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα σχεδίαζε να κατευθυνθεί προς τα εκεί), αλλά αποτελεί έναν μυθώδη ηγέτη και για τους Δυτικούς, οι οποίοι τον απεικόνισαν με διάφορους τρόπους.

Ανάλογα έπραξε και η Ιταλία, που οργάνωσε μια έκθεση φωτογραφίας από 32 έργα της αρχαιότητας που δημιουργήθηκαν στην ιταλική χερσόνησο κατά τους ρωμαϊκούς και μεσαιωνικούς χρόνους με αφορμή το μύθο του Αλέξανδρου. Αυτή παρουσιάζεται πρώτη φορά και στην Ελλάδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η έκθεση περιοδεύει σε όλο τον κόσμο. Θα μπορούσε να φιλοξενηθεί ακόμη και στα Σκόπια, όπως αναφέρει η διευθύντρια του Ιταλικού Ινστιτούτου Μαρία Τζιράτσε, όμως “προϋπόθεση είναι η κάθε χώρα να έχει Ιταλικό Ινστιτούτο ή Ιταλική πρεσβεία και στα Σκόπια δεν υπάρχει κάτι ανάλογο”.

Την τελευταία φορά που είδαμε στη Θεσσαλονίκη έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο ήταν το 1997 επί Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και αφορούσε την εικαστική απεικόνισή του. Αυτή η έκθεση, όμως, είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Απεικονίζονται γλυπτά, ψηφιδωτά δάπεδα, αγγεία και ορισμένα έχουν αναπαραχθεί φωτογραφικά σε φυσικό μέγεθος.
Το ιδιαίτερο της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη είναι ότι πλάι στις φωτογραφίες παρουσιάζονται και αυθεντικά έργα. Το μουσείο συνεργάστηκε με τις εφορείες αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης, της Έδεσσας και της Φλώρινας και έφερε χάλκινη σάρισα από την Ημαθία, χάλκινη ασπίδα από τη Βεγόρα της Φλώρινας, αντίγραφο μαρμάρινης κεφαλής του Αλέξανδρου από τα Γιαννιτσά, αντίγραφο του Αλέξανδρου ως Πάνα από την Πέλλα, μαρμάρινη κεφαλή νέου που απεικονίζεται με τα χαρακτηριστικά του Αλέξανδρου του 2ου αι. μ.Χ., χρυσή δανάκη με απεικόνιση του Αλεξάνδρου ως κυνηγού, το χρυσό μετάλλιο του Aboukir με απεικόνιση της Ολυμπιάδας, ενεπίγραφο βάθρο με αναφορά τού ονόματος του Αλεξάνδρου, χρυσά και αργυρά νομίσματα. Επιπλέον, έπειτα από τρεις μήνες συντήρησης, παρουσιάζεται ανανεωμένο στο κοινό το χρυσό στεφάνι μυρτιάς, το οποίο επέστρεψε στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2007 από το Μουσείο Γκετί του Λος Άντζελες (προέρχεται από τάφο της Κ. Μακεδονίας) και για τη διεκδίκησή του συνέβαλαν οι ιταλικές αρχές.
Επιπλέον, στις 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για το Μέγα Αλέξανδρο.

Δημοσιεύτηκε στις 30 Μαΐου, 2008


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:48 - Ιστορικές περιηγήσεις στα Γιαννιτσά – Αναζητώντας την κρυμμένη ιστορικότητα της πόλης

14:46 - Επιπρόσθετες εργασίες ασφαλτόστρωσης και εργασίες διαγράμμισης διαβάσεων πεζών στην Ε.Ο.2 Θεσσαλονίκης – Έδεσσας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:39 - Με απόλυτη επιτυχία ο Δρόμος Θυσίας Γιαννιτσών 2024 Δήμαρχος Πέλλας: «Προάγουμε την αξία της εθελοντικής συμμετοχής και τιμούμε τους αγώνες θυσίας των προγόνων μας»

14:36 - Ευχές Δημάρχου Πέλλας στον π. Στέφανο Δέβρελη για την εκλογή του ως νέου Βοηθού Επισκόπου

13:04 - Λάκης Βασιλειάδης: Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

13:03 - ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ (7/10)

13:01 - ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ (ΣΥΝΑΞΙΣ) ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

13:00 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: “Να χαλάσουμε τα σχέδια όλων αυτών που θέλουν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ”

12:54 - «ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ».

12:00 - Να συμβάλουμε στη μείωση της απώλειας και σπατάλης τροφίμων