Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης παρευρέθηκε την Παρασκευή ως προσκεκλημένος κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα μαζί με τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ κ. Ο. Γεωργίου και τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Φ. Μπελέρη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα μέλη της τοπικής ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ από την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα, ενώ τοποθετήθηκαν πάνω στα καίρια πολιτικά ζητήματα.
Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Γεωργίου απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ ο Ευρωβουλευτής κ. Μπελέρης τόνισε την σημασία των αγώνων για τον Ελληνισμό που πρέπει να δίνονται και «εντός και εκτός των τειχών». Αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας των τελευταίων χρόνων που βοήθησαν την χώρα να πάει μπροστά.
Ο Λάκης Βασιλειάδης αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στην σημασία της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ για την χώρα και την πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τόνισε τον ρόλο των νέων στην ανάπτυξη της χώρας και ειδικότερα της επαρχίας και πώς μπορούν να συμβάλουν ενεργά μέσα από τις εμπειρίες που αποκτούν στην βελτίωση των συνθηκών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας του Λάκη Βασιλειάδη:
«Είναι ιδιαίτερη τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ ανάμεσα σε τόσους νέους ανθρώπους και αγωνιστές της ΟΝΝΕΔ. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για αυτή τη πρόσκληση στην όμορφη πόλη της Πάτρας. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο μας Ορφέα Γεωργίου για την τιμητική πρόσκληση αλλά και όλα αυτά τα παιδιά που συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Και χαίρομαι που βλέπω τόσο νέο κόσμο. Τόσα όνειρα συγκεντρωμένα σε μία αίθουσα. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τους αγώνες και τις προσπάθειες που δίνετε καθημερινά αφού και η δική μου η αφετηρία ήταν από τις θέσεις που κάθεστε και εσείς εδώ σήμερα. Από τις θέσεις της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ.
Και είμαι περήφανος που έχω την τιμή να μιλήσω σήμερα σε αυτή την υπέροχη εκδήλωση που διοργανώσατε. Είναι όμως και ιδιαίτερη τιμή μου που βρίσκομαι δίπλα στον Ευρωβουλευτή μας πλέον, Φρέντυ Μπελέρη. Καταρχάς, συγχαρητήρια για την εκλογή σου και από εδώ.
Δεν μπορώ καν να φανταστώ τις δυσκολίες που πέρασες, τις αδικίες που έγιναν σε βάρος σου και σε βάρος των Ελλήνων της Χιμάρας και της Βορείου Ηπείρου, αλλά και σε βάρος της ίδιας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Δίδαξε με το παράδειγμα του πως η πίστη στις αρχές της Δημοκρατίας στο τέλος νικάει το σκότος και δείχνει τον δρόμο προς μια καλύτερη κοινωνία, προς μία καλύτερη Πολιτεία.
Νομίζω ότι ο Φρέντυ μέσα από την νέα του ιδιότητα θα καταφέρει να παλέψει για τις αδικίες κατά της Δημοκρατίας και να μεταφέρει τα προβλήματα των Βαλκανίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα. Η συνάντησή μας αυτή, δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη. Και το λέω αυτό, διότι η επέτειος των 50 χρόνων σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από μια απλή ημερομηνία - από μια απλή ενθύμηση δημιουργίας του Κόμματος και της ΟΝΝΕΔ. Είναι η ιστορία μιας πορείας,
η ιστορία των αγώνων που δόθηκαν για να πετύχουμε όσα έχουμε καταφέρει έως σήμερα.
Είναι ένα ορόσημο για μια ανασκόπηση του παρελθόντος και επανακαθορισμού του στίγματός μας για το μέλλον. Είναι μια ευκαιρία να μάθουν οι νέοι για την ιστορική ευθύνη της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και για τον ρόλο της ΟΝΝΕΔ στην πολιτική ζωή της χώρας.
Τα 50 χρόνια είναι μια βαριά παρακαταθήκη και μια ακόμα βαρύτερη ευθύνη για το μέλλον.Ειδικά σε εποχές όπου η ρευστότητα αρχών της Δημοκρατίας, οι απειλές κατά της σταθερότητας της Δύσης και του εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πολλαπλασιαστεί.
Το μακρινό πλέον και άγνωστο σχεδόν σε πολλούς νέους 1974, η κατάσταση της Ελλάδας και της Ελληνικής πολιτικής ήταν σε πολύ δύσκολη θέση. Μετά την 7ετία της χούντας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ένα ουσιαστικό πολιτικό δίλημμα: Να επαναφέρει την χώρα στην κατάσταση προ του 1967 ή να δημιουργήσει κάτι νέο; Η πολιτική του οξυδέρκεια τον οδήγησε στο δεύτερο. Η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν η συνέχιση της προ του ‘67 ΕΡΕ ήταν μια νέα παράταξη που απέβλεπε ακριβώς σε αυτό που υποδείκνυε το ίδιο το όνομα: Μια Νέα Δημοκρατία.
Η ανατολή μιας νέας εποχής που θα έφερνε ξανά την πίστη στον λαό για ένα καλύτερο μέλλον, για μία σταθερή δημοκρατία, για ένα πολιτικό σύστημα που δεν θα απέβλεπε στην εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων, αλλά θα ήταν στην υπηρεσία του λαού. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε μια ιδιαίτερη πολιτική ικανότητα να καταλαβαίνει τι χρειάζεται η χώρα και να το δημιουργεί. Πάντα όμως πρότασσε τις αρχές και τις αξίες.
Κατάφερε, αποφεύγοντας τον λαϊκισμό, με υπευθυνότητα, να θεμελιώσει την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία σε τέτοιον υποδειγματικό βαθμό που σήμερα μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για την πιο σταθερή και ευημερούσα περίοδο της ελληνικής ιστορίας.
Η Νέα Δημοκρατία όμως εξελίχθηκε μέσα από την ματιά των χιλιάδων μελών της. Μέσα από την ματιά των μετέπειτα ηγετών της, του Γεώργιου Ράλλη, του Ευάγγελου Αβέρωφ, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Μιλτιάδη Έβερτ, του Κώστα Καραμανλή, του Αντώνη Σαμαρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και σήμερα του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλοι αυτοί, όλα τα μέλη, όλοι εμείς βάλανε και βάζουμε το λιθαράκι μας στην εξελικτική πορεία αυτής παράταξης. Προσαρμοζόμαστε στις προκλήσεις του Σήμερα και σχεδιάζουμε για το Αύριο.
Και είμαστε όλοι εμείς οι ΟΝΝΕΔίτισσες και οι ΟΝΝΕΔίτες, οι δαπίτισσες και οι δαπίτες ως πιο νέοι συμμέτοχοι στην προσπάθεια αυτή για το κοινό καλό, για το καλό της παράταξης, για το καλό της χώρας. Και δίνουμε καθημερινούς αγώνες στα πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας, στην πολιτική ζωή για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε το όραμα για μια καλύτερη πατρίδα, για ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους μας.
Η παρουσία της ΟΝΝΕΔ όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι παλεύει για τα συμφέροντα της νέας γενιάς, με προτάσεις που είτε γίνονται, είτε θα γίνουν πράξη. Μόνο εσείς καλύτερα από τον καθένα καταλαβαίνετε τις αγωνίες των νέων για την εύρεση εργασίας, για την δημιουργία οικογένειας, για την προσωπική και επαγγελματική πρόοδο.
Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι,
Ξέρετε, έχουμε ανάγκη τη νέα γενιά. Σας έχουμε ανάγκη. Έχουμε ανάγκη το καθαρό μυαλό, την αυτοπεποίθηση και την ενέργεια όλων σας. Εδώ και 15 χρόνια οι γενιές αυτού του τόπου παλεύουν για την επιβίωση και όχι για την ευημερία.
Οι αλλεπάλληλες κρίσεις έχουν οδηγήσει άλλους στο εξωτερικό, άλλους σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Η ελληνική επαρχία ερημώνει και νομίζω ότι το καταλαβαίνετε και εδώ στην Πελοπόννησο και στην ευρύτερη Δυτική Ελλάδα. Και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε κάτι. Και νομίζω ποιοι είναι περισσότερο ειδικοί πάνω σε αυτό το θέμα αν όχι οι ΟΝΝΕΔίτισσες και οι ΟΝΝΕΔίτες.
ομίζω ότι είναι πλέον η ώρα αυτή, να βρούμε λύσεις για την ενίσχυση της επαρχίας μας. Προτροπή μου είναι να πηγαίνετε στις μεγάλες πόλεις, να μαθαίνεται από αυτές, να σπουδάζετε, να ζείτε ορισμένα χρόνια εκεί, ακόμα και στο εξωτερικό. Μα πάντα να κοιτάζετε πίσω εκεί που ξεκινήσατε.
Και να λέτε: Τι μπορώ να κάνω από εδώ που είμαι, από αυτά που έμαθα; Πως μπορώ να βοηθήσω τον τόπο μου; Και να ξέρετε ο τόπος σας θα είναι εκεί και θα περιμένει. Θα περιμένει εσάς να γυρίσετε και να του δείξετε. Θα περιμένει σαν διψασμένη γη το νερό. Θα είμαστε όλοι εκεί να μας διδάξετε. Μόνο έτσι η επαρχία θα πάει μπροστά, θα αρχίσει να ξαναδίνει ζωή και όνειρα στους ανθρώπους της. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε την αξία της εποχής μας για το μέλλον μας.
Όπως πριν από 50 χρόνια ένας επαρχιώτης από την Βόρεια Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατάφερε να εμφυσήσει ξανά ζωή σε αυτόν τόπο και να δημιουργήσει την παρακαταθήκη που σήμερα ακόμα ονομάζεται ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΝΝΕΔ!
Σας εύχομαι καλή επιτυχία στους αγώνες σας, στους αγώνες μας!»
Δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου, 2024