Pellanet

Η Παράσταση “Αγαπητή Έλενα” στην αίθουσα εκδηλώσεων ΠΕ Πέλλας

Το Εδεσσαϊκό Θέατρο, με σκοπό τον εμπλουτισμό της πολιτιστικής ζωής των νέων της πόλης μας και θέλοντας παράλληλα να κεντρίσει τον συναισθηματικό τους κόσμο μέσα από την τέχνη του Θεάτρου, οδηγήθηκε πέρσι σ’ ένα νέο πεδίο δημιουργικότητας, τη σύσταση Νεανικής Σκηνής, φιλοδοξώντας να δώσει την ευκαιρία στο ιδιαίτερο αυτό κοινό να απολαύσει δρώμενα που να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τόσο ως προς τη θεματική τους, όσο και προς τη δημιουργική τους προσέγγιση.

Φέτος, η Θεατρική ομάδα της Νεανικής Σκηνής, επέλεξε να παρουσιάσει το εξαιρετικό κείμενο της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια με τίτλο «Αγαπητή Ελένα».

Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό έργο κοινωνικού, πολιτικού και υπαρξιακού προβληματισμού, που με εύστοχο χειρισμό των δυνατοτήτων του ψυχολογικού θεάτρου, με βασική συνθήκη της υπόθεσης του έργου το χάσμα γενεών και τη συνεχή ανατροπή των ισορροπιών στη σύγκρουση των ηρώων, συνεγείρει το συναίσθημα και τη λογική του θεατή για να τον ωθήσει να σκεφτεί ο ίδιος σε ένα ειδικό επίπεδο, τι κάνουμε όταν οι κοινωνικές αξίες αντιπαρατίθενται με τις ανάγκες της προσωπικής μας επιβίωσης και σε ένα γενικότερο, πως διαχειριζόμαστε το συγκρουσιακό στοιχείο μέσα μας που μας εμποδίζει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο και απλά να συνεννοηθούμε χωρίς να χρειαστεί να φτάσουμε στα άκρα!

 

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

 

Η Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια γεννήθηκε τo1946 στη Ρίγα, τελείωσε το Θεατρικό Ινστιτούτο του Λένινγκραντ το 1974 και την Ανώτερη Σχολή Θεάτρου της Μόσχας το 1978. Το 1986 έγινε μέλος της «Ένωσης Σοβιετικών Συγγραφέων», απ’ το 1990 τα θεατρικά της έργα εκδίδονται στα μεγαλύτερα θεατρικά περιοδικά και το 2004 εκδόθηκαν σε δύο τόμους. Έχει τιμηθεί με τα λογοτεχνικά βραβεία «Severnaja Pal’myra» και «Petropol’».

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

 

Τέσσερις μαθητές επισκέπτονται την καθηγήτρια τους Ελένα Σεργκέγιεβνα στο διαμέρισμά της όπου ζει μια μονότονη και άχαρη ζωή χωρίς εκπλήξεις, προκειμένου να γιορτάσουν τα γενέθλιά της. Εκείνη, ανυποψίαστη και καλοπροαίρετη συγκινείται από τη χειρονομία τους. Σύντομα όμως αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις των μαθητών. Αργά και μεθοδικά, βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιο παραπλάνησης, ξεκινούν από την επιτηδευμένη κολακεία και την προσπάθεια εξαγοράς, προχωρούν στην ειρωνεία για τις παρωχημένες αντιλήψεις της Ελένας και φτάνουν μέχρι την ομηρία και τη συναισθηματική, λεκτική και σωματική βία.

Οι τόνοι ανεβαίνουν και η παγίδα που έχουν στήσει γύρω της, βγάζει ολοένα και περισσότερα αγκάθια. Τα δύο «στρατόπεδα» μένουν αμετακίνητα το καθένα στις απόψεις του και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτα επώδυνη,  ωθώντας τις καταστάσεις στα άκρα. Η σύγκρουση δεν έχει νικητή. Στην πραγματικότητα κανείς δεν πετυχαίνει το στόχο του. Σημασία δεν έχει το τι θα ακολουθήσει αλλά ο θόρυβος και τα σημάδια που άφησε, όταν ακούστηκε ηχηρά η αλήθεια του καθενός.

Πρωταγωνιστούν οι : Αζέπη Ελένη, Δαλκαράνης Σταύρος, Τοπαλίδης Νίκος, Τσολάκη Βάσω και Χαλινίδης Τάσος. Την επιμέλεια της παραγωγής έχει αναλάβει η Δέσποινα Οτουντζίδου σε συνεργασία με την Γιούλη Πέτκου.

Παραστάσεις για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα δοθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας από Τρίτη 28-Πέμπτη 30 Νοέμβρη με ώρα έναρξης 9.15 το πρωί, ενώ θα δοθεί και μία βραδινή παράσταση για το ευρύ κοινό την Τετάρτη 29 Νοέμβρη με ώρα έναρξης 8.30μμ και γενική είσοδο 5€.

Δημοσιεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου, 2017


Σχόλια


pellanet facebook