Pellanet

Μαύρη Θάλασσα: Ανακαλύφθηκε άθικτο αρχαίο ελληνικό πλοίο 2.400 ετών

Το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο του κόσμου πιστεύουν ότι βρήκαν οι αρχαιολόγοι στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας, αφού φαίνεται πως βρίσκεται εκεί για πάνω από 2.400 χρόνια.

Το σκαρί του πλοίου, που έχει 23 μέτρα μήκος, φαίνεται πως είναι αρχαιοελληνικό. Το κουφάρι του πλοίου έχει το κατάρτι, τους ιστούς και όλα τα κουπιά του στη θέση τους και άθικτα.

Όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, το ναυάγιο εντοπίστηκε σε βάθος λιγότερο του ενός ναυτικού μιλίου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και σύμφωνα με τους ερευνητές έχει συντηρηθεί και λόγο του βάθους και λόγω της έλλειψης οξυγόνου.

«Ποτέ δε θα πίστευα ότι μπορεί ένα πλοίο από τον αρχαίο κόσμο να υπάρχει εκεί, στα 2χλμ κάτω από το νερό και να ‘επιβιώνει’», δήλωσε ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, καθηγητής Τζον Άνταμς, που συμπλήρωσε ότι, «αυτό θα αλλάξει την αντίληψή μας για την κατασκευή των πλοίων και τη ναυσιπλοΐα στην αρχαιότητα».

Το πλοίο πιστεύεται ότι ήταν εμπορικού τύπου, τέτοιου τύπου όπως αυτά που οι ερευνητές έχουν δει μόνο ως εικόνα πάνω σε αρχαιοελληνικά αγγεία με τον Οδυσσέα και τις Σειρήνες, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η ομάδα δημιούργησε δίωρο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί την προσεχή Πέμπτη στο Βρετανικό Μουσείο.

Δημοσιεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

09:40 - Στα 21 της χρόνια η Ισμήνη Τσιντονίδου ταξιδεύει από τα Γιαννιτσά στις λυρικές σκηνές της Ευρώπης

14:24 - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11:00-15:00 ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΔΕΣΣΑ, ΠΑΡΚΟ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΝ 11:30 πμ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

14:20 - Ο Δήμος Σκύδρας τίμησε τους αγωνιστές και τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

21:42 - Συνέντευξη με τον Ηλία Πανίδη, στον PellaFm 103,3

11:30 - Συνέντευξη Ευρωβουλευτή, Ν. Φαραντούρη στον PellaFm 103,3

12:02 - Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Χαλκηδόνας, Σταύρο Αναγνωστόπουλο στον Pellafm 103,3

16:08 - Σύλληψη για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

15:55 - ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ ΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

15:51 - Έδεσσα: Ορεινό Σκηνικό Δροσιάς, Καλοκαίρι 2026

17:16 - Συνέντευξη με τον περιφερειακό Σύμβουλο, και υποψήφιο με την -Ελληνική Λύση- Δήμο Κυριλίδη στον PellaFm 103,3