Pellanet

Η ελληνική γλώσσα για μία ψήφο δεν…

Μεγαλώσαμε μαθαίνοντας στο σχολείο και γενικά από λπτους μεγαλυτέρους μας ότι η ελληνική γλώσσα έχασε για μία ψήφο στην ψηφοφορία που έγινε για τον καθορισμό της διεθνούς γλώσσας. Επίσης, σε μια άλλη παραλλαγή μαθαίναμε ότι η ελληνική έχασε πάλι για μία ψήφο, αυτή τη φορά στην ψηφοφορία για τον καθορισμό της επίσημης γλώσσας των νεοσύστατων τότε Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα από τα δύο δεν ισχύει καθώς ουδέποτε έγιναν τέτοιου είδους ψηφοφορίες. Πρόκειται για αστικούς μύθους που διαιωνίζονται...
Η αγγλική γλώσσα είναι η διεθνής γλώσσα αφενός, γιατί απαριθμεί τους περισσότερους ομιλητές ειδικά στο Δυτικό κόσμο - ενδεικτικά αναφέρουμε ότι Καναδάς, Αυστραλία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία έχουν ως επίσημη γλώσσα τους την αγγλική- αφετέρου, διότι θεωρείται πολύ εύκολη η εκμάθηση της.
Στις ΗΠΑ οι πρώτοι έποικοι πρόερχονταν σε μεγάλο ποσοστό από τη Μεγάλη Βρετανία και όπως ήταν φυσικό και πρακτικό διατήρησαν τη γλώσσα τους καθώς και τις παραδόσεις τους.
Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι δεν έχουμε την πρωτοτυπία στους μύθους αυτούς καθώς και άλλοι λαοί διεδικούν αυτή τη χαμένη μία ψήφο για τη γλώσσα τους. Την ίδια "ατυχία" είχαν και η γερμανική, ιταλική και εβραϊκή γλώσσα.
Η ελληνική γλώσσα δε χρειάζεται μύθους και ψέματα για να αποδειχθεί η αξία της. Η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να είναι η παγκόσμια γλώσσα του πνεύματος και του πολιτισμού. Τα κείμενα που είναι γραμμένα στα ελληνικά αρκούν, τα έπη και οι τραγωδίες, οι φιλοσοφικοί διάλογοι και οι μελέτες, τα ποιήματα και τα πεζογραφήματα. Οι προσωπικότητες που έγραψαν στα ελληνικά, Όμηρος, Ευρυπίδης, Αισχύλος, Σοφοκλής, Θουκιδίδης, Ξενοφώντας, Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Καβάφης, Σεφέρης, Καραγάτσης, Ελύτης. Τα κείμενα τους εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και μελέτης από αναγνώστες και επιστήμονες σε όλον τον κόσμο.
Υ. Γ. Η είδηση που κυκλοφορεί με email ότι η Apple διδάσκει στους υπαλλήλους της αρχαία ελληνικά για να καταλαβαίνουν καλύτερα τη γλώσσα των υπολογιστων, προφανώς εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με τις προηγούμενες!

Μαρία Πρίτσκα - φιλόλογος

Δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου, 2014


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

23:16 - Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ – ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΑΜΙΛΛΑ ΚΟΥΛΙΕΒΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

16:13 - τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης

09:40 - Στα 21 της χρόνια η Ισμήνη Τσιντονίδου ταξιδεύει από τα Γιαννιτσά στις λυρικές σκηνές της Ευρώπης

14:24 - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11:00-15:00 ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΔΕΣΣΑ, ΠΑΡΚΟ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΝ 11:30 πμ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

14:20 - Ο Δήμος Σκύδρας τίμησε τους αγωνιστές και τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

21:42 - Συνέντευξη με τον Ηλία Πανίδη, στον PellaFm 103,3

11:30 - Συνέντευξη Ευρωβουλευτή, Ν. Φαραντούρη στον PellaFm 103,3

12:02 - Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Χαλκηδόνας, Σταύρο Αναγνωστόπουλο στον Pellafm 103,3

16:08 - Σύλληψη για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

15:55 - ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ ΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ