Pellanet

Με πλήθος κόσμου και σε συγκινητική ατμόσφαιρα οι εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού που διοργάνωσε την Κυριακή 17 Μαΐου ο Δήμος Πέλλας σε συνεργασία με τα ποντιακά σωματεία του Δήμου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό Γιαννιτσών και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στην πλατεία της Ν.Τραπεζούντας στο μνημείο του ποντιακού Ελληνισμού. Ακολούθησε η ομιλία του απόστρατου αξιωματικού κ. Σάββα Καλεντερίδη με θέμα '' Η Γενοκτονία των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής – Σύγχρονες Πολιτικές και Γεωπολιτικές Πτυχές του ζητήματος''. Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Δήμαρχος Πέλλας, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον κ. Σάββα Καλεντερίδη για την αποδοχή της πρόσκλησης, καθώς και όλους όσοι συνεργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Μεταξύ άλλων ανέφερε στο χαιρετισμό του. '' Η 19η Μαΐου είναι μέρα ιστορικής μνήμης και τιμής. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα αλλά διεθνές. Η διαρκής προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού και η συγνώμη από τους θύτες είναι υποχρέωση στη μνήμη των 353.000 και πλέον νεκρών Ελλήνων Ποντίων''.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του κ. Σάββα Καλεντερίδη ο οποίος σε μια κατάμεστη αίθουσα, καθήλωσε το κοινό παρουσιάζοντας με γλαφυρό τρόπο τα τραγικά γεγονότα της γενοκτονίας και το οργανωμένο σχέδιο ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου. Για τη συμβολή τους στην επιτυχία των εκδηλώσεων ο Δήμος Πέλλας ευχαριστεί θερμά τον κ. Απόστολο Ασλανίδη για την παρουσίαση της προσωπικής του φωτογραφικής έκθεσης , με ανέκδοτο υλικό, η οποία θα φιλοξενείται στο χώρο της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι 17 Ιουνίου. Επίσης, όλα τα ποντιακά σωματεία του Δήμου για τη συμμετοχή και τη συνεργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι χορωδίες της Ευξείνου Λέσχης και οι Τραγουδάνοι του Πόντου, ενώ τον Πυρρίχιο Χορό απέδωσαν με μοναδικό τρόπο οι χορευτές της Καλλιτεχνικής Στέγης Ποντίων Πέλλας.

Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου, 2015


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

14:25 - Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Επίδομα Γέννησης σε οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.

14:22 - Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις διαδρομές, τα μέσα μετακίνησης και τις ιστορίες των ανθρώπων του κόσμου.

19:29 - Στέγες και κατασκευές με φύλλα καρκινογόνου αμιαντοτσιμέντου εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Νοσοκομειακού Κιλκίς.

19:23 - ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΛΕΥ Π.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2026 – 2027

19:21 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων “Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος ‘’

13:15 - ΣΔΕ Γιαννιτσών-Αριδαίας-Έδεσσας, εγγραφές 2026-27

13:12 - Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος γυναίκας που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στην Αλεξάνδρεια

13:08 - Μια Μαγική Βραδιά Κάτω από την Πανσέληνο: Ο Απόηχος της Συναυλίας του Κώστα Χατζή στην Έδεσσα

18:15 -  Ώρες ευθύνης για τους βουλευτές της Πέλλας δεν αντέχει η . κόκκινη γέφυρα .

11:55 - «ΜΑΓΙΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ»