Pellanet

Με το «Άσμα ασμάτων» αρχίζουν οι εκδηλώσεις κοσμικού χαρακτήρα στη Ροτόντα

Με την απαγγελία του έργου «Άσμα ασμάτων» του Σολομώντα, που μετέγραψε ο Γεώργιος Σεφέρης, ξεκινούν οι κοσμικού χαρακτήρα εκδηλώσεις στη Ροτόντα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πρόσφατης γνωμοδότησης του ΚΑΣ και της υπουργικής απόφασης που ακολούθησε.

Το παραπάνω αίτημα, που συζητήθηκε χτες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κατατέθηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), το οποίο στηρίζοντας τις καλλιτεχνικές δράσεις νέων καλλιτεχνών, υιοθέτησε την πρόταση πέντε νέων ποιητών για ανάγνωση του συγκεκριμένου έργου το βράδυ της Κυριακής 13 Μαρτίου 2016, ημέρα γέννησης του Σεφέρη. Την ομάδα των νέων ποιητών απαρτίζουν οι Σταυρούλα Γάτσου, Γεωργία Τρούλη, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Ειρηναίος Βρούζγος και Ιωάννα Λιούτσια, με τη δραματοποίηση και τη σκηνοθεσία να αναλαμβάνει το ΚΒΘΕ. Στην ανάγνωση θα συμμετέχουν οι τέσσερις από τους νέους ποιητές, ενώ ο πέμπτος, που βρίσκεται στην Αυστραλία, θα λάβει μέρος με ηχογραφημένη απαγγελία. Στην εκδήλωση, διάρκειας το πολύ 75 λεπτών, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως ελαφριά συνοδεία ένα μουσικό όργανο, όπως το ξύλο της βροχής.

Τόσο η αρμόδια Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, όσο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) της Πόλης Θεσσαλονίκης δεν έφεραν καμία αντίρρηση για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, με συγκεκριμένους όρους, όπως η διεξαγωγή μίας πρόβας -και όχι παραπάνω όπως ζητήθηκε- μετά τις 5 το απόγευμα, όταν δηλαδή το μνημείο θα είναι κλειστό για το κοινό, και σε μέρα που θα καθοριστεί από κοινού με το ΚΒΘΕ, να μην υπάρχει μεγαφωνική εγκατάσταση, καθώς και άλλου τύπου κατασκευές, πλην των άκρως αναγκαίων φωτιστικών σωμάτων, ο αριθμός των θεατών να μην ξεπερνά αυστηρά τους 300, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και της προετοιμασίας της η ασφάλεια του μνημείου θα είναι έργο του φυλακτικού προσωπικού της αρμόδιας ΕΦΑ, ενισχυμένο με προσωπικό του ΚΒΘΕ.

Όπως αναμενόταν, τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο μνημείο που αποδόθηκε στο κοινό σε όλη του τη λαμπρότητα τον περασμένο Δεκέμβριο, 37 χρόνια μετά το "κλείσιμό" του για αναστηλωτικές εργασίες. «Είναι μια πολύ ωραία αρχή, ενώ έχουμε κι άλλες προτάσεις για τους επόμενους μήνες» επισήμανε η γγ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη.

Δημοσιεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

13:23 - Ο Επιθεωρητής Ντρέικ και η Μαύρη Χήρα- του David Tristram σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου στην Αριδαία!

14:34 - Καλοκαιρινή συναυλία της Χορωδίας ΚΑΠΗ Δήμου Έδεσσας στο Βαρόσι

21:39 - Αναζητώντας την Πέλλα στους παλαιούς χάρτες

21:33 - Άμεσα συνελήφθη ένα άτομο που προσπάθησε να εξαπατήσει ημεδαπό άνδρα στην Πέλλα, με τη ”μέθοδο του λογιστή”

21:27 - Δυναμική η φετινή συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη BEYOND Expo 2026

20:13 - Συνέντευξη με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού δήμου Πέλλας, Ευφροσύνη Μερεμητσάκη στον pellaFm 103,3

16:17 - Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2026

13:45 - Πέτρινο Σώμα | Stonebody CREO DANCE COMPANY Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας 5 & 6 Ιουλίου 2026 Ώρα 20.00

13:32 - Το κεράσι στο επίκεντρο της γεύσης, της δημιουργίας & της διασκέδασης.

09:45 - Αποκαλυπτήρια μνημείου και μετονομασίας οδού στη μνήμη της πεσούσης εν ώρα καθήκοντος Ανθυπαστυνόμου ε.α. Μαρίας Ζαφείρη στη Σιθωνία Χαλκιδικής